Företag i fokus:

Tidigare festarrangör förlorade i rätten mot kommunen

Dinner fest, bord. middag

Foto: Pexels

I en avgjord dom avslogs skadeståndskravet mot Miljönämndens beslut att begränsa verksamheten i lokalen Mona Lisa på grund av smittskyddsåtgärder.

Södertälje Tingsrätt har bedömt ett fall där Miljönämnden den 21 december 2020 beslutade att begränsa Alex Roxenhamns, tidigare ägaren av verksamhet i Mona Lisa, med hot om vite, på grund av coronapandemin. Beslutet, som omfattade förbud mot att anordna fester och evenemang, kopplades till miljöbalken och lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen.

Enligt den tidigare ägaren var beslutet olagligt, och denne ansåg därför att kommunen gjort sig skyldig till att ersätta den skada som uppstått, i form av bland annat hyresfakturor.

Tingsrätten fokuserade på om Miljönämndens beslut utgjorde fel eller försummelse i skadeståndslagens mening. Även om länsstyrelsen senare upphävde en del av beslutet, ansåg tingsrätten inte att Miljönämnden hade gjort sig skyldig till felaktigheter. Detta grundades på att Miljönämndens tolkning av miljöbalkens tillämpningsområde hade utrymme för bedömning och att deras beslut inte var uppenbart oriktigt.

Tingsrätten fann vidare att även om första punkten i beslutet upphävdes, var den tredje punkten fortfarande giltig. Det innebar att Roxenhamn var tvungen att anpassa sin verksamhet oavsett, vilket underminerar sambandet mellan den påstådda skadan och Miljönämndens agerande.

Som resultat avslås den tidigare ägarens yrkande och han döms att betala Södertälje kommuns rättegångskostnader på 47 002 kr.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 31 januari 2024 05:00
Senast uppdaterad: 31 januari 2024 00:47

MINGELBILDER v.12 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0015-3

Foto: Mimmi Mikalesdotter

Se även – Mingelbilder v.11

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 mars 2024 01:04
Senast uppdaterad: 26 mars 2024 01:04

Larm om misstänkt inbrott i villaområde

Polis

Arkivbild

Polisen utreder larm om misstänkt inbrott på måndagskvällen. Okända personer upptäcktes i ett villaområde.

(Annonslänk)

Strax innan midnatt, klockan 23:26, på måndagskvällen larmades polisen till ett villaområde på Nedre Villagatan i centrala Södertälje, efter rapporter om ett misstänkt inbrott. Flera polispatruller svarade på larmet och anlände till platsen för att undersöka situationen, där okända personer uppgavs ha befunnit sig olovligen.

– Vi är på plats med flera patruller med anledning av att inringare ska sett personer med ficklampor som ska ha lyst i ett villaområde och därför misstänker vi inbrott, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Vid ankomsten påbörjade polisen omedelbart en utredning för att klargöra och söka efter personerna. Trots den snabba responsen från polisen och deras närvaro i området, meddelade polisens presstalesperson att det i nuläget inte har vidtagits några specifika åtgärder i samband med händelsen.

Polisen fortsätter att utreda det misstänkta inbrottet och arbetar för att identifiera de inblandade personerna. Invånare i området uppmanas att rapportera eventuella observationer eller information som kan bidra till utredningen.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 mars 2024 00:40
Senast uppdaterad: 26 mars 2024 00:40

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors