Företag i fokus:

Sverige medlem i Nato – efter 200 års alliansfrihet

Skarmbild-2024-03-07-192417

Statsministern, Ulf Kristersson.
Skärmdump, regeringen

Sverige blir officiellt det 32:a medlemslandet i Nato, vilket avslutar två århundraden av formell militär alliansfrihet.

– Det här är epokgörande händelse för vårt land. Efter mer än 200 år av militär alliansfrihet har vi har Sverige tagit steget in i det västliga försvarsgemenskapen, säger statsiminsters Ulf Kristersson på torsdagskvällen.

(Annonslänk)

På torsdagen den 7 mars tog Sverige ett historiskt steg genom att officiellt ansluta sig till Nato, världens största militära allians. Statsminister Ulf Kristersson (M) överlämnade anslutningsinstrumentet i USA, vilket markerade Sveriges övergång till att bli det 32:a medlemslandet i Nato. Detta beslut kommer efter Ungerns godkännande av Sveriges ansökan, vilket var det sista hindret för landets inträde i alliansen.

Under en ceremoni i USA signerade Kristersson de avgörande dokumenten tillsammans med utrikesminister Tobias Billström (M), varefter de överlämnades till USA:s utrikesminister Antony Blinken. Statsminister Kristersson uttryckte både ödmjukhet och stolthet över det steg Sverige tagit och betonade vikten av att leva upp till de höga förväntningarna som medlemskapet i Nato innebär. ”Det här är inte slutet på något, utan början på något nytt,” sade Kristersson, med hänvisning till slutet på Sveriges 200 år långa tradition av militär alliansfrihet.

Medlemskapet i Nato ses av Kristersson som ett steg mot en säkrare och friare värld och en flaggceremoni Bryssel håll på måndagen för att officiellt markera Sveriges inträde i försvarsalliansen.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 7 mars 2024 19:26
Senast uppdaterad: 7 mars 2024 23:16

Hennes företag vann tävling under Science Week

5xyqBzzg

Adsorbis vd, Hanna Johansson. Pressbild

Adsorbi, ett innovativt startup inom biobaserad luftrening, vann första pris i Södertälje Science Parks pitchtävling. Deras unika lösning syftar till att ersätta fossilt kol i luftfilter med ett miljövänligare, biobaserat material.

Under den nyligen avslutade Science Week i Södertälje, stod Adsorbi som segrare i en spännande pitchtävling för startupbolag. Företaget, som specialiserar sig på utvecklingen av biobaserade material för inomhusluftrening, imponerade juryn med sin miljövänliga och innovativa affärsidé.

Hanna Johansson, VD för Adsorbi, presenterade företagets koncept: att ersätta traditionellt fossilt kol i gasfilter med ett hållbart, biobaserat alternativ. Denna teknik har potentialen att signifikant minska miljöpåverkan från inomhusluftrening, ett område där fossilt kol annars bidrar negativt till klimatet.

För sin framstående innovation belönades Adsorbi med ett förstapris på 100 000 kronor, avsett för konsultering inom affärsutveckling. Evenemanget lyfte även fram andra innovativa startups, såsom Safety by Cilia, som erhöll ett andra pris för sitt arbete med överfallslarm integrerade i smycken.

Foto: Metsä Spring

Fick in miljonbelopp från investerare.
Sommaren 2023 säkrade Adsorbi 4,2 miljoner kronor i en såddfinansieringsrunda från bland annat Metsä Spring och Chalmers Ventures, vilket markerar början på deras resa för att revolutionera marknaden för luftrening med sin patenterade cellulosafilterteknik.

– Vi är mycket nöjda över att bli minoritetsägare i Adsorbi som har en mångsidig och gedigen forskningsbakgrund och ett affärsinriktat grundarteam. Med Adsorbi i vår portfölj är vi ännu ett steg närmare att ta bort fossilbaserade material från vardagsprodukter, sade Niklas von Weymarn, VD på Metsä Spring i ett pressmeddelande.

(Annonslänk)

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 februari 2024 08:30
Senast uppdaterad: 19 februari 2024 01:54

Vändningen – Försäljningen av Innovitaskolan stoppas

IMG_8938

Innovitaskolan i Södertälje, som ägs av AcadeMedia
Bild: Kartor

Så sent som i tisdags blev det offentligt att den kända affärsmannen Roger Akelius har köpt stora delar av utbildningskoncernen Academedia. Nu meddelar Mellby Gård, som skulle sälja sina andelar till Akelius, att affären är avblåst.

(Annonslänk)

Johan Andersson, VD för Mellby Gård, hade tidigare i veckan berättat att de ursprungligen inte fanns några avsikter att sälja deras andel i AcadeMedia. Men efter genomförda diskussioner med Roger Akeliu kände sig trygga i att överlämna bolaget i händerna på Akelius Foundation. Affären, som slutligen blev av, värderades till cirka 1,68 miljarder kronor, vilket motsvarade 65 kronor per aktie.

Men nu meddelar Mellby Gård att de behåller sina aktier och därmed stoppar miljardären Roger Akelius köp som omfattade omkring 100 000 elever och 800 utbildningsinstitutioner, inklusive Innovitaskolan i Geneta.

En av orsakerna var Akelius uttalande om att prioritera kvalitativ utbildning över ekonomisk avkastning.

– Om Roger Akelius vill ändra Academedias affärsidé till att bli icke-vinstdrivande så vore det en stöld från övriga ägare. Mellby Gård har ett tungt ansvar i så fall, skrev Affärsvärldens chefredaktör Peter Benson.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 februari 2024 05:00
Senast uppdaterad: 19 februari 2024 12:06

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors