Företag i fokus:

Nyhetssvepet – Målvakt klar, spelare lämnar och forward på väg in

815D62AD-74CA-456C-A359-ECBAFFF88A3D

Besked om damlaget – Mimmi Gill, Lovisa Berndtsson och Laura Leitner lämnar SSK
Foto: Patric Gill

Ännu en förbrukad vecka – och nya rubriker om Södertälje Sportklubb.
Det finns en del nyheter och ”snackisar” om SSK även från den här veckan.

Det har varit tyst om damlaget sedan deras säsong tog slut.
Telgenytt har tidigare kunnat delge att både centern Mimmi Gill och målvakten Lovisa Berndtsson haft olika alternativ att fundera på. Nu har Södertälje Sportklubb på sina sociala medier tackat av de två.

Foto: Från Södertälje Sportklubbs facebooksida

Både Berndtsson och Gill har tagit klivet upp till SDHL och skrivit på för SDE Hockey. Det uppger klubben på deras hemsida.

Lämnar SSK:s damlag gör även den österrikiska backen Laura Leitner.

Idag offentliggjorde SSK att en ny målvakt är klar för klubbens A-lag. Nu bekräftar klubben det som Expressen tidigare skrivit om – intresset för den finske målvakten Frans Tuohimma har nu blivit en påskrift parterna emellan. Kontraktet är skrivet för säsongen 2024-25.

SSK bekräftar värvningen av Frans Tuohimma via sina sociala kanaler

– Han är placeringssäker och lugn i sitt spel. Kommer vara en bra mentor till Oliver Håkansson, plus att Håkansson kommer att flåsa Frans i nacken, säger målvaktstränare Calle Brattenberger till Telgenytt.

Henrik Eriksson, senast Mora IK, har bekräftats lämna dalaklubben som i år gick till semifinal i HA:s slutspel. Eriksson som gjorde ett bra slutspel har av medier placerats i SSK. Hockeynews var först ut med att Eriksson är klar för Södertälje.

Linus Vidells vara eller icke vara i SSK är en ständig följetong. Att Östersund visar intresse för honom är ingen hemlighet. Vad Telgenytt hör så har klubben från Jämtland lämnat ett bud som Videll tackat nej till. Om ÖIK höjt budet ytterligare finns det ingen information om i nuläget.

På klubbens X och facebook-konton har insamlingen ”SUPPORTERVÄRVNINGEN” startats. Ändamålet är att SPETSA TRUPPEN. Om pengarna kommer öronmärkas för en värvning av Linus Videll framgår inte och det är heller inte något Telgenytt fått några indikationer på i nuläget. Men det blir fritt att spekulera i frågan.

Vad som händer i dialogen mellan Linus och SSK är just nu okänt men vi jobbar på att försöka få fram info om det.

Texten är uppdaterad

Har du nyhetstips om SSK? Har du något önskemål på vad du vill läsa om som har med klubben att göra?
Hör av dig till: daniel.hansson@telgenytt.se

Det går också bra att skicka DM på X: @danne1902

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 april 2024 17:24
Senast uppdaterad: 28 april 2024 19:20

Nytt gripande efter knivdådet i Södertälje

IMG_8463

Foto: Alexander Isa

Ytterligare en person har gripits efter förra veckans knivattack i en frisörsalong i centrala Södertälje.

(Annonslänk)

Händelsen inträffade förra veckan i centrala Södertälje, där en ung man knivhöggs flera gånger i en frisörsalong på Nygatan. Offret, en man i 20-årsåldern, fick tre till fyra knivhugg i benet.

Dagen efter dådet grep polisen en 20-årig man, som tidigare varit anklagad för medhjälp i en dödsskjutning i Saltskog den 6 oktober 2022. Han är misstänkt för grov misshandel och försök till människorov.

Nu har ytterligare en misstänkt person gripits. Denne är en 20-årig man som greps tidigare denna vecka och är nu häktad, misstänkt för samma brott som den tidigare gripne – grov misshandel och försök till människorov.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 februari 2024 11:55
Senast uppdaterad: 9 februari 2024 19:18

Starkt år för Scania – ”Har varit ett händelserikt år”

Kallsater

David Källsäter, vd, Scania Sverige. Foto: Elmia Lastbil.

2023 blev ett framgångsrikt år för Scania. Trots komponentbrist och en svagare konjunktur, lyckades bolaget öka sina marknadsandelar och registreringar av tunga fordon, särskilt förbränningsmotorer.

– 2023 har varit ett händelserikt år där vi bland annat stoppade chassimonteringen i Södertälje under några månader för att anpassa ordinarie chassiline för ellastbilar. Vi invigde även batterisammansättningsfabriken där vi monterar batterimoduler och batteripack baserat på Northvolts celler, säger Scanias VD, David Källsäter.

Med 2856 registrerade fordon under året, vilket representerar en ökning från 40,6 procent 2022 till 43,1 procent 2023, dominerade Scania marknaden för lastbilar med förbränningsmotorer i Sverige.

Källsäter betonade vikten av deras V8-motorer och den nya Super-drivlinan, som utmärker sig med den lägsta bränsleförbrukningen på marknaden enligt jämförelsetester. Han underströk även betydelsen av att minska bränsleförbrukningen i förbränningsmotorer för att nå klimatmål, och lyfte fram möjligheten att använda förnybara drivmedel som HVO, biogas och RME.

– Det är glädjande att elektrifieringen ökar i Sverige. Tyvärr har vi inte kunnat leverera så många fordon under 2023 som vi önskat. Samtidigt är kunderna väldigt nöjda med de ellastbilar som levererats, säger Källsäter.

(Annonslänk)

Förutom framgångar med förbränningsmotorer, gjorde Scania betydande framsteg inom hållbara transportlösningar. Andelen hållbara fordon (RME, gas, elektriska och hybridlösningar) bland Scanias registrerade fordon ökade till 24,2 procent, en ökning med 9,5 procentenheter jämfört med föregående år. Elektriska fordon i branschen ökade med 73,5 procent jämfört med 2022.

Scania har också engagerat sig i att bygga världens mest hållbara ellastbil och införde nyligen gröna inköpskrav på sina leverantörer. I december mottog de den tyska utmärkelsen European Transport Award för sina ellastbilar, baserat på hållbarhetskriterier.

Företaget har ambitiösa klimatmål för sin leverantörskedja, produktion och kundernas koldioxidutsläpp, och var den första lastbilstillverkaren som antog vetenskapliga mål enligt Science Based Target initiative.

– Jag kan konstatera att vår plan för klimatmålen håller. Andelen lastbilar som är anpassade för ett förnybart drivmedel står idag för drygt en fjärdedel av vår totala volym. Inom fem år ska denna volym mer än fördubblas, säger David Källsäter.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 februari 2024 08:30
Senast uppdaterad: 9 februari 2024 18:13

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors