Företag i fokus:

Nya åtgärder mot Tesla kan slå hårt mot elbilsägare

Elon

Elon Musk, VD Tesla.
Foto: Cc 

I november stoppades Teslas leveranser vid Södertälje hamn på grund av en arbetskonflikten mellan IF Metall och Tesla. Över 130 anställda berörs av konflikten, med Sekos förbundsstyrelse nu i färd med att inleda sympatiåtgärder.

IF Metall står inför en utdragen strid med Teslas svenska dotterbolag, TM Sweden, utan tecken på en långsiktig lösning. Månader lång förhandling mellan parterna har inte resulterat i framsteg och i solidaritet med IF Metall har Seko, Service- och kommunikationsfacket, beslutat att vidta sympatiåtgärder mot den globala biltillverkaren för dess vägran att teckna kollektivavtal för sina svenska anställda.

– IF Metalls kamp är även vår kamp. Genom att vägra förhålla sig till spelreglerna här i Sverige så försöker Tesla skaffa sig konkurrensfördelar genom att ge arbetarna sämre löner och villkor än de skulle haft med ett kollektivavtal. Det är givetvis helt oacceptabelt. Den strid som nu IF Metall tar är viktig för hela den svenska kollektivavtalsmodellen. Därför har vi valt att lägga ännu ett sympativarsel och öka trycket på Tesla, säger Sekos förbundsordförande, Gabriella Lavecchia.

Tesla supercharging.
Foto: Creative Commons.

Sekos kraftfulla åtgärder innebär ett stopp för anslutning och planering av nya laddstationer för Tesla, samt ett upphörande av service och underhåll på befintliga laddstationer. Dessa åtgärder förväntas påverka Teslas expansionsmöjligheter i Sverige betydligt, speciellt med tanke på det växande behovet av laddstationer för elbilar.

De åtgärder som Seko vidtar påverkar även större energibolag som Vattenfall, Eon och Tekniska Verken, samt olika kommunala energibolag. För svenska elbilsägare kan dessa åtgärder innebära betydande svårigheter, då Tesla Supercharger-nätverket, som är Sveriges största laddnätverk och öppet för alla elbilister, är en stark del av infrastrukturen för elbilsresor i landet.

Industrifacket möter motgångar i strejken mot Tesla.

DN rapporterar att IF Metall möter motgångar då endast en tredjedel av de anställda på Tesla deltar i strejken. Den pågående strejken på svenska Tesla, som startade i slutet av oktober, har visat sig engagera endast en tredjedel av arbetsstyrkan, enligt uppgifter från Dagens Nyheter.

– När vi gick ut i konflikt hade vi organiserat över hälften av arbetarna på Tesla och hoppades självklart att alla skulle delta. Men en del förstod nog inte att de faktiskt behövde lämna arbetsplatsen, och andra blev hårt trängda av Tesla. Det är mänskligt, men jävligt tråkigt, säger Marie Nilsson, IF Metalls ordförande Marie Nilsson till DN.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 22 februari 2024 05:00
Senast uppdaterad: 22 februari 2024 02:33

Bil voltade och landade på taket

IMG_2097

Läsarbild

En personbil voltade flera gånger och landade på taket. Räddningstjänst, ambulans och polis kallades till platsen.

Larmet inkom till SOS Alarm vid 19:30 på fredagskvällen. En personbil var inblandad i en singelolycka vid OKQ8 i Weda på Stockholmsvägen. Fordonet voltade av okänd anledning och landade på taket.

Räddningstjänst, ambulans och polis anlände snabbt till olycksplatsen.

Enligt uppgifter till Telgenytt befann sig minst två personer i bilen vid olyckstillfället och fick hjälp av allmänheten att ta sig ut ur fordonet. Enligt uppgifte har ingen av personerna ådragit sig allvarliga skador.

En av de första personerna som kom till platsen var Michel Varli, ägare av restaurang Milano. Han befann sig vid OKQ8 när fordonet voltade cirka tre varv innan det landade på taket.

Michel Varli, ägare av restaurang Milano, först på plats

– Jag hörde en kraftig smäll och förstod att det var något allvarligt. Jag sprang dit och tillsammans med två andra slet upp dörrarna för att få ut personerna. Lyckligtvis kom ingen till skada, säger Michel Varli till Telgenytt.

Enligt Varli slets ena däcket av och bråte landade på vägen, vilket han och några andra såg till att flytta åt sidan för att trafiken skulle kunna flyta på. Vid 20-tiden väntade fordonet på att bärgas från platsen.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 maj 2024 20:07
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 00:12

Milla Sjöstrand rankad som en av Sveriges största talanger

Milla, Foto Michiel Pompert

Milla Sjöstrand
Foto: Michiel Pompert

Milla Sjöstrand, 16, från Södertälje, har klättrat på Aftonbladets årliga ranking av Sveriges största talanger.

Aftonbladets Sportbladet har för tredje året i rad listat Sveriges mest lovande talanger inom olika sporter, och bland de topp 20 återfinns Södertäljes egna racingstjärna, Milla Sjöstrand. Milla, som är Sveriges snabbaste kvinnliga gokartförare, har imponerat stort på motorsportscenen och utses till Sveriges största talanger mellan 15 och 20 år. Hon avancerar från plats 20 förra året till plats 18 i år.

(Annonslänk)

Sjöstrand har deltagit i FIA:s satsningar på kvinnliga förare och tar nu sin karriär utomlands. Under 2024 tävlar hon för MP Motorsports kartingteam Kartstore Benelux i det nederländska mästerskapet.

Nu berättar hon för Aftonbladet om bytet till banracing och målsättningen att köra F1 i framtiden.

– Min målsättning är att utveckla min körning i en internationell miljö med ett bra team. Det är för mig ett nytt team, nytt chassi, ny motortyp, nya däck och nya banor, men jag vill göra bra resultat under säsongen även om det är mycket att lära mig så här i början, säger hon till tidningen.

Hon har dessutom även inlett ett samarbete med Minardi Management, vilket ger henne goda utvecklingsmöjligheter inom formelbilsracing på flera nivåer, inklusive F4, F1 Academy, Formula Regional, F3 och F2.

Milla Sjöstrand under F4-test i Italien i höstas.
Foto: FIA

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 maj 2024 17:15
Senast uppdaterad: 17 maj 2024 17:16

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors