Företag i fokus:

DEBATT: NPF-anpassa våra skolor i större utsträckning

Anna Syr

Anna Syrjänen. Gruppledare, Kristdemokraterna. Foto: Liza Simonsson

Svar på insändare: Lärandet får inte anpassas bort

Jag minns min skolgång på 90-talet. Även om den ägde rum i Finland och inte i Sverige så finns det både likheter och skillnader. Jag tänker ofta på de mer utmanande eleverna i klassrummet, som de stökiga killarna.

Jag tänker på en tjej med en fysisk funktionsnedsättning, som tvingades gå runt skolbyggnaden under varje idrottslektion. Jag tänker också på mig själv, som hade svårt att somna på nätterna och fick rådet att sjunga godnatt visor i mitt huvud för att hitta lugn.

Jag behövde mer stöd och hjälp än bara enkla råd från min lärare. Satu, som var tvungen att promenera runt skolbyggnaden, krävde mer meningsfulla och anpassade idrottslektioner, medan de stökiga killarna var i behov av ett individuellt anpassat stöd för sin skolgång.

”Det finns mycket från min skoltid som jag önskar att vi hade kvar idag”

Liberalernas Metin Hawsho längtar i ett inlägg efter bättre eller kanske svunna tider. Det finns mycket från min skoltid som jag önskar att vi hade kvar idag, till exempel disciplin och respekt för läraren. Men det jag är glad över nu är att vi ser varje individ och gör anpassningar för att varje unikt barn ska få det stöd det behöver. Att arbeta enskilt med en vuxen i ett separat rum är en anpassning. Att gå till biblioteket i mindre grupper är en annan. Det känns som att Hawsho blandar ihop äpplen och päron när han identifierar just ”anpassningar” som ett problem, när problemet egentligen ligger någon annanstans.

(Annonslänk)

Jag tycker inte att vi gör tillräckligt idag, utan måste satsa på anpassningar i större utsträckning. Kristdemokraterna anser att alla skolor i Södertälje bör vara anpassade för NPF (Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar). En NPF-anpassad skola innebär bland annat att man inte behöver ha en specifik diagnos för att få tillgång till olika hjälpmedel och att alla som arbetar på skolan har goda kunskaper om NPF.

Att vara inriktad mot NPF handlar om att tänka om och använda resurserna på bästa möjliga sätt. Här är bemötande och förståelse nyckelbegrepp. Fysiska anpassningar i klassrummet kan vara ergonomiska stolar med fjädring, justerbara ståbord, avskärmade arbetsplatser och inbjudande säckstolar. Lärare på en NPF-anpassad skola har generellt en väl synlig lektionsplan på tavlan, där syftet med varje uppgift förklaras, inklusive tydlig inledning, avslutning och redovisning av arbetsområdet.

Vad är det egentligen i ovannämnda anpassningar som ”anpassar bort” lärandet enligt Liberalerna?

Anna Syrjänen
Gruppledare, Kristdemokraterna

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 februari 2024 13:37
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 12:57

Populära restaurangkedjan öppnar i Södertälje

9F123504-B0DF-448F-8076-4CDF5537EFE7

Grundaren Daniel Wärnmark. Foto: Heat

Heat Restauranger, kända för sin klassiska husmanskost, expanderar med en ny restaurang och café i Södertälje sjukhus till våren.

– Det här är så efterlängtat och väldigt bra. Nu kan vi snart erbjuda både restaurang och café till patienter, närstående och våra medarbetare, säger Anna Gerber Ekblom, vd på Södertälje sjukhus.

Heat Restauranger, kända för sin klassiska husmanskost tillagad från grunden, är redo att utöka sin närvaro till Södertälje sjukhus. Denna nya etablering innebär att kedjan, som först öppnade i Uppsala 2008, nu kommer att driva sin 22:a restaurang samt ett café på sjukhusområdet. Restaurangen, som kommer att ligga i hus 06, och caféet, beläget i hus 01, är en del av Heats expansion över hela Sverige – från Malmö i söder till Sundsvall i norr.

(Annonslänk)

– Vi är väldigt glada att kunna välkomna Heat till Södertälje sjukhusområde. Ambitionen är att de ska öppna under våren, berättar Per-Erik Keskitapio, förvaltare på Locum. 

Grundaren Daniel Wärnmark, som inledde Heats verksamhet med Energikällan 2008 innan konceptet förnyades 2011, ser fram emot att välkomna gäster till de nyrenoverade lokalerna på sjukhuset. Den nya lunchrestaurangen och caféet i sjukhusets huvudbyggnad är öppna för alla som söker högkvalitativ mat i en välkomnande miljö.

– Det ska bli oerhört spännande att få öppna upp Heat på Södertälje sjukhus. Vi kommer att servera modern, hemlagad svensk husmanskost som passar alla. Recepten grundar sig från min uppväxt. Välkomna Heat, säger Daniel Wärnmark, ägare och grundare av Heat Restauranger.

Grundaren Daniel Wärnmark. Foto: Heat

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 februari 2024 12:55
Senast uppdaterad: 5 februari 2024 13:01

Nytt arbetssätt minskar sjukhusets väntetider

Skarmavbild-2024-02-05-kl.-00.16.44

Operationssal på dagkirurgiskt centrum. På bild: Rickard, Lona, Camilla, Ida-Linnéa, Maja, Semih och Haydar. Foto: Södertälje sjukhus

Södertälje sjukhus inför ett nytt effektiviserande arbetssätt, ”snabbspårsal”, för att kraftigt minska väntetiderna för operationer. – Våra medarbetare tycker att det är kul att jobba mer effektivt och kunna hjälpa fler patienter, säger verksamhetschefen Lona Layous.

För att hantera de ökande köerna till operationer har operationsavdelningen på Södertälje sjukhus utvecklat ett innovativt koncept kallat ”snabbspårsal”. Denna nya metod innebär att patienter som ska genomgå samma typ av operation samlas på samma dag och tas om hand av ett specialiserat team i en särskild operationssal.

(Annonslänk)

Genom detta arbetssätt förkortas tiden mellan olika operationer, vilket gör att fler patienter kan opereras under samma dag.Som ett resultat av detta nya system, har operationskapaciteten i snabbspårsalarna ökat med 30-60 procent jämfört med traditionella operationsalar, samtidigt som hög kvalitet bibehålls.

Tack vare sjukhusets insatser under 2023 har köerna minskat, patienternas tillfredsställelse ökat, och sjukhuset har uppnått en delad förstaplatsen i det svenska kvalitetsregistret för 2023.

– Trots en ökad kapacitet och fler operationer så har vi lyft oss ännu mer i kvalitetsregistret SPOR som jämför operationsavdelningarna i Sverige och hamnat på delad första plats under 2023, vilket vi är mycket stolta över, säger Lona Layous, biträdande verksamhetschef, sektionschef för operation och överläkare i anestesi.

I snabbspårsalarna kan exempelvis 5 ledproteser, 6 ljumskbråck och 12 analingrepp utföras på en dag, jämfört med tidigare kapacitet. Dessutom har en mindre operationssal etablerats på sjukhusets dagkirurgiska centrum, där omkring 80 operationer har utförts sedan starten i oktober 2023.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 februari 2024 05:00
Senast uppdaterad: 5 februari 2024 00:35

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors