Företag i fokus:

Södertälje i finalen för Årets Stadskärna 2024

Sodertalje-Foto-GRW

Foto: GRW Media/Södertälje City

Södertälje är återigen finalist i tävlingen om att bli Årets Stadskärna. I år ställs staden mot Hudiksvall om den prestigefyllda utmärkelsen, som erkänner framstående utveckling och förnyelse av stadskärnor i Sverige.

– Vi är väldigt stolta över att Södertälje nomineras igen. Det bevisar att Södertälje når ut och det finns ett nationellt intresse kring vår resa. Det känns roligt och vi är tacksamma för de goda samarbeten vi lyckats hitta i utvecklingen av vår stadskärna. Vi är ett starkt team, säger Aljoša Lagumdžija, VD, Södertälje City.

För det 28:e året i rad delar Svenska Stadskärnor ut utmärkelsen ”Årets Stadskärna”, och Södertälje har än en gång nått finalen. Tävlingen fokuserar på städernas förmåga att förnya sina centrala delar genom effektivt samarbete mellan privata aktörer och offentlig sektor. Trots att Södertälje var finalist redan förra året, då staden konkurrerade med Sundsvall och Malmö, lyckades den inte ta hem titeln som slutligen gick till Malmö.

(Annonslänk)

– Att Södertälje nomineras till Årets Stadskärna i år igen är väldigt roligt. Vi har en fin stadskärna som om ett par år kommer vara ännu finare när Slussholmen och Maren har byggts färdigt och Lunakvarteret ska börja få sin nya utformning. Det blir ett ordentligt lyft för staden och vi är många som ser fram emot det, säger Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande i Södertälje.

Årets ansökan från Södertälje innehåller en detaljerad sammanställning av de projekt och aktiviteter som genomförts under det gångna året. Bland dessa framhävs nya initiativ såsom uteserveringar på Stora Torget, vilka blivit verklighet genom ett nära samarbete med kommunen och lokala näringsidkare, samt invigningen av en ny park i Kvarnlunden som främjar familjevänliga aktiviteter. Evenemang som utebio vid Maren och den årliga Södertäljefestivalen betonas också som bevis på stadens strävan efter att skapa levande mötesplatser för invånarna.

– Vi ser en ny stadskärna växa fram, bland annat med nya mötesplatser, vilket känns väldigt positivt, säger Jonas Karlsson, näringslivschef Södertälje kommun.

Vinnaren av Årets Stadskärna 2024 kommer att offentliggöras den 21 maj under Svenska Stadskärnors Årskonferens i Malmö, där Södertälje hoppas på att denna gång stå som segrare och få erkännande för sina ansträngningar att stärka stadskärnans attraktivitet och dynamik.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 16 april 2024 11:56
Senast uppdaterad: 16 april 2024 11:56

MINGELBILDER v.18 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0008

Foto: Shamash Oyal

Se även – Mingelbilder V.15

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 maj 2024 20:00
Senast uppdaterad: 5 maj 2024 01:29

Världens starkaste material i fokus i Södertälje

2022_01_1200px-Sodertalje_Science_Park

Foto: KTH

Svenska företag och forskare samlades i Södertälje för att utforska möjligheterna kring världens tunnaste och starkaste material – SIO Grafen.

I slutet på april samlades svenska företag och forskare i Södertälje Science Park för att utforska och utveckla användningen av grafen, världens tunnaste och starkaste material. Grafen, känt för att vara elektriskt ledande, böjbart och transparent, har potential att revolutionera flera industrier. Möjligheten att stärka det svenska näringslivet och bidra till ett hållbart samhälle stod i centrum för mötet.

(Annonslänk)

Mötet, en del av det nationella strategiska innovationsprogrammet SIO Grafen, markerade en milstolpe med över 230 organisationer involverade i mer än 200 projekt för att driva fram innovationer med grafen.

Deltagarna, som inkluderade storföretag och startups, fokuserade särskilt på nya finansieringsmöjligheter från både nationella program inom Impact Innovation och EU.

Lager av materialet SIO Grafen.
Pressbild

– Intresset för deeptech är enormt och här spelar 2D-material en viktig roll som ett svenskt styrkeområde. EU satsar stort på att vara ledande inom avancerade material och här måste Sverige vara en nyckelspelare, säger Elisabeth Sagström-Bäck, i ett pressmeddelande.

Grafen, som består av en enkel lager av kolatomer ordnade i ett tvådimensionellt skikt, har unika egenskaper som styrka, flexibilitet och förmåga att leda elektricitet, vilket gör det till ett mångsidigt material för användning i allt från elektriska kompositer till biosensorer.

Produktionen av grafen i Sverige, som nu sker både i form av flagor och filmer, stöds av en växande industriell kapacitet, vilket speglar landets ambitioner att vara en ledare inom avancerade materialteknologier. SIO Grafen, finansierat av Vinnova, Energimyndigheten och Formas, fortsätter att vara en katalysator för dessa framsteg, med sitt huvudkontor vid Chalmers Industriteknik i Göteborg.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 maj 2024 11:30
Senast uppdaterad: 5 maj 2024 01:45

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors