Företag i fokus:

INSÄNDARE: Lärandet får inte anpassas bort

Klass-Elever-Skola-FOTO-Liza-Simonsson

Metin Hawsho, gruppledare (L)

Sverige befinner sig i en läskris där ungefär var femte elev inte lär sig läsa ordentligt. Det är en allvarlig utveckling som måste vändas.

Liberalerna tar nu tillbaka skolan till grunderna, det innebär fler speciallärare och mindre särskilda undervisningsgrupper, bemannade skolbibliotek och riktiga böcker. Nya läroplaner där läsinlärning uppvärderas, samtidigt som lärarutbildningen reformeras. Nu är det dags att ta nästa steg.

Tidigare var utgångspunkten i skolan att elever med behov av extra stöd fick det i en mindre undervisningsgrupp. Den som till exempel hade svårt att knäcka läskoden fick i tidig ålder intensiv extra träning och stöd av en speciallärare tills läsförmågan satt.

Men svensk skola har som en del av 90-talets pedagogiska strömningar gått i motsatt riktning. Det ansågs som elakt att peka ut vissa elever med särskilda behov och ge dem särskild undervisning, i stället blev inkludering och individualiserad undervisning norm.

Ansvaret för att kompensera för elevers olika förutsättningar och behov har till stor del överlåtits till klassläraren, som idag förväntas anpassa och individualisera undervisningen. I vissa fall har lärare förväntats genomföra över 70 anpassningar under en och samma lektion. Samtidigt har de specialpedagogiska insatserna fått en alltmer rådgivande karaktär. Den här utvecklingen accelererade efter 2014 när regleringen kring extra anpassningar infördes i skollagen.

”Resultatet har varit förödande, särskilt för de elever som behöver skolan som mest”

Det har skapat en orimlig arbetssituation för lärare. Systemet med extra anpassningar riskerar även att leda till försämrat lärande, att undervisningens innehåll förenklas och att svårighetsgraden sänks. Idén att inkludera alla elever i samma klassrum och regleringen om extra anpassningar gjordes med goda intentioner, men resultatet har varit förödande, särskilt för de elever som behöver skolan som mest, och för lärares arbetssituation.

Det finns givetvis elever som har behov av hjälpmedel för att exempelvis kunna tillgodogöra sig tryckta texter eller för att skriva, och de ska få det stöd de behöver, men de allra flesta elever hade haft bättre förutsättningar att lära sig att läsa ordentligt om de hade fått intensivträning och stöd i mindre grupp.

Liberalerna menar därför att regleringen om extra anpassningar bör avskaffas och arbetet med stödinsatser förbättras, samtidigt som den överdrivna individualiseringen av en i grunden kollektiv verksamhet måste upphöra. Skolan behöver fler speciallärare som arbetar med eleverna och färre specialpedagoger med rådgivande uppdrag. Skollagen behöver skrivas om – lärandet får aldrig anpassas bort.

Metin Hawsho,
gruppledare (L)

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 januari 2024 12:46
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 13:21

Kvinna misshandlad – En person gripen av polis

Polis

Arkivbild

En kvinna fördes till sjukhus efter att ha blivit misshandlad av sin man i Södertälje under fredagskvällen.

Vid klockan 21.28 mottog Södertäljepolisen ett larm om en misshandel i kommunen. En person, nära bekant till offret, larmade polisen och rapporterade att en kvinna blivit misshandlad av sin make.

På plats kunde det konstateras att kvinnan ådrog sig en ansiktsskada i samband med händelsen. Den skadade kvinnan fördes av polis till sjukhus för vård och kort efter händelsen greps en man, misstänkt för misshandel.

Under kvällen inledde polisen en utredning, och en anmälan om misshandel upprättades mot mannen.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 februari 2024 10:56
Senast uppdaterad: 3 februari 2024 10:56

Han blir sjukhusets nya styrelseordförande

peter-graf-och-anna-gerber-ekblom-sodertalje-sjukhus

Styrelseordförande Peter Graf och vd Anna Gerber Ekblom. Foto: Södertälje sjukhus

Efter årsskiftet tog Peter Graf över rollen som styrelseordförande för tre sjukhus: Södertälje sjukhus, Danderyds sjukhus och Södersjukhuset.

Med en gedigen bakgrund inom vården fick Graf förtroendet att efter årsskiftet tillträda som ny styrelseordförande för den gemensamma styrelsen som övervakar Södertälje sjukhus, Danderyds sjukhus och Södersjukhuset. Graf, som tidigare tjänstgjort som vd för vårdbolaget Tiohundra, kommer med erfarenhet från ledande positioner inom akutsjukvård, psykiatri, äldreomsorg och primärvård.

– Jag är stolt och glad över att få presentera våra fina verksamheter för vår nya styrelseordförande Peter Graf, säger Södertälje sjukhus vd, Anna Gerber Ekblom.

Med medicinsk expertis som specialistläkare och docent i öron-näsa-hals, tillsammans med ledarerfarenheter från bland annat Huddinge Universitetssjukhus och Astrid Lindgrens barnsjukhus, samt även en tidigare roll som vd för Danderyds sjukhus i sitt CV, tillträdde han den nya rollen den 1 januari 2024.

– Jag är jätteimponerad och glad över den fina stämningen här på Södertälje sjukhus. Jag var varit runt på stora delar av sjukhuset, bland annat på akuten, förlossningen och på smärtmottagningen. Jag har träffat tillmötesgående och välkomnande medarbetare, säger Peter Graf.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 februari 2024 05:00
Senast uppdaterad: 3 februari 2024 02:05

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors