Företag i fokus:

INSÄNDARE: Lärandet får inte anpassas bort

Klass-Elever-Skola-FOTO-Liza-Simonsson

Metin Hawsho, gruppledare (L)

Sverige befinner sig i en läskris där ungefär var femte elev inte lär sig läsa ordentligt. Det är en allvarlig utveckling som måste vändas.

Liberalerna tar nu tillbaka skolan till grunderna, det innebär fler speciallärare och mindre särskilda undervisningsgrupper, bemannade skolbibliotek och riktiga böcker. Nya läroplaner där läsinlärning uppvärderas, samtidigt som lärarutbildningen reformeras. Nu är det dags att ta nästa steg.

Tidigare var utgångspunkten i skolan att elever med behov av extra stöd fick det i en mindre undervisningsgrupp. Den som till exempel hade svårt att knäcka läskoden fick i tidig ålder intensiv extra träning och stöd av en speciallärare tills läsförmågan satt.

Men svensk skola har som en del av 90-talets pedagogiska strömningar gått i motsatt riktning. Det ansågs som elakt att peka ut vissa elever med särskilda behov och ge dem särskild undervisning, i stället blev inkludering och individualiserad undervisning norm.

Ansvaret för att kompensera för elevers olika förutsättningar och behov har till stor del överlåtits till klassläraren, som idag förväntas anpassa och individualisera undervisningen. I vissa fall har lärare förväntats genomföra över 70 anpassningar under en och samma lektion. Samtidigt har de specialpedagogiska insatserna fått en alltmer rådgivande karaktär. Den här utvecklingen accelererade efter 2014 när regleringen kring extra anpassningar infördes i skollagen.

”Resultatet har varit förödande, särskilt för de elever som behöver skolan som mest”

Det har skapat en orimlig arbetssituation för lärare. Systemet med extra anpassningar riskerar även att leda till försämrat lärande, att undervisningens innehåll förenklas och att svårighetsgraden sänks. Idén att inkludera alla elever i samma klassrum och regleringen om extra anpassningar gjordes med goda intentioner, men resultatet har varit förödande, särskilt för de elever som behöver skolan som mest, och för lärares arbetssituation.

Det finns givetvis elever som har behov av hjälpmedel för att exempelvis kunna tillgodogöra sig tryckta texter eller för att skriva, och de ska få det stöd de behöver, men de allra flesta elever hade haft bättre förutsättningar att lära sig att läsa ordentligt om de hade fått intensivträning och stöd i mindre grupp.

Liberalerna menar därför att regleringen om extra anpassningar bör avskaffas och arbetet med stödinsatser förbättras, samtidigt som den överdrivna individualiseringen av en i grunden kollektiv verksamhet måste upphöra. Skolan behöver fler speciallärare som arbetar med eleverna och färre specialpedagoger med rådgivande uppdrag. Skollagen behöver skrivas om – lärandet får aldrig anpassas bort.

Metin Hawsho,
gruppledare (L)

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 januari 2024 12:46
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 13:21

Nu har ansökan till sommarens ungdomspraktik öppnat

Södertälje kommun

Arkivbild

Har du barn som är födda mellan 2004,2005,2006 och 2007, eller är du själv kanske född något av dessa år? Då ska du passa på att ansöka till kommunens feriepraktikplatser redan nu.

”Jobben som erbjuds finns bland annat inom kultur och media, handel, vård och omsorg, pedagogiskt arbete, hotell och restaurang, fastighet och vaktmästeri, naturbruk eller förening och fritid.” skriver kommunen på sin hemsida.

Varje år kan elever som är skrivna i Södertälje kommun söka till feriepraktik som erbjuds över sommaren. Ungdomarna får möjligheten att arbeta med bland annat kultur och media, handel, vård och omsorg, pedagogiskt arbete, hotell och restaurang, fastighet och vaktmästeri, ferieentreprenörer, naturbruk, förening och fritid.

Praktikplatsen är riktad till skolungdomar födda 2006-2007 samt ungdomar med särskilda behov födda 2004-2005. Feriepraktik erbjöds tidigare år även till elever som slutar årskurs nio, men efter ett nytt beslut från Utbildningsnämnden sker en ändring i organisationen.

Praktiken kommer att ske under perioden 17 juni till och med den 16 augusti med en lön på 79 kr/tim inklusive semesterersättning, och ungdomarna kan jobba högst 90 timmar. Ansökan till feriepraktikplatserna stänger den 29 februari.

(Annonslänk)

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 12 februari 2024 12:45
Senast uppdaterad: 13 februari 2024 13:35

Säljer 2,4 hektar stort logistikprojekt i Almnäs

31861556-B7CF-4D44-AFDA-31FCB5304C35

Bild/Illustration: PEAB

Byggbolaget Peab har sålt ett nybyggt logistikprojekt på 24 000 kvadratmeter i Stockholm Syd till investeringsbolaget URBZ Capital. Det framgår av ett pressmeddelande från byggbolaget.

Projektet är beläget i Almnäs i Södertälje och beräknas stå klart under fjärde kvartalet 2024. Enligt Peab påbörjades byggandet under tredje kvartalet 2023.

– Jag upplever att det fortsatt finns en stark efterfrågan på moderna logistikfastigheter i starka geografiska lägen. Här finns ett fint nav av väg-, järnvägs- och hamninfrastruktur, säger Michael Mati, Sverigechef Logistikfastigheter Peab i pressmeddelandet.

Byggnaderna som uppförs enligt miljöcertifieringen Breeam Excellent är utformade för att stödja flödet av internationellt gods till Stockholmsområdet. Fastigheten har ett strategiskt läge med närhet till E20, E4, Södertälje hamn och Skavsta flygplats.

URBZ Capital har genomfört transaktionen på uppdrag av Ivanhoe Cambridge. Telgenytt har ingen kännedom om köpeskillingen.

Peabs logistikprojekt på 24 000 kvadratmeter i Almnäs. Bild/Illustration: PEAB

Skribent: Lucas T

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 12 februari 2024 06:00
Senast uppdaterad: 12 februari 2024 04:29

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors