Företag i fokus:

Gjorde GWG: ”En häftig känsla”

Emily Curlett

Poängstarka backen Emily Curlett avgjorde matchen för sitt lag när de gick vidare till slutkvalet mot SDHL Foto: Patric Gill

Emily Curlett kom in sent i SSK, hon har sedan ankomsten 3:e januari till klubben frekvent funnits med i poängprotokollet i damlagets matcher.
-Ville vara en del av någonting, säger Emily om varför det blev SSK för henne.

När SSK i Scaniarinken slog tillbaka Färjestad och avslutade deras säsong var Curlett högst delaktig i segern. När hemmalaget i tredje perioden gjorde 2-1 var det den 24-åriga amerikanskan som var målskytt.

-Jag bryr mig inte vem som gör det, jag vill vinna och så tror jag alla andra i laget känner också. Men visst är det en häftig känsla när det råkar bli jag.

Nu väntar HV71 i slutkvalet till SDHL, hur går dina tankar?

-Det kommer vara det tuffaste motståndet vi ställts inför. Jag tror vi kommer att vara förberedda för det. Om vi fortsätter att bygga på det vi gjort den senaste veckan så kommer vi vara så redo vi kan för att möta dem.

Vad behöver ni trycka på i ert spel för att vara lyckosamma i matcherna mot HV71?

-Vi behöver komma ut direkt från start och hålla ett högre tempo. Ibland har det tagit lite tid för oss att komma igång med vårt spel. Om vi kan vara med från början i ett högt tempo så kommer vi lättare att kunna sätta press på dem.

-Att hålla en jämn och hög nivå i 60 minuter och undvika för djupa dalar i spelet kommer vara en viktig nyckel för oss.

Emily Curlett och hennes lagkamrater skrattade sist och högst i söndagens direkt avgörande match mot Färjestad i Scaniarinken Foto: Patric Gill

Specialteams är viktiga moment i hockey, speciellt i de här matcherna där det ska avgöras vilka som tar steget upp till SDHL. I matchserien mot Färjestad hade SSK ett väldigt bra boxplay men hade däremot det kämpigare i powerplay.

Nio tillfällen fick man med spel i numerärt överläge, inget av dem lyckades man förvalta i form av mål. Curlett håller med om att det måste bli bättre i de matcherna som återstår av säsongen men vet också att kapaciteten finns i laget.

-Vi har pratat om det. Hur vi bättre ska ge varandra understöd, vara mer beslutsamma när vi förflyttar pucken och hittar lägen att attackera.

-Ibland forcerar vi spelet lite för stressat istället för att ha tålamod i passningsspelet för att hitta fler lägen till avslut. Och ta läget när det kommer.

-Jag är trygg i att vi kommer prestera bättre i den spelformen i matcherna mot HV71.

Läs även: SSK vidare till slutkval mot SDHL-motstånd

Helgens matcher hade verkligen olika ansikten. Vad tycker du var den största nyckeln till att ni redde ut stormen?

-Vi kom ihop som lag, speciellt i slutet av matcherna och i synnerhet förlängningen. Vi visste vad vi hade för gameplan och höll oss till den, stöttade och hjälpte varandra hela tiden. Ju längre vi kom in i förlängningen ju mer trodde vi på oss själva.

Säger Emily Curlett och ser en fördel med den här typen av matcher:

-Jag tror det finns en fördel med att möta ett lag tre gånger på raken, till slut vet man vad man har att förvänta sig.

Emily Curlett har varit på SSK:s radar tidigare men kände sig själv inte redo för uppgiften då.

-Jag pratade med SSK redan för ett par år sedan när jag gick på college men tyckte själv inte jag var redo att ta det steget till Europa då.

-Nu kom tillfället istället, jag visste att laget hade försökt ett par säsonger att ta sig upp till SDHL. Jag ville vara en del av någonting och hoppades på att jag skulle komma hit och förhoppningsvis lämna avtryck.

Trots amerikanskans relativt korta tid i Södertälje och SSK så finns det ett intryck som är helt klart för henne.

-Det är helt tydligt för mig att Södertälje är en riktig hockeystad, jag gillar verkligen den kulturen här.

Kommer vi få se mer av Emily Curlett i SSK efter att den här säsongen är klar?

-Jag har inte funderat något över framtiden eller nästa säsong var jag ska fortsätta att spela. Vi ska först slutföra den här säsongen på det sättet vi vill och sedan får man börja se över nästa.

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 mars 2024 21:07
Senast uppdaterad: 4 mars 2024 21:25

Hennes företag vann tävling under Science Week

5xyqBzzg

Adsorbis vd, Hanna Johansson. Pressbild

Adsorbi, ett innovativt startup inom biobaserad luftrening, vann första pris i Södertälje Science Parks pitchtävling. Deras unika lösning syftar till att ersätta fossilt kol i luftfilter med ett miljövänligare, biobaserat material.

Under den nyligen avslutade Science Week i Södertälje, stod Adsorbi som segrare i en spännande pitchtävling för startupbolag. Företaget, som specialiserar sig på utvecklingen av biobaserade material för inomhusluftrening, imponerade juryn med sin miljövänliga och innovativa affärsidé.

Hanna Johansson, VD för Adsorbi, presenterade företagets koncept: att ersätta traditionellt fossilt kol i gasfilter med ett hållbart, biobaserat alternativ. Denna teknik har potentialen att signifikant minska miljöpåverkan från inomhusluftrening, ett område där fossilt kol annars bidrar negativt till klimatet.

För sin framstående innovation belönades Adsorbi med ett förstapris på 100 000 kronor, avsett för konsultering inom affärsutveckling. Evenemanget lyfte även fram andra innovativa startups, såsom Safety by Cilia, som erhöll ett andra pris för sitt arbete med överfallslarm integrerade i smycken.

Foto: Metsä Spring

Fick in miljonbelopp från investerare.
Sommaren 2023 säkrade Adsorbi 4,2 miljoner kronor i en såddfinansieringsrunda från bland annat Metsä Spring och Chalmers Ventures, vilket markerar början på deras resa för att revolutionera marknaden för luftrening med sin patenterade cellulosafilterteknik.

– Vi är mycket nöjda över att bli minoritetsägare i Adsorbi som har en mångsidig och gedigen forskningsbakgrund och ett affärsinriktat grundarteam. Med Adsorbi i vår portfölj är vi ännu ett steg närmare att ta bort fossilbaserade material från vardagsprodukter, sade Niklas von Weymarn, VD på Metsä Spring i ett pressmeddelande.

(Annonslänk)

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 februari 2024 08:30
Senast uppdaterad: 19 februari 2024 01:54

Vändningen – Försäljningen av Innovitaskolan stoppas

IMG_8938

Innovitaskolan i Södertälje, som ägs av AcadeMedia
Bild: Kartor

Så sent som i tisdags blev det offentligt att den kända affärsmannen Roger Akelius har köpt stora delar av utbildningskoncernen Academedia. Nu meddelar Mellby Gård, som skulle sälja sina andelar till Akelius, att affären är avblåst.

(Annonslänk)

Johan Andersson, VD för Mellby Gård, hade tidigare i veckan berättat att de ursprungligen inte fanns några avsikter att sälja deras andel i AcadeMedia. Men efter genomförda diskussioner med Roger Akeliu kände sig trygga i att överlämna bolaget i händerna på Akelius Foundation. Affären, som slutligen blev av, värderades till cirka 1,68 miljarder kronor, vilket motsvarade 65 kronor per aktie.

Men nu meddelar Mellby Gård att de behåller sina aktier och därmed stoppar miljardären Roger Akelius köp som omfattade omkring 100 000 elever och 800 utbildningsinstitutioner, inklusive Innovitaskolan i Geneta.

En av orsakerna var Akelius uttalande om att prioritera kvalitativ utbildning över ekonomisk avkastning.

– Om Roger Akelius vill ändra Academedias affärsidé till att bli icke-vinstdrivande så vore det en stöld från övriga ägare. Mellby Gård har ett tungt ansvar i så fall, skrev Affärsvärldens chefredaktör Peter Benson.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 februari 2024 05:00
Senast uppdaterad: 19 februari 2024 12:06

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors