Företag i fokus:

Kommunen höll konferens om brottsbekämpning

Södertälje kommun

Foto: Alexander Isa

Över 200 deltagare samlades i Södertäljes stadshus för en unik dag dedikerad åt lärande och samarbete mot organiserad brottslighet. Representanter från sex Mälardalskommuner deltog i föreläsningar och workshops med fokus på sunt samhällsbyggande.

(Annonslänk)

Den 15 mars välkomnade Södertälje kommun över 200 engagerade personer från Södertälje, Nykvarn, Strängnäs, Enköping, Eskilstuna och Västerås till en dag fylld av utbildning och diskussioner om hur man effektivast bekämpar organiserad brottslighet inom kommunal verksamhet. Initiativet, som markerar en ny era i regionalt samarbete, syftar till att stärka de sex kommunernas förmåga att identifiera och motverka de metoder som kriminella organisationer använder för att infiltrera och exploatera kommunal verksamhet och resurser.

Andreas Klingström, Södertäljes samhällsbyggnadsdirektör och ordförande för arbetsgruppen Sunt samhällsbyggande, öppnade evenemanget med att betona vikten av att bekämpa de ekonomiska förluster som uppstår till följd av organiserad brottslighet. Genom en rad föreläsningar och interaktiva workshops, belystes framgångsrika strategier och metoder för att stärka kommunernas motståndskraft.

Experter från olika myndigheter, inklusive Heidi Trangius och Gunnar Appelgren från lokalpolisområdet Södertälje, delade insikter om det myndighetsövergripande arbetet. De lyfte fram vikten av att våga anmäla misstänkta brottsligheter och hur samarbeten som Insats Ragnhild och projektet Pax bidrar till en säkrare och mer hållbar samhällsstruktur.

Bland annat upptäcktes nyligen vid en samordnad inspektion att ett bageri använde bakugnar som inte uppfyllde hygienstandarder. Dessutom observerades råttor i närheten av verksamheten, och det framkom att de anställda bodde på arbetsplatsen, placerade direkt ovanför de varma ugnarna.

– De som står bakom illegal verksamhet som denna vill tjäna pengar, vi försvårar för dem på alla sätt genom att kunna lägga viten och hitta svart arbetskraft. Genom olika myndigheters befogenheter gör vi det möjligt, säger Appelgren och Trangius.

Gunnar Appelgren från lokalpolisområdet Södertälje.
Foto: Shamash Oyal

Sara Persson från Ekobrottsmyndigheten riktade uppmärksamheten mot de utmaningar kommuner står inför när det gäller osund konkurrens och hur kriminella nätverk kan påverka offentliga upphandlingar samt exploatera bristande kontrollmekanismer inom entreprenörskedjor.

– När ett företag får dåligt rykte flyttar de på sig. Det är därför vi är här idag så att ni kan bygga upp den viktiga samverkan med andra kommuner och hitta varandras ”best practices”, säger Sara Persson.

Forskaren Carina Gunnarsson, känd för sina studier om maffian på Sicilien, bidrog med en akademisk dimension till diskussionen. Hon belyste riskerna med subtil och öppen påverkan från organiserade brottsnätverk och hur dessa hot kan ta sig uttryck i korruption och infiltration av den offentliga sektorn.

Dagen avrundades med workshops där deltagarna arbetade fram konkreta strategier för att hantera de utmaningar som organiserad brottslighet för med sig inom områden såsom bygglov, tillsyn, vård och omsorg, försörjningsstöd, polisanmälningar och folkregistreringsbrott.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 mars 2024 14:57
Senast uppdaterad: 19 mars 2024 14:57

Ungdomar i Hovsjö har väntat länge på nya lokaler

Hovsjo

Realistpartiets Simon Isso och Joackim Granberg
Foto: Shamash Oyal

Under en nylig diskussion på Hovsjö fritidsgård reflekterade ungdomarna över det ökade antalet besökare från andra fritidsgårdar. I slutet av april hade fritidsgården haft nästan 90 besökare under en kväll. Denna ökning i besöksantal får ungdomarna att fundera över behovet av bättre och större lokaler för framtiden.

– Vi får besök från ungdomar från bland annat Ronna hela tiden och det gör att det blir trångt hos oss på Hovsjö, säger en ungdom till Realistpartiet under besöket.

Under en eftermiddag mötte den tillförordnade verksamhetsledaren, Joakim Sae-Cho, upp Simon Isso och Joakim Granberg från Realistpartiet under ett oväntat besök och diskuterade de nya lokaler som man lovat i flera år. Realistpartiet ser detta som en allvarlig fråga eftersom man inte har tagit upp diskussionen om nya fritidslokaler för Hovsjö i kommunfullmäktige.

Ungdomarna verkar i undermåliga lokaler.

Sae-Cho berättade att man använder vatten från toalettens vattenkran för att värma upp vatten för kaffe, te och nudlar, vilket Granberg från Realistpartiet starkt reagerade på.

Joakim Sae-Cho
Foto: Shamash Oyal

– Man fyller en vattendunk från toaletten för att göra te eller kaffe. Det är skandalöst. Jag blev naturligtvis förbannad och svarade att det knappast finns något viktigare att diskutera än vår framtid, det vill säga våra ungdomar i Södertälje, och att även de bör vara en högsta prioritet, även om de bor i Hovsjö, säger Joackim Granberg.

Efter flera års misslyckade löften om nya lokaler besökte Realistpartiets gruppledare Joackim Granberg och kommunalrådssekreterare Simon Isso Hovsjö Fritidsgård. Under besöket fick de möjlighet att samtala med ungdomar och personal, vilket gav dem insikter i det långvariga behovet av förbättringar. Ungdomarna i området har länge lidit av bristen på passande fritidsanläggningar och hoppas nu på en verklig förändring.

Hovsjö fritidsgård har tillgång till Hovsjö Hubbens idrottshall men får endast boka den två gånger i veckan trots brist på lokalutrymmen.

-Vi får bara använda hallen två gånger i veckan när vi har bokat dagarna. Vi har försökt boka fler dagar men kommunen godkänner inte detta, vilket är frustrerande, säger en annan ungdom till Telgenytt.

Granberg tar bristen på lokalerna på allvar och har lovat ungdomarna att han kommer att driva frågan vidare under kommande kommunstyrelsemöte.

Joakim Granberg, Realistpartiet
Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 10 maj 2024 01:27

Kvinna förd till sjukhus – grovt misshandlad av inbrottstjuv

ambulans

Polisen utreder just nu en misshandel kopplad till ett inbrott i Saltskog, där en kvinna attackerades av en maskerad person.

En kvinna i 50-årsåldern blev angripen i sin lägenhet i Saltskog på torsdagsförmiddagen efter att ha upptäckt en maskerad person i sitt hem. Händelsen inträffade vid 10.59 då kvinnan stötte på den okända personen som hade tagit sig in på okänt sätt. Enligt polisen ska gärningspersonen misshandlat kvinnan innan han flydde från platsen.

Polisens insatser efter händelsen inkluderade sökningar med hund och förhör med grannar i området, men ingen har ännu gripits i samband med händelsen. Kvinnan har förts till sjukhus, men detaljer om hennes skador är inte offentliggjorda.

Polisen har ännu inte kunnat fastställa om något stulits från lägenheten. För närvarande behandlas fallet som grov misshandel och inbrottsstöld. Polisen fortsätter att undersöka och söker efter gärningspersonen.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 9 maj 2024 17:40
Senast uppdaterad: 9 maj 2024 18:23

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors