Företag i fokus:

DEBATT: NPF-anpassa våra skolor i större utsträckning

Anna Syr

Anna Syrjänen. Gruppledare, Kristdemokraterna. Foto: Liza Simonsson

Svar på insändare: Lärandet får inte anpassas bort

Jag minns min skolgång på 90-talet. Även om den ägde rum i Finland och inte i Sverige så finns det både likheter och skillnader. Jag tänker ofta på de mer utmanande eleverna i klassrummet, som de stökiga killarna.

Jag tänker på en tjej med en fysisk funktionsnedsättning, som tvingades gå runt skolbyggnaden under varje idrottslektion. Jag tänker också på mig själv, som hade svårt att somna på nätterna och fick rådet att sjunga godnatt visor i mitt huvud för att hitta lugn.

Jag behövde mer stöd och hjälp än bara enkla råd från min lärare. Satu, som var tvungen att promenera runt skolbyggnaden, krävde mer meningsfulla och anpassade idrottslektioner, medan de stökiga killarna var i behov av ett individuellt anpassat stöd för sin skolgång.

”Det finns mycket från min skoltid som jag önskar att vi hade kvar idag”

Liberalernas Metin Hawsho längtar i ett inlägg efter bättre eller kanske svunna tider. Det finns mycket från min skoltid som jag önskar att vi hade kvar idag, till exempel disciplin och respekt för läraren. Men det jag är glad över nu är att vi ser varje individ och gör anpassningar för att varje unikt barn ska få det stöd det behöver. Att arbeta enskilt med en vuxen i ett separat rum är en anpassning. Att gå till biblioteket i mindre grupper är en annan. Det känns som att Hawsho blandar ihop äpplen och päron när han identifierar just ”anpassningar” som ett problem, när problemet egentligen ligger någon annanstans.

(Annonslänk)

Jag tycker inte att vi gör tillräckligt idag, utan måste satsa på anpassningar i större utsträckning. Kristdemokraterna anser att alla skolor i Södertälje bör vara anpassade för NPF (Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar). En NPF-anpassad skola innebär bland annat att man inte behöver ha en specifik diagnos för att få tillgång till olika hjälpmedel och att alla som arbetar på skolan har goda kunskaper om NPF.

Att vara inriktad mot NPF handlar om att tänka om och använda resurserna på bästa möjliga sätt. Här är bemötande och förståelse nyckelbegrepp. Fysiska anpassningar i klassrummet kan vara ergonomiska stolar med fjädring, justerbara ståbord, avskärmade arbetsplatser och inbjudande säckstolar. Lärare på en NPF-anpassad skola har generellt en väl synlig lektionsplan på tavlan, där syftet med varje uppgift förklaras, inklusive tydlig inledning, avslutning och redovisning av arbetsområdet.

Vad är det egentligen i ovannämnda anpassningar som ”anpassar bort” lärandet enligt Liberalerna?

Anna Syrjänen
Gruppledare, Kristdemokraterna

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 februari 2024 13:37
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 12:57

Var på väg till skolbal – Höggs ihjäl av sin barndomsvän

Polis-4-1

Arkivbild

15-åringen var på väg till skolbalen när han knivhöggs till döds. Nu har vännen, en 16-årig pojke från Södertälje, dömts till tre års sluten ungdomsvård för mordet i Älvsjö under sommaren 2023.

– Det är en oerhört tragisk händelse där både offer och gärningsman är unga personer, säger Maria Hölcke, hovrättens ordförande i ett pressmeddelande.

I januari 2024 fastställde hovrätten domen mot en 16-årig pojke för mordet på en 15-årig kamrat i Älvsjö under sommaren 2023, ett fall som väckt stor uppmärksamhet. Båda pojkarna, som delade både vänskap och fotbollsintresse, var på väg till en skolbal när en tragisk händelseutveckling ledde till att den ene miste livet.

(Annonslänk)

Händelsen inträffade den 8 juni 2023, då polisen kallades till en adress i Älvsjö efter rapporter om ett våldsbrott i ett trapphus. Den 15-årige pojken hittades svårt knivskuren och avled senare av sina skador. Den åtalade pojken erkände att han hade använt en kniv mot sin kamrat men hävdade att han handlat i nödvärn efter att ha blivit attackerad.

– Utredningen i målet har varit omfattande, bl.a. ett stort antal vittnesförhör. Hovrätten har precis som tingsrätten funnit att bevisningen mot den åtalade 16-åringen, som vid brottet endast var 15 år gammal, varit stark, säger Hölcke.

Tingsrätten bedömde dock att den åtalades handlingar inte kunde rättfärdigas som nödvärn, och dömde honom för mord till tre års sluten ungdomsvård. Domen överklagades, men hovrätten kom fram till samma slutsats som tingsrätten angående brottets straffvärde. Hovrätten fann också att det var bevisat att den åtalade hade för avsikt att döda sitt offer vid tillfället för gärningen.

– Det har varit ett komplicerat mål med svåra bedömningar. Rätten är dock enig i sin bedömning, säger Maria Hölcke.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 april 2024 21:39
Senast uppdaterad: 4 april 2024 21:47

Kvinna misshandlad – en person gripen

Polis-1

Arkivbild

På torsdagsförmiddagen kallades polisen till en bostad i Södertälje. På plats kunde polisen gripa en man som misstänks för att ha slagit en kvinna.

Vid 09.12 på torsdagen ryckte polisen ut till en adress i Södertälje efter att ha mottagit ett larm om en misshandel. En kvinna hade utsatts för våld av en man, med vilken hon har en nära relation.

Polisen agerade snabbt på platsen och mannen kunde gripas kort efter larmet. Han är nu misstänkt för misshandel, olaga hot och barnfridsbrott, då det vid tidpunkten för händelsen fanns barn närvarande i bostaden.

För närvarande finns inga uppgifter om att kvinnan har behövt sjukhusvård. Polisen fortsätter sin utredning för att fastställa alla omständigheter kring händelsen.

(Annonslänk)

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 april 2024 15:41
Senast uppdaterad: 4 april 2024 15:41

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors