Företag i fokus:

INSÄNDARE: Lärandet får inte anpassas bort

Klass-Elever-Skola-FOTO-Liza-Simonsson

Metin Hawsho, gruppledare (L)

Sverige befinner sig i en läskris där ungefär var femte elev inte lär sig läsa ordentligt. Det är en allvarlig utveckling som måste vändas.

Liberalerna tar nu tillbaka skolan till grunderna, det innebär fler speciallärare och mindre särskilda undervisningsgrupper, bemannade skolbibliotek och riktiga böcker. Nya läroplaner där läsinlärning uppvärderas, samtidigt som lärarutbildningen reformeras. Nu är det dags att ta nästa steg.

Tidigare var utgångspunkten i skolan att elever med behov av extra stöd fick det i en mindre undervisningsgrupp. Den som till exempel hade svårt att knäcka läskoden fick i tidig ålder intensiv extra träning och stöd av en speciallärare tills läsförmågan satt.

Men svensk skola har som en del av 90-talets pedagogiska strömningar gått i motsatt riktning. Det ansågs som elakt att peka ut vissa elever med särskilda behov och ge dem särskild undervisning, i stället blev inkludering och individualiserad undervisning norm.

Ansvaret för att kompensera för elevers olika förutsättningar och behov har till stor del överlåtits till klassläraren, som idag förväntas anpassa och individualisera undervisningen. I vissa fall har lärare förväntats genomföra över 70 anpassningar under en och samma lektion. Samtidigt har de specialpedagogiska insatserna fått en alltmer rådgivande karaktär. Den här utvecklingen accelererade efter 2014 när regleringen kring extra anpassningar infördes i skollagen.

”Resultatet har varit förödande, särskilt för de elever som behöver skolan som mest”

Det har skapat en orimlig arbetssituation för lärare. Systemet med extra anpassningar riskerar även att leda till försämrat lärande, att undervisningens innehåll förenklas och att svårighetsgraden sänks. Idén att inkludera alla elever i samma klassrum och regleringen om extra anpassningar gjordes med goda intentioner, men resultatet har varit förödande, särskilt för de elever som behöver skolan som mest, och för lärares arbetssituation.

Det finns givetvis elever som har behov av hjälpmedel för att exempelvis kunna tillgodogöra sig tryckta texter eller för att skriva, och de ska få det stöd de behöver, men de allra flesta elever hade haft bättre förutsättningar att lära sig att läsa ordentligt om de hade fått intensivträning och stöd i mindre grupp.

Liberalerna menar därför att regleringen om extra anpassningar bör avskaffas och arbetet med stödinsatser förbättras, samtidigt som den överdrivna individualiseringen av en i grunden kollektiv verksamhet måste upphöra. Skolan behöver fler speciallärare som arbetar med eleverna och färre specialpedagoger med rådgivande uppdrag. Skollagen behöver skrivas om – lärandet får aldrig anpassas bort.

Metin Hawsho,
gruppledare (L)

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 januari 2024 12:46
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 13:21

Stor polisinsats – Två personer rånade med pistol och kniv

Polis-4

Arkivbild

Just nu pågår en stor polisinsats i Mariekäll med flera patruller. Enligt polisens uppgifter har två personer blivit rånade med ett pistolliknande föremål av flera gärningspersoner.

(Annonslänk)

Klockan 15.22 på torsdagseftermiddagen inträffade ett rån i Mariekälla, vilket resulterade i att fler polispatruller kallades in för att inleda en omfattande sökinsats efter de misstänkta gärningspersonerna.

Enligt polisens uppgifter blev två personer rånade av tre maskerade gärningspersoner, beväpnade med ett pistolliknande föremål och en kniv. De ska ha tvingat tvingade offren att lämna ifrån sig en mobiltelefon och en klocka innan de snabbt försvann från platsen.

En person uppges ha blivit misshandlad, men det finns inga rapporter om att denne har behövt uppsöka sjukvård.

De svartklädda och maskerade gärningspersonerna är ännu på fri fot trots insatser från flera polisresurser för att gripa dem. En utredning om grovt rån har inletts.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 april 2024 17:27
Senast uppdaterad: 18 april 2024 18:03

Stort tryck inför Swedish Workshop i Södertälje

Foto: Visit Sweden

Foto: Visit Sweden

Södertälje står i fokus när Visit Sweden arrangerar Swedish Workshop, ett av sina mest framstående internationella mötesevenemang för resebranschen. En ökad efterfrågan, särskilt från amerikanska reseaktörer, har lett till att arrangören nu måste tacka nej ytterligare anmälningar.

I år arrangeras Swedish Workshop, som är Sverige främsta mötesplats för internationella reseaktörer och den svenska besöksnäringen, i Södertälje den 24–25 april. Evenemanget, som har en lång tradition sedan 1984, har detta år sett ett exceptionellt internationellt intresse, med över 80 aktörer från olika länder anmälda till deltagande. Det starkaste intresset kommer från amerikanska reseaktörer, vilket har lett till att Visit Sweden, för första gången, har behövt tacka nej till ytterligare deltagare från USA.

– Trycket är så pass stort att vi dessvärre måste begränsa antalet amerikanska aktörer på Swedish Workshop nu för att få plats med andra, vilket så klart är lite trist, säger Visit Swedens vd Susanne Andersson.

(Annonslänk)

Detta ökade intresse för Sverige som turistdestination stöds av ny Google-statistik, vilket speglar det växande globala nyfikenheten på Sverige. Med ett uppdrag från den svenska regeringen att marknadsföra landet som en attraktiv destination, står Visit Sweden inför den positiva utmaningen att balansera efterfrågan med möjligheterna till interaktion och nätverkande under evenemanget.

Årets upplaga av Swedish Workshop samordnas även med den globala hållbarhetskongressen GSTC2024, som hålls av Global Sustainable Tourism Council på Kungliga Djurgården i Stockholm. Denna unika möjlighet att delta i båda evenemangen understryker Sveriges engagemang för hållbar turism och innovation inom besöksnäringen.

Med en vision om att Sverige ska vara världens mest hållbara och attraktiva resmål senast år 2030, är Swedish Workshop en kritisk del i Visit Swedens strategi att främja hållbart resande och långsiktigt värde för både besökare och de lokala samhällena.

– Det är tydligt att det internationella intresset för Sverige som resmål är stort. Vi ska titta på om vi kan göra något ytterligare för alla de amerikanska researrangörer som vill hitta partners i Sverige, eftersom alla inte kommer att få plats, säger Anneli Crichlow som är Visit Swedens evenemangsansvarige för Swedish Workshop.

Swedish Workshop sätter Södertälje på kartan.

– Vi ser detta som en fantastisk möjlighet att visa staden från sin bästa sida och låta besökarna upptäcka Södertälje som besöksmål. Det är viktigt både ur ett turismekonomiskt perspektiv – och att vi bygger en stolthet hos oss som bor och arbetar här. Södertälje har mycket att erbjuda, säger Aljoša Lagumdžija, VD Södertälje City

Läs även: – Södertälje värd för ett stort internationellt evenemang

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 april 2024 16:00
Senast uppdaterad: 18 april 2024 16:04

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors