Företag i fokus:

Polisen frias för övervåld mot nyårsfirare

FFD699FF-C434-403F-817E-39818FE18071

Foto: Privat/Shamash Oyal

En festlig avrundning av 2023 slutade i dramatik med polisingripande, där deltagare sattes i handfängsel och utsattes för pepparsprej. Trots flera anmälningar om övervåld mot polisen, rapporterar LT att utredningen nu har lagts ner.

(Annonslänk)

Strax efter midnatt på nyårsafton inträffade en dramatisk händelse i Assyriskas kanslilokal, där polisen använde pepparsprej mot barn, äldre och kvinnor under en privat tillställning. Polisen ingrep för att tömma den kommunägda lokalen, med hänvisning till att deltagarna inte fick vistas där efter en angiven tid. Händelsen resulterade i att två personer misstänktes för våld mot tjänsteman.

Dessutom riktades skarp kritik mot kommunen och polisens agerande, som också anmäldes av flera nyårsfirare för övervåld, då flera nyårsfirare utsattes för pepparsprej – inklusive en treåring, en 70-åring och en gravid kvinna.

Men nu rapporterar LT att utredningen mot polisen har lagts ner, men att förundersökningen mot de två personer som misstänks för våld mot tjänsteman fortfarande pågår.

Nyårsfirandet på Södertälje fotbollsarena
Foto: Alexander Isa

– Enligt mig var polisens agerande acceptabelt enligt polislagens tionde paragraf om deras rätt att använda våld. Tack vare polisens kroppskameror har vi en god bild av vad som har hänt och deras agerande stred varken mot nödvändighetsprincipen eller proportionalitetsprincipen, säger chefsåklagaren Nicklas Englund, till tidningen.

På frågan om att barn träffades av pepparsprej svarar chefsåklagaren till LT att det var nödvändigt för situationen, trots riskerna att andra träffades.

– Det finns uppgifter om att folk blev sekundärkontaminerade, men min bedömning var att omständigheterna gjorde det nödvändigt för poliserna att använda OC-spray och att det inte var oproportionerligt trots att det var folk runt omkring som fick den på sig, säger chefsåklagaren till LT

Läs även: Assyriska kritiserar kommunen efter polisens våld

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 13 mars 2024 18:00
Senast uppdaterad: 13 mars 2024 20:33

Väntade beskedet: HA:s poängkung lämnar SSK

Marcus Eriksson

Marcus Eriksson blev etta i Hockeyallsvenskans poängliga, som väntat lämnar han nu SSK
Foto: Shamash Oyal

Marcus Eriksson hade ett poängsnitt på över en poäng per match i grundserien. I slutspelet fick han inte det att lossna och blev poänglös i de fyra matcher som SSK spelade där.

Uppgifter har florerat i medier att Eriksson är klar för spel i SHL med Skellefteå AIK. Inget är bekräftat, i och med att SAIK fortfarande spelar SM-slutspel lär vi nog få vänta på ett sådant pressmeddelande.

Klart är i alla fall att den Norrköpingsbördige forwarden lämnar Södertälje Sportklubb. På sociala medier bekräftar klubben det som länge varit känt.

Det blir bara en säsong för honom i SSK. 38-åringen spelade 50 matcher och gjorde 59 poäng fördelade på 20 mål och 39 assist.

Eriksson är den nionde spelaren som lämnar klubben sedan A-laget blev utslagna i kvartsfinalen mot BIK Karlskoga.

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 mars 2024 13:06
Senast uppdaterad: 28 mars 2024 14:12

Personal sov under arbetspass – Får skriftlig varning

Södertalje sjukhus

Foto: Alexander Isa

Två anställda vid Södertälje sjukhus har tilldelats skriftliga varningar efter att ha påträffats sovande under sitt arbetspass i december förra året.

I slutet av förra året väckte en incident vid Södertälje sjukhus uppmärksamhet när två vårdanställda upptäcktes sovande under sitt nattskift. Händelsen, som ägde rum den 29 december 2023 klockan 03:08, rapporterades av en ordningsvakt som utförde sin runda på sjukhuset.

(Annonslänk)

Region Stockholm har i enlighet med de Allmänna Bestämmelserna i det gällande kollektivavtalet, utfärdat skriftliga varningar till de berörda anställda. De anställdas handlingar ses som ett grovt åsidosättande av deras skyldigheter enligt anställningsavtalet, med särskild tonvikt på det hot detta agerande utgjorde mot patientsäkerheten.

Enligt arbetsgivaren innebär en skriftlig varning en allvarlig åtgärd och bör uppfattas som en kraftig uppmaning till förbättring. Vidare understryks det att upprepade brott mot anställningsavtalet potentiellt kan leda till uppsägning eller avskedande enligt Lagen om anställningsskydd (LAS).

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 mars 2024 08:30
Senast uppdaterad: 28 mars 2024 10:01

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors