Företag i fokus:

Fördel SSK efter vinsten i Umeå

SSK DAM

SSK Damlag jublar efter vinst, här mot Rögle Foto: Patric Gill

Södertälje Sportklubbs Damlag vann på torsdagen mot Björklöven i Umeå. Det var den första matchen i bäst av tre i det som är Play off 1 och ett av hinderna på vägen mot SHDL.

SSK har 1-0 i matcher och kan säkra vidare avancemang idag när de två lagen drabbar samman igen, den här gången i Scaniarinken.

-Fokuset måste vara här och nu, säger damlagets huvudtränare Robert Johansson som inte vill gå händelserna i förväg.

SSK har i de allra flesta matcherna den här säsongen varit ett klart bättre lag än sina motståndare. Men i matchen mot Björklöven förlorade laget för första gången skottstatistiken i en match. Något som tränare Johansson till delar också tyckte präglade matchen.

-Jo kanske lite, speciellt då i första perioden då de kommer ut hårt på oss precis som vi pratat om. Tycker i andra att vi flyttar upp spelet från start och börjar flytta puck som vi pratade om i pausen. Men ett par utvisningar rycker sönder vårt momentum.

-I tredje spelar vi sjukt bra defensivt och bjuder inte på något egentligen. Jag är så stolt över tjejerna som ger allt för varandra i denna tuffa bortamatch och vi tar en riktig lag seger.

Var fokus på försvarsspelet en del av er gameplan? 

-I detta skede på säsongen där ingen målskillnad eller andra parametrar spelar någon roll är ju försvarsspelet en än viktigare del för att inte bjuda på något. Dessutom ge oss möjligheter att vara kreativa när vi får våra lägen.

I slutet av en säsong och när de viktigaste matcherna ska avgöras så ska rutin och erfarenhet inte underskattas. Någon som varit med ett tag och är en av SSK:s mest erfarna spelare är målvakten Lovisa ”Lollo” Berndtsson, 35. I torsdags häll hon nollan i Umeå.

Lovisa Berntdsson höll nollan när SSK vann första matchen i bäst av tre mot Björklöven i Umeå Foto: Patric Gill

-Lollo gör en riktigt stabil insats med bra support från försvaret, all erfarenhet kommer vara viktig och så även den som Lollo bidrar med.

-Hon är en riktigt professionell atlet som vet vad som krävs och delar med sig av sina erfarenheter. Är även en kravställare på träning och match, det var därför vi signade henne för den resa vi är på.

Nu har ni chans att avgöra på lördag. Men viktig att inte sväva iväg utan fokusera steg för steg? 

-Precis, nu vann vi uppe i Umeå och har njutit av det men fokuset måste vara här och nu. På den utmaning som kommer i morgon Lördag, det är superviktigt.

Hur ser uppladdningen ut matchdagen? 

-Den startar med en lättare träning fredag och lite snack om matchen uppe i Umeå.

Formeras laget likadant som i torsdags? 

-Vi tar ut laget efter fredagens träning.

Alla hela och friska? 

-Ja det är de.

Vad blir viktiga nycklar för er att avgöra i Templet?

-Vi återkommer ideligen till några ord och de är, Enkelt, Beslutsamhet, Attityd och Support så det kör vi på även i fortsättningen.

Kommer ert spel/gameplan se annorlunda ut? 

-Nej egentligen inte , vi vill alltid spela ett aggressivt och rakt spel med högt pucktempo och hårt jobb, det kommer vi fortsätta med.

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 24 februari 2024 05:00
Senast uppdaterad: 23 februari 2024 20:09

INSÄNDARE: Nu tar vi krafttag mot riskerna med boffning

Lustgas-tullverket

Bild: Tullverket

Vi i Kristdemokraterna i Södertälje har sedan länge varnat för de allvarliga riskerna med användning av lustgas och andra substanser i berusningssyfte.

Den ökande förekomsten av lustgas, särskilt bland ungdomar, har varit en oroande trend som kräver åtgärder. Vårt förslag om att informera och utbilda unga om farorna med ”boffning” och liknande aktiviteter har nu blivit uppmärksammat på nationell nivå.

Regeringens mottagande av betänkandet ”En trygg uppväxt utan nikotin, alkohol och lustgas” är ett viktigt steg framåt i kampen mot denna farliga utveckling. Förslagen som presenteras, inklusive förbud mot försäljning av lustgas i berusningssyfte och ändringar i regler kring alkohol- och tobaksprodukter, är avgörande för att skydda våra barn och unga.

Tragiska dödsfallet i Luleå. Vi kan inte längre stå passiva inför den växande trenden

Det tragiska dödsfallet i Luleå, där en 14-årig elev miste livet efter att ha inandats drivgas från torrschampo, påminner oss om det akuta behovet av att kommuner, regioner och staten tillsammans måste agera. Vi kan inte längre stå passiva inför den växande trenden av substansmissbruk bland ungdomar. Det är vår skyldighet som samhälle att ta itu med dessa utmaningar och skydda våra barn från farorna med droganvändning.

Vi välkomnar regeringens initiativ att ta itu med denna fråga och ser fram emot att se konkreta åtgärder, såsom ett införande av en ny lag som förbjuder försäljning av lustgas i berusningssyfte, som förhindrar att fler liv går förlorade till följd av lustgas och andra droger. Detta är en gemensam kamp som kräver en samlad insats från alla nivåer av samhället – politiker, föräldrar, skolor och civilsamhället. Låt oss arbeta tillsammans för en tryggare och hälsosammare framtid för våra barn och unga.

Robert Halef (KD)
Ordförande KD Södertälje

Tony Garabet (KD)
Ledamot, kultur- och fritidsnämnden

Fadi Abdalahad (KD)
Ersättare, utbildningsnämnden

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 maj 2024 05:00
Senast uppdaterad: 6 maj 2024 01:31

Vill arrangera Musikhjälpen i Södertälje – ”Vårt nya fokus”

5AB0F0A5-5C0F-4085-B741-A0E88F2CCAD3

 Aljoša Lagumdžija, VD Södertälje City.
Foto: Mattias Ahlm/Micke Grönberg/Sveriges Radio

Var och när Musikhjälpens glasbur 2024 placeras förblir ett välbevarat mysterium. Telgenytt kan nu avslöja att Södertälje City är med i kampen för att bli värdstad för den välkända musikinsamlingen i framtiden, även om konkurrensen från andra städer är hård.

– Musikhjälpen är ett viktigt och varumärkesstärkande evenemang som vi gärna vill locka till Södertälje, säger Aljoša Lagumdžija, VD Södertälje City, till Telgenytt.

(Annonslänk)

Södertälje City arbetar på flera fronter. Samtidigt som staden aktivt strävar efter att bli ”Årets stadskärna”, siktar de också på att locka Musikhjälpen till Södertälje för att öka stadens attraktivitet. Utmärkelsen Årets Stadskärna har sedan 2012 varit ett politiskt mål för att främja samverkansprocesser i stadskärnan. Det har använts som ett verktyg för att genomföra projekt, insatser och aktiviteter, vilka också har presenterats i en kort filmserie på ett underhållande och pedagogiskt sätt.

Föll på mållinjen när priset gick till Malmö.

– Att Södertälje tog sig till final var någonting som vi var stolta över och det uppmärksammades nationellt i branschen. Vi har sedan dess tagit emot studiebesök från städer i hela landet som kommer hit för att inspireras av vår samverkan och vår förflyttningsresa. Detta har skapat ett revanschsug och vilja att fullborda vårt delmål, Aljoša Lagumdžija.

Malin Eriksson, Erik Hanzon och Aljosa Lagumdzija, från centrumföreningen Södertälje City.
Pressbild: Södertälje City

Med stor hoppfullhet har Södertälje nu siktet inställt på att vinna titeln ”Årets Stadskärna” 2024, samtidigt som staden anstränger sig för att vara värdstad för Musikhjälpen. Detta evenemang, som belyser globala frågor och samlar in pengar för goda ändamål, lyckades förra året samla in nästan 60 miljoner kronor.

– Det är en del av vårt nya fokus för både staden och vår organisation. Södertäljes Citys styrelse har beslutat om ett nytt ägardirektiv som reviderar Södertälje Citys roll. Fokus läggs på stadskärnans långsiktiga utveckling och insatser kring utbud, attraktivitet och att på sikt locka andra större evenemang hit såsom populära musikfestivaler och aktiviteter. Musikhjälpen är ett viktigt och varumärkesstärkande evenemang som vi gärna vill locka till Södertälje och behöver arbeta aktivt med då konkurrensen bland städerna är stor.

Vilken inverkan tror ni att Musikhjälpens närvaro skulle ha på Södertälje?

– Vi anser att det skulle skapa positiva effekter för staden. Dels ur varumärkesperspektiv att vi får ett välkänt evenemang som bevakas av många tittare nationellt, där vi har möjlighet att få ut positivt budskap om vår stad.

Musikhjälpen i Linköping 2015.
Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio

– Vi ser också besöksmässiga och ekonomiska effekter, att besökare från närregionen upptäcker mer om Södertälje, testar att äta på våra restauranger och shoppar i stan. Så det vore väldigt positivt på många sätt och vi tycker att Musikhjälpen har ett fint budskap som rimmar väldigt väl med hur vi arbetar i Södertälje.

Vilka utmaningar har ni stött på i processen att locka Musikhjälpen till Södertälje?

– Vi har dialog med ansvariga arrangörer för Musikhjälpen och har visat att Södertälje skulle vara intresserad av att vara värdstad. Utmaningen blir att vi behöver arbeta med projektet under lång tid och ha uthållighet i arbetet då konkurrensen är väldigt stor från andra städer, vi kommer behöva sticka ut. Utmärkelsen Årets Stadskärna kan ge en positiv boost i arbetet med Musikhjälpen, säger Aljoša Lagumdžija, VD Södertälje City, till Telgenytt.

Läs även: – Så vill Södertälje City locka fler besökare till stadskärnan

Maren, en potentiell plats för Musikhjälpen. Bild tagen 2015.
Foto: Alexander Isa

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 maj 2024 04:00
Senast uppdaterad: 6 maj 2024 16:44

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors