Företag i fokus:

Gör nytta i det tysta: ”Stora chanser att ta klivet upp”

ssk

Viktor Grahn
Foto: Shamash Oyal

Viktor Grahn kom till Södertälje Sportklubb från Kristianstad IK inför säsongen 2023-24. Den 25- åriga backen, bördig från Piteå, har nyligen avslutat sin första säsong som SSK- spelare.

-Det mesta föll in som jag hade hoppats, föreningen är väldigt proffsig, säger Viktor Grahn om sitt första år i SSK.

Även om Grahn hade ett år kvar på sitt kontrakt med SSK valde han ändå att förlänga med klubben till 2026. Ett tecken på att han funnit sig till rätta i föreningen och staden.
Ett beslut han inte ångrar.

-Dels så hade jag ett år kvar, sedan trivs jag och flickvännen väldigt bra här. Vidare är SSK:s ambitioner att gå upp till SHL, förklarar han sitt beslut.

-Den satsning som görs känner jag är en inspirerande resa att vara med på, fortsätter han.

(Annonslänk)

Din första säsong i SSK, känns det som du fick ut din fulla potential i spelet?

-Ja, tycker jag generellt gjorde en bra säsong. Sedan känner jag att det finns många bitar att utveckla, både offensivt och defensivt. En helt okej säsong ändå personligen tycker jag.

-Sedan vill man ju vinna, att gå upp i SHL är ju målsättningen. Det drar ju ner litegrann på helhetsbetyget på min säsong. Att vi inte lyckades gå längre.

Det finns ju definitivt fler än du i laget som känner .

-Ja, det blir ju lite antiklimax, det var många som kanske inte gjorde sina bästa matcher i slutspelet. Det lägger sig som en våt filt över hela säsongen.

Om man lyssnar till Viktor finns det egentligen inte något med och i Södertälje Sportklubb som överraskade honom utan det blev i stort som han hade tänkt sig.

-Det mesta föll in som jag hade hoppats, föreningen är väldigt proffsig. Mycket fans, man märker att det finns ett stort intresse. Det är jätteroligt att det varit så pass mycket folk på läktarna och att folk är intresserade.

Läs mer: Dahlström: ”Inget svårt beslut från min sida”

Trots sin ringa ålder har Grahn under sin relativt ”unga” spelarkarriär skaffat sig en bred erfarenhet från spel i Hockeyallsvenskan. Via Karlskrona HK, Kristianstads IK och just nu Södertälje Sportklubb, har Piteåsonen fem säsonger och över 250 matcher i Sveriges näst högsta serie på sitt CV.

SSK- backen märker av skillnader i krav och förväntningar hos supportrar och sponsorer i sin nuvarande klubb, kontra hans tidigare klubbar Karlskrona och Kristianstad. Den yttre pressen är betydligt högre i Södertälje.

-Det man kände framför allt i början var att många hade förväntningar att vi skulle gå in i den här säsongen och vinna varje match stort.

-Trots att vi spelade bra men bara lyckades vinna med till exempel 2-1, såg man ju att det var mycket som skrevs, att allt var skit liksom.

Hur märker du skillnaden på det jämfört med din tid i Kristianstad?

-Det var det som var den stora skillnaden jämfört med mina år i Kristianstad. Där var mer att lyckades man vinna en match trots att man var sämre så var det jättebra. Nu märker man det är lite förväntningar på en. Att det ska vara en dans på rosor, vilket det absolut inte är.

-Det finns många bra lag. Det gäller för oss spelare trots att vi har höga ambitioner, att inse vi måste göra grundjobbet hela tiden oavsett vilket motstånd man möter.

-Här i SSK kan man väl se på alla som är runt omkring, supportrar, har höga förväntningar, vilket de ska ha. Men ibland kan det vara okej att vinna med 2-1 borta mot Almtuna, för att ta ett exempel. Det är inga lätta matcher.

Har du mycket koll på vad som skrivs och sägs vid sidan om, på sociala medier till exempel?

-Nä, faktiskt inte så mycket. Det är klart att man får höra från familjen och kompisar och så. Generellt försöker jag läsa så lite som möjligt.

Foto: Shamash Oyal

Vad är det med SSK som gör att du kommer till din rätt så bra här?

-Det är att jag trivs väldigt bra här med alla i laget och allting runt omkring. Sedan skulle jag vilja säga att jag är en ganska enkel människa som har lätt att trivas. Trivs man bra så spelar man bra också.

Ja, uppfattningen man har av dig är att du inte verkar vara den som tar störst plats i omklädningsrummet.

-Nej, det är jag väl inte. Är nog inte den som pratar mest i omklädningsrummet, det är många andra som pratar. Men ändå roligt att vara med och bidra litegrann till snacket, det kan vara roligt att lyssna också.

Läs mer: Hade höga förväntningar på sig: ”Jag hade extremt många chanser”

Viktor Grahn är kanske inte den ”flashigaste” spelaren i Hockeyallsvenskan eller den som syns mest ute på isen. Med sin höga lägsta nivå är han ändå väldigt nyttig för laget och gör oftast ett stabilt jobb, speciellt defensivt.
Viktor själv hade inga krav eller förväntningar på vilken roll han skulle ha i laget när han anlände till Södertälje.

-När jag kom hit hade jag inte för stora förväntningar på något specifikt men förhoppningar att kunna hjälpa laget att vinna så mycket som möjligt. Så den rollen var inget man förväntade sig utan den får man ju slåss och tävla för på träning och matcher.

(Annonslänk)

-Det tycker jag lyckades med, känner att det gick okej. Jag fick en roll som passade mig bra, spelade lite mer defensivt.
Sedan känner man personligen att man har en uppsida offensivt som man får utveckla. Gör man det så får man kanske lite mer chanser att spela lite offensiva lägen och så där.

Skulle du vilja ha mer speltid i specialteams?

-Alla vill spela så mycket som möjligt, i slutänden är det de som levererar. Som tränar och får förtroende i de situationerna. De ska spela, det tycker jag ska vara en tävling varje dag på både träning och match. Det är de bästa som ska göra det.

Vad finns att ta med sig till nästa säsong?

-Det finns mycket bra att ta med sig. Stundtals spelade vi väldigt bra hockey nerifrån, spelade snabbt och skapade mycket lägen offensivt. I början av säsongen gjorde vi inte målen men vi hade ju trycket framåt.

-Jag tycker i det stora hela vi ska fortsätta vara tunga i anfallszon och vinna mycket puckar där.

Var finns det förbättringspotential tycker du?

-Specialteams måste bli bättre, speciellt boxplay. Tittar man på det så kunde vi spela okej till stora delar men lyckades ändå släppa in mål där. Men boxplay måste bli bättre så det kan hjälpa laget att vinna matcher.

-Det var ju bland annat det som var skillnaden också mot Karlskoga. De var effektivare i specialteams så det var kanske det som till slut avgjorde att vågskålen tippade över till dem.

Det finns locktoner från SHL, är det något du överväger?

-Som det är nu kommer jag att köra på det kontrakt jag har med SSK, förhoppningen är som sagt att vi ska lyckas göra någonting bra här.

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 16 april 2024 10:19
Senast uppdaterad: 16 april 2024 11:58

Matpriserna sjunker – Första nedgången sedan 2021

Frukt Ica livsmedel

Foto: Alexander Isa

Efter en lång period av stigande kostnader visar nya siffror från SCB att matpriserna i Sverige sjönk i mars, med en noterbar minskning i priserna på grönsaker.

– Det som främst drev prisnedgången på livsmedel i mars jämfört med februari i år var frukt och grönt, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.

För första gången sedan sommaren 2021 har matpriserna i Sverige sjunkit jämfört med samma månad året innan, enligt Statistiska centralbyråns (SCB) konsumentprisindex (KPI). I mars observerades en nedgång på 0,7 procent i priserna på livsmedel och alkoholfria drycker jämfört med februari. Denna trend avviker från det vanliga mönstret där livsmedelspriser tenderar att öka under mars.

Nya siffror från SCB visar att matpriserna i Sverige sjunker.
Foto: Alexander Isa

Under perioden december 2021 till mars 2023 steg priserna på dessa varor 16 månader i rad, vilket sammanlagt ledde till en ökning på över 25 procent. Även om priserna varierade under de följande månaderna, fortsatte de på en årsbasis att stiga, men takten avtog gradvis.

– Det är första gången priserna på livsmedel sjunker sett till årstakt sedan juli 2021, säger Neander.

(Annonslänk)

Bland de mest anmärkningsvärda prisfallen hittar vi grönsaker, där exempelvis gurkor var 32 procent billigare än i mars förra året, medan tomater och purjolök sjönk med 24 respektive 22 procent.

Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB, rapporterar att grönsakspriserna totalt sett var 6,7 procent lägre än för ett år sedan, vilket understryker en positiv utveckling för svenska konsumenter i tider av annars höga levnadskostnader.

Prisutvecklingen för varugrupper. Fakta SCB.

VarugruppPrisförändring sedan februari 2024 (%)Prisförändring sedan mars 2023 (%)
Bröd och övriga spannmålsprodukter0,4-0,7
Kött-1,22,0
Fisk0,0-0,1
Mjölk, ost och ägg-0,6-5,7
Oljor och fetter-1,8-6,3
Frukt-3,52,5
Grönsaker-1,6-6,7
Sötsaker och glass0,83,1
Övriga livsmedel-0,81,2
Kaffe, te och kakao-0,9-3,8
Mineralvatten, läskedrycker, frukt- och grönsaksjuice0,83,0
Livsmedel-0,8-1,0
Alkoholfria drycker0,41,7
Livsmedel och alkoholfria drycker-0,7-0,7

Produkterna som ökade respektive minskade mest i pris mellan februari och mars 2024. Fakta SCB.

ProduktPrisförändring sedan februari 2024 (%)Prisförändring sedan mars 2023 (%)
Färsk lax5,9-9,9
Potatis4,99,1
Spannmålsbaserade maträtter3,63,2
Saft m.m.2,87,1
Kiwi, ananas m.m.2,617,4
Vetebröd2,5-5,4
Djupfrysta skaldjur2,32,7
Wienerbröd2,07,6
Djupfrysta grönsaker2,05,3
Annat kött2,03,5
[…][…][…]
Småcitrus-5,8-19,5
Apelsiner-6,59,1
Sillkonserver-6,7-3,8
Gurka-6,8-32,1
Tomater-6,9-24,1
Purjolök-6,9-22,3
Äpplen-12,48,2
Blomkål-12,6-15,5
Vindruvor-16,91,7
Vitkål-17,0-11,4

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 22 april 2024 11:00
Senast uppdaterad: 21 april 2024 23:17

Rekryteringsprocess för ny direktör inledd efter avgång

Södertälje kommun

Foto: Alexander Isa

Södertälje kommun har inlett rekryteringsprocessen för en ny samhällsbyggnadsdirektör efter att den nuvarande direktören valt att anta nya utmaningar i en annan stad.

(Annonslänk)

I mars offentliggjorde Södertälje kommun att samhällsbyggnadsdirektören, Andreas Klingström, kommer att lämna sin tjänst för att tillträda som stadsbyggnadsdirektör i Sundbybergs stad i juni. Nu söker kommunen efter en ersättare som kan ta över ansvaret för att styra och utveckla samhällsbyggnadskontoret. Den nya direktören kommer att spela en avgörande roll i Södertäljes fortsatta strävan efter att vara en attraktiv och hållbar kommun, med fokus på utveckling av nya företag, bostäder och offentliga verksamheter.

Uppdraget innebär att leda ett team av cirka 260 medarbetare och samarbeta nära med andra kommunala verksamheter för att säkerställa effektiva processer och högkvalitativa leveranser. Den ideella kandidaten förväntas ha en stark strategisk förmåga, vara handlingskraftig och ha god insikt i samhällsbyggnadsfrågor, samt ha en förmåga att navigera i komplexa miljöer.

Kvalifikationerna inkluderar mångårig chefserfarenhet inom samhällsbyggnadsområdet, ledning av mångfacetterade verksamheter och framgångsrikt utvecklingsarbete. Det krävs också akademisk utbildning inom samhällsbyggnad eller liknande områden, förståelse för plan- och bygglagstiftning, samt utmärkta kommunikationsfärdigheter på svenska och engelska.

Sista ansökningsdag för tjänsten är den 28 april, och rekryteringsprocessen hanteras i samarbete med rekryteringsföretaget ProAstri.

Klingstrom

Andreas Klingström lämnar Södertälje kommun
Foto: Liza Simonsson/Södertälje kommun

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 22 april 2024 08:00
Senast uppdaterad: 21 april 2024 23:14

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors