Företag i fokus:

Kommunen stärker kampen mot våld i nära relationer

Kvinna Woman Pexels

Foto: Pexels

Efter framgångar med tidigare åtgärder, lanserar kommunen en uppdaterad strategi för att bekämpa våld i nära relationer och hedersrelaterat våld för perioden 2024–2027.

I december 2023 godkände kommunstyrelsen den nya handlingsplanen ”Fri från våld 2024–2027”, en fortsättning på det arbete som påbörjats med den föregående planen för åren 2021-2023. Denna tidigare plan ledde till att fler våldsutsatta sökte stöd, vilket tyder på en minskning av mörkertalet. Den nya handlingsplanen syftar till att vidareutveckla dessa framsteg och adressera utmaningar som uppdagats under arbetets gång.

En markant förbättring har noterats inom kommunens samtliga verksamheter, där över 80% av socialtjänstens anställda har utbildats i att hantera våld i nära relationer och hedersrelaterat förtryck. Även personal från Telge Bostäder och utbildningskontoret har genomgått relevant utbildning, vilket stärkt kompetensen i dessa frågor på bred front.

Johannes Evers Gester, kommunens koordinator för frågor kring våldsförebyggande arbete, rapporterar om positiva resultat från dessa insatser och betonar vikten av den fortsatta kampen mot våld. Med flytten av samordnarfunktionen från Socialkontoret till Kommunstyrelsekontoret i början av 2024, har en än mer sammanhållen och effektiv approach tagits för att förebygga våld.

– Sedan årsskiftet 2023/24 har samordnarfunktionen flyttat från Socialkontoret till Kommunstyrelsekontoret. Redan efter två månader kan jag se att flytten bidrar till en positiv effekt i frågan. Anledningen till att funktionen flyttats är för att ännu tydligare kunna verka förebyggande mot våld, säger Johannes Evers Gester, kommunens koordinator i ett pressutskick, och fortsätter.

(Annonslänk)

– Även styrgruppen som jag leder har ändrats under föregående år från att vara endast representanter från socialkontoret till att nu innefatta alla berörda kommunkontor. Fördelen är att arbetet blir mer samordnat avseende insatser, till exempel så är det lättare att nå medborgarna med samma budskap och stöd.

Den reviderade handlingsplanen fokuserar på fem centrala områden: våldsförebyggande arbete, återfallsförebyggande insatser för våldsutövare, aktiva åtgärder för att upptäcka våldsutsatthet, specifika insatser för våldsutsatta vuxna och barn, samt systematisk kunskaps- och metodutveckling. Dessa fokusområden speglar en helhetsorienterad strategi för att inte bara bemöta utan även förebygga våld på lång sikt.

Initiativet understryker kommunens engagemang för att skapa en tryggare tillvaro för alla invånare, där våld i nära relationer och hedersrelaterat våld aktivt motarbetas genom utbildning, stödinsatser och samarbete över förvaltningsgränserna.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 7 april 2024 05:00
Senast uppdaterad: 7 april 2024 02:25

Södertälje City återigen värd för prestigefyllt jurybesök

IMG-20240318-WA0028

Dikran Masso, från Telge fastigheter.
Foto: Södertälje City

För andra året i följd välkomnade Södertälje juryn för utmärkelsen Årets Stadskärna, vilket markerar ytterligare en viktig milstolpe i stadens utveckling och samarbete mellan lokala aktörer.

Södertälje hade åter äran att stå värd för jurybesöket i tävlingen om Årets Stadskärna, en händelse som för andra året i rad belyser stadens framsteg och engagemang för utveckling. En bred koalition av näringsidkare, fastighetsägare, tjänstemän och politiker samlades för att välkomna jurymedlemmarna och demonstrera de framsteg och projekt som genomförts för att förbättra stadskärnan.

VD för Södertälje City, Aljoša Lagumdžija (till höger), här tillsammans med medarbetare från ICA och Lindex i Södertälje centrum.
Foto: Södertälje City

Staden framhöll med stolthet flera initiativ som bidragit till dess dynamik det gångna året. Bland dessa fanns de uppskattade sommarplatserna, Mötesplats Södertälje och den populära Södertäljefestivalen. Vidare belystes viktiga långsiktiga projekt som Marenplan, utvecklingen av Slussholmen, det nya hotellet och Lunakvarteret, vilka tillsammans signalerar en spännande framtid för stadens hjärta.

Ett besök till Tom Tits Experiment, som uppskattats som ”stockholmarnas favoritmuseum”, stod också på agendan. Juryn fick uppleva en guidad tur och avnjuta en trevlig lunch, vilket gav en ytterligare dimension till deras besök i Södertälje. Projektet Mötesplats Södertälje, med dess fokus på barns rörelse och sommaraktiviteter, presenterades också som ett framgångsexempel på hur staden blir mer levande och inkluderande.

Avslutningsvis kommer Södertälje att delta i ett digitalt möte med juryn den 9 april, med spänning inför den 16 april då de nominerade städerna tillkännages på Svenska stadskärnors sociala medier. Södertäljes återkommande värdskap för detta prestigefyllda jurybesök understryker stadens ambition och dedikation till att kontinuerligt förbättra och revitalisera sin stadskärna.

Robil Haidari (C) och Håkan Buller (S), ordförande för stadsbyggnadsnämnden
Foto: Södertälje City

Foto: Södertälje City

Foto: Södertälje City

Foto: Södertälje City

Foto: Södertälje City

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 mars 2024 16:56
Senast uppdaterad: 20 mars 2024 16:56

Begärde ut allmänna handlingar – Kommunen svarade anonymt

Södertälje kommun

Foto: Alexander Isa

När en begäran om allmänna handlingar skickades till Södertälje kommun ledde detta till fördröjd handläggning, och kommunen svarade dessutom med ett anonymt mail. Ärendet har anmälts till Justitieombudsmannen, JO, som nu kräver att Södertälje kommun yttrar sig i ärendet.

Ett ärende som berör Södertälje kommun och dess hantering av en begäran om utlämnande av allmänna handlingar har fångat Justitieombudsmannens uppmärksamhet. En journalist hade begärt att få tillgång till dokument om motpartsgranskningar utförda av samhällsbyggnadskontoret sedan 2020. Trots upprepade påminnelser och kommunikation med kommunen, har ingen konkret information eller dokumentation överlämnats.

Dessutom svarade kommun vid ett tillfälle via ett anonymt mail att begäran är en komplex fråga som tar tid och skapat interna diskussioner. 

(Annonslänk)

Situationen ledde till en officiell anmälan till Justitieombudsmannen (JO), där kommunens långsamma process och dess brist på skyndsamhet i hanteringen kritiserades, vilket strider mot kravet på snabbt utlämnande av allmänna handlingar enligt offentlighetsprincipen. Mot bakgrund av anmälan har JO nu begärt att Södertälje kommun ska avge ett formellt yttrande över det som framförs i anmälan, inklusive en detaljerad redogörelse för handläggningsprocessen och en översyn av relevant lagstiftning.

JO:s förfrågan innebär också att de befattningshavare som är inblandade ges möjlighet att lämna sina synpunkter. Med ett sista svarsdatum satt till den 26 april 2024, förväntas yttrandet inkludera protokollsutdrag

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 mars 2024 12:41
Senast uppdaterad: 20 mars 2024 12:41

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors