Företag i fokus:

Tredje året med Bogren: ”Finns alltid tusen grejer man kunde gjort”

Magnus Bogren

Magnus Bogren påbörjar tredje säsongen som huvudtränare för SSK:s A-lag.
Foto: Daniel Hansson

SSK:s A-lag har återsamlats för att starta upp den gemensamma sommarträningen. Fortfarande finns luckor att fylla i truppen. Men förutom Miika Pitkänen så är de övriga med kontrakt på plats och kör.

Något som kommer vara sig likt är tränarstaben, där Magnus Bogren för tredje året i rad kommer basa över styrkorna.
– Jag tror inte upplägget kommer att se så mycket annorlunda ut, säger Bogren till Telgenytt.

Till att börja med kommer träningarna till stor del ledas av nya fystränaren Niclas Bergfors. I tio veckor, till och med veckan efter midsommar kommer han drilla gruppen innan spelarna går på semester.

Bogren:
– Niclas och Nicklas (Grossman) håller mest i det men jag kommer vara på plats och kolla till det. Kommer att komma upp lite då och då, precis som jag brukar göra. Stämma av allt som ska göras.

Niclas Bergfors är ny fystränare. Tror du upplägget kommer se annorlunda ut?

– Nej, jag tror inte upplägget kommer att se så mycket annorlunda ut. Grossa kommer vara med nu i början, sedan kommer han (Bergfors) succesivt ta över.

– Det är en bra kille. Han är erfaren och vet vad det handlar om, har stort intresse av det här. Jag tror det kommer bli jättebra över tid.

Nyhetssvepet – Målvakt klar, spelare lämnar och forward på väg in

För att återgå en stund till utvärderingen om säsongen som var. Det är inte bara spelarna och spelet som avhandlas, utan även en genomsyn av sportslig ledning görs.

Det finna många olika detaljer att gå igenom. Eventuella förbättringar av träningsupplägget, kvalitén på träningarna, match-coachningen är exempel på saker som är öppna för diskussion.

– Ja, det är där säkert. Det kommer vara ett levande verktyg fram till säsongen. Vi håller på att diskutera vad vi har gjort bra och vad vi har gjort mindre bra. Tycker vi har gjort väldigt mycket bra, man blir inte tvåa i serien bara för att. 

– Det är såklart en besvikelse att vi inte gick längre i slutspelet. Vi kommer gå igenom allting nu, delar i spelet och så vidare.
Ja, det finns alltid tusen grejer man kunde gjort, så är det alltid. Det är lätt att vara efterklok men där är mycket positivt att ta med oss. 

– Vi kommer nog inte ändra för mycket. Det är mer att trycka på vissa saker som vi behöver bli bättre på. För att förhoppningsvis få en ännu längre säsong.

Mattias Zackrisson kommer fortsatt assistera Bogren. En tredje röst i båset blir Nicklas Grossman.
Foto: Daniel Hansson

Kommer ansvarsområdena vara likadant fördelade mellan dig, Mattias Zackrisson och Nicklas Grossman som förut?

– Såklart att vi kommer snacka oss igenom det. Men det kommer nog inte bli några jättestora förändringar, det är inte känslan. Vi kommer nog ligga kvar på samma saker.

Kontinuitet på backsidan: ”Glad och tacksam

Det har figurerat rykten från olika håll att du fått andra intresseförfrågningar. Var huvudspåret att stanna kvar i SSK?

– Ja, men inget snack. Det var aldrig en diskussion från min sida.

Planeringen av försäsongen och där tillhörande träningsmatcher är i full gång. Matcher och motstånd har börjat diskuteras enligt Magnus Bogren.

– Ja, det har vi. Vi har lite tankar och idéer. Det är Emil och Dragan som mest håller i det. Men det finns tankar om motstånd, som vi också har diskuterat med. Vi ska hitta dagar och så vidare men har kommit en bit in i det.

– Det är lite hur det parerar med att SHL börjar tidigare än oss. De har ju CHL att ta hänsyn till också, vissa lag. Men vi försöker få så varierat motstånd vi kan under försäsongen.

Kommer det att bli någon turné likt Danmark i fjol?

– Ja, det kan säkert bli något sådant. Men jag har ingenting som jag kan ge nu, utan vi tittar på lite olika upplägg där.

Är det viktigt för gruppdynamiken?

– Ja, viktigt och viktigt. Det är ju en jättebra grej. Sedan är det ju en kostnadsfråga och få ihop så att det blir bra också. Men jag tycker ändå att det har gett mycket, de där grejerna vi gör. Vi tittar på det, så får vi se om det passar in med allting.

Med facit i hand. Finns det någon spelartyp du saknar i lagbygget?

– Egentligen inte. Jag tycker vi hade ingredienser för att klara det. Sedan var det ju lite olika saker att vi inte riktigt fick till det i slutet. Vi tappade lite i vår form, fick inte till vår offensiv och special teams. Lite sjukdomar, skador och lite för mycket spelare som också blev väldigt mycket laborerat med.

– Men i grunden så tycker jag ändå vi hade det. Som jag sa, vi blev tvåa i serien och sen tappade vi tyvärr det sen. Jag tycker ändå vi hade merparten av det.

– Jag ser inte det som att vi kanske skulle gjort si eller så, tycker att vi hade ett fantastiskt målvaktsspel i slutet men tyvärr får vi inte till de viktigaste grejerna. Men jag tycker inte jag saknar någon spelartyp.

Foto: Shamash Oyal

Några spelare från J20 fick känna på A-laget lite. Bröderna Hesselvall, Adam 18 och Filip 19 var två som fick chansen. Dock först när laget var kraftigt skade och sjukdomsdrabbat. William Samuelsson är ett annat exempel som gjort bra ifrån sig i J20 under säsongen.

Magnus Bogren på frågan om vad för planer som finns för de här spelarna och andra från juniorverksamheten:

– Det får vi se hur det ser ut med allting. Men det är nog inte omöjligt att det blir så. Det finns ett antal spännande spelare som du säger. När det gäller spelartruppen så är det först och främst Emil och Dragan som jobbar med det.

– Jag tycker J-20 och J-18 gjorde det bra förra året och tog kliv, så det finns spännande spelare. Adam är ju med i J-18-landslaget nu till exempel. Där är säkert spelare som kan få chansen men vi har precis startat allting. Så det är lite tidigt att säga just nu men det tror jag i alla fall.

Egor Polin, var ser ni honom i laget?

– Han är en del av truppen och krigar på samma premisser som alla andra.

KRÖNIKA: Ett ovärdigt slut på säsongen SSK

2022 tillträdde Magnus Bogren som huvudtränare för Södertälje Sportklubb. Vid sin sida fick han Mattias Zackrisson. De två har satt sin prägel på laget med ett gediget grundspel och en solid defensiv. Så det kommer inte märkas några större förändringar i spelet när man lyssnar till Bogren.

– Nej, men vi kommer sitta med hela det nu, vi har mer försökt stänga säsongen. Nu har vi startat om på en ny så vi kommer sitta här de närmaste dagarna och gå igenom det vi har fått till oss och det vi själva tycker.

– Jag tycker att vi spelar en väldigt bra ishockey så det är väl detaljer kanske, tror inte det blir några superstora förändringar. Det är inte min känsla i alla fall, vi diskuterar av lite olika alternativ så får vi se vad det landar i.

Har du önskemål att få in något mer på backsidan, i så fall vad för typ?

– Nej, jag tycker vi har en väldigt bra backsida, det ser man också på vår defensiv. Vi har spelat stabilt och har gjort det två år i rad och många av dem har varit med.

– Jag känner mig väldigt trygg med det vi har. Sedan ska det ju in någonting till och där diskuterar vi lite olika alternativ. Vi får se vad det blir, det vill jag inte säga här och nu.

Man brukar tala om vikten av kontinuitet i ett lagbygge, att bygga en stomme över tid. Men vilken betydelse har det egentligen när det i slutänden handlar om att vara bäst när det gäller som mest. Tankar som undertecknad förde vidare till huvudtränare Magnus Bogren.

– Jag tror det är viktigt att ha det att bygga på. Men det är ju problemet i hockeyallsvenskan, att vi är där vi är i hierarkin, att spelare som man vill ha kvar kanske försvinner i väg, det är ju nackdelen.

– Därför är det väldigt starkt att behålla en stomme för jag tror det är viktigt över tid. För att sätta standarder och nivåer på allting. Jag tycker vi har en väldigt stark stomme som är kvar från förra året.

Ja, där finns ju en stomme med spelare som varit ett tag i klubben nu, Albin Carlsson, Daniel Norbe och Filiph Engsund exempelvis.

– Absolut, jag tror det är bra för att driva på det. Det är bara positivt.

Christopher Liljewall var lagkapten i SSK de två senaste säsongerna, nu har han lämnat klubben och en ny kapten ska utses.
Foto: Shamash Oyal

Jacob Dahlström har förlängt. Är det ett naturligt steg att han blir Kapten efter Christopher Liljewall?

– Det vet jag inte. Vi får se vad vi får in för spelare. Jag tycker att han är en ledare så han är absolut aktuell att tillhöra kaptensgänget. Sedan om han får ett A eller ett C, det får vi se längre fram när truppen är satt.

Stoffe fick beskedet att han inte ingår i framtidsplanerna. Vad var argumenent att inte förlänga med honom?

– Det får du ta med Emil, det är inte jag som har de samtalen. Men det är klart att jag ju känner Stoffe väl, det är en fantastisk kille på alla sätt och vis.

Nyhetssvep – hörts och sagts om SSK

Ett lagbygge är ständigt föränderligt och en levande process fram till transfer- deadline. Det finns en kärntrupp i dagens SSK men det behöver inte betyda att den stommen ställer upp på isen när premiär- pucken släpps i september. Kan det komma att bli förändringar även där?

– Nej, inte så. Jag tycker vi har det. Sedan så ska det adderas till ett antal spelare såklart. Det får vi se vad det blir. Men just när det gäller allt det där hänvisar jag till Emil och Dragan.

Revansch, vad behöver ni göra konkret för att det inte bara ska bli fina ord utan omsättas i praktiken? Hur tänker man för att vara som bäst när det gäller?

– Nu har vi haft två år i rad där vi har haft lite skit med oss in i slutspelet också tyvärr. Sedan ska man inte bara skylla på det men det är en del i det. Men det är väl klart att vi har tankar, vi tycker väl de sista veckorna vi inte kom upp på den nivån vi hade. Exakt varför är det svårt att sätta något svar på.

Bogren är ändå nöjd med upplägget inför säsongen men också ödmjuk över situationen, att man behöver reflektera över vad som verkligen krävs för att ta nästa steg.

– Men det är någonting vi kommer ha med oss, jobba med och fundera på. Under säsongen tycker jag ändå att vi har ett bra upplägg med allting. Bra träningar.

– Tyvärr har vi åkt ut i kvartsfinal två gånger. Det är klart att alla har förväntningar på mer, men samtidigt tar det tid att bygga saker. Man får inte glömma var man var för två år sedan, jag tycker vi tar stora steg. Även om förväntningarna kanske var högre generellt från många, även mig själv.

– Men igen, det gäller att sära på saker. Vi har bästa serieplaceringen på länge och mycket publik vill komma hit. Så vi gör mycket bra också. Men tyvärr har vi inte fått till det och det är klart att det är en grej vi måste jobba med och utvärdera och fundera på.

– Så jag har inget bra och rakt svar på det. Men att det är något jag kommer ha med mig under säsongen såklart.

Rent krasst är det ju så att det är de sista matcherna som folk kommer ihåg mest.

– Så fungerar ju alla. Men när man tittar på det får man ändå inte glömma – Är allting skit bara för att man åker ut i en kvartsfinal?
När man är ett topplag och den resa man gör också. Då tycker jag att man har fel faktiskt, tycker ändå att man måste se det i ett större perspektiv, eller jag måste göra det i alla fall.

– Jag har full förståelse för det. Så tror jag att det är i andra klubbar också. Fram till dess tycker jag ändå att det är väldigt bra. Men tyvärr får vi inte till det. Vi måste verkligen försöka hitta en nyckel till nästa säsong.

Har du nyhetstips om SSK? Har du något önskemål på vad du vill läsa om som har med klubben att göra?
Hör av dig till: daniel.hansson@telgenytt.se

Det går också bra att skicka DM på X: @danne1902

(Annonslänk)

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 april 2024 05:00
Senast uppdaterad: 29 april 2024 10:33

INSÄNDARE: Med Liberalerna i regeringen växlas jämställdhetsarbetet upp

Nordiska_radets_session_i_Riksdagen_i_Stockholm_2009

Foto: Creative Commons

Liberal feminism handlar om att varenda människa ska ha möjlighet att styra sitt liv. Det har vi tagit strid för sedan vi slogs för kvinnors rösträtt. Vi är stolta över att Sverige har blivit ett av världens mest jämställda länder, men det finns fortfarande mycket kvar att göra.

Jämställdhetsarbetet har på många sätt misslyckats på grund av den förra regeringens passivitet. Mäns våld mot kvinnor och annat våld i nära relationer är fortfarande ett omfattande samhällsproblem. Och hedersförtrycket är, trots år av löften från ledande politiker, fortfarande en skamfläck i vårt samhälle.

(Annonslänk)

Med Liberalerna i regeringen ser vi till att vända utvecklingen. Lagstiftningen skärps, stödet till utsatta förbättras och myndigheternas arbete effektiviseras. Låt oss ge tre konkreta exempel:

  1. Just nu genomförs ett skifte i rättspolitiken. Ett skifte från fokus på gärningsman till brottsoffrets behov av upprättelse och samhällets behov av skydd. Inte minst är en kraftfull kontaktförbudslagstiftning en viktig del när det kommer till att skydda kvinnor och barn från våldsamma män.
  2. Regeringen tar på allvar tag i det hedersrelaterade våldet och förtrycket. Bland annat ser vi till att förekomsten av barnäktenskap, tvångsäktenskap och månggiften kartläggs. Vi vidtar också åtgärder för att barn inte ska föras ut från vårt land mot deras vilja och vi ser till att med kraft bekämpa hedersförtrycket inom skolans värld.
  1. Sist men inte minst. De öronmärkta summorna för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor, annat våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck överstiger tidigare regeringars öronmärkta satsningar inom jämställdhetspolitiken, såväl 2023 som 2024. I år avsätts 600 miljoner kronor för att vända utvecklingen.

 Detta är bara några av många åtgärder som just nu genomförs för att öka friheten för fler. Att bekämpa mäns våld mot kvinnor, annat våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck handlar om att bekämpa grova brott, men också om frihet, trygghet och jämställdhet. Det handlar om att stå upp för vårt öppna samhälle – i alla lägen.

Paulina Brandberg,
Jämställdhetsminister (L)

Metin Hawsho,
Gruppledare, Södertälje (L)

Åsa Dahl,
Gruppledare, Salem (L)

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 mars 2024 08:30
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 13:20

Svårt att få stopp på spel på kredit

WxU3ihC

Svenska myndigheter har haft svårt att få stopp på spel på faktura och kredit. Detta trots att det i den svenska spellagen från 2019 står skrivet att det inte är tillåtet för en licensinnehavare eller ett spelombud att erbjuda eller lämna kredit för insatser i spelet.

Svenska Zimpler är ett bolag som flera gånger varit i blåsväder sedan de nya reglerna började tillämpas. Nu tar myndigheter ännu ett krafttag och vill förbjuda spel på kredit en gång för alla.

Techbolaget Zimpler rundar lagen

Spellagen från 2019 skulle medföra att det inte längre gick att spela på kredit på svenska casinon. Ett svenskt casino betecknar vi som ett nätcasino som har en svensk spellicens utfärdad av Spelinspektionen. En grundförutsättning för att få den svenska licensen är att noga följa alla svenska lagar och regler som gäller.

Techbolaget Zimpler är ett svenskt bolag som tillhandahåller betaltjänster för onlinebetalningar. Eftersom de varken är ett spelbolag eller ett spelombud behöver de inte inneha någon spellicens.

Många av bolagets samarbetspartners är däremot spelbolag. Närmare bestämt aktörer som driver casinon på nätet i form av både svenska och utländska casinosajter. Även efter den nya spellagen kunde Zimpler fortsätta tillhandahålla sina fakturatjänster till många av de här aktörerna. Det bedömdes att det inte var spelbolagen själva som erbjöd tjänsten och således var det heller inget brott mot lagen.

Svenska lagar och regler var heller inget som utländska nätcasinon med andra spellicenser än den svenska, behövde bry sig om. Med andra ord kunde utländska sajter fortsätta erbjuda spel via Zimplers fakturatjänst utan hinder.

Spellagen fick inte önskad effekt

I praktiken fick den nya lagen inte den heltäckande effekt som man hade önskat. Betalning på svenska casinon via Zimpler faktura upphörde visserligen kort efter att de nya lagarna infördes. Däremot fortsatte det vara ett möjligt betalningsalternativ på utländska spelsajter i flera år efteråt.

Eftersom det i stort sett är lika enkelt för svenska spelare att spela på en svensk casinosajt som på en utländsk, blev effekten att många spelare började söka sig till utländska casinon som fortfarande erbjöd Zimpler faktura. Under många år har det varit vanligt att svenska spelare provar lyckan på utländska nätcasinon. Spel på faktura var förstås något som också lockade.

Det stora intresset för utländska spelsidor kan utrönas inte minst från alla de sajter som erbjuder hjälp med casino utan svensk licens och vilket av dem man ska välja. När fakturabetalning förbjöds i Sverige var det för många spelare inget stort steg att istället välja en utländsk spelsajt.

Stödorganisationer larmar om brister i lagen

Syftet med de här nya restriktionerna var framförallt att motverka spelmissbruk och ekonomiska problem kopplade till spel. De problem som kan komma med att spela på faktura är flera. Det innebär inte bara att du spelar för pengar som du inte har, utan också att du lättare spelar för mer än du har råd att förlora. Ett annat problem är att det inte sällan är spelare med ett spelmissbruk som nappar på erbjudanden om att spela på kredit.

För de hjälporganisationer som arbetar för att hjälpa personer med spelproblematik blev den nya spellagen inte så kraftfull som de hade hoppats. Istället blev de ganska snabbt varse om att spel på faktura fortsatte bland svenska spelare.

Spel på faktura var inte längre lika lättillgängligt när det försvann från svenska casinon. Något som fick en viss positiv effekt på antalet svenskar som spelade på faktura. Men som redan nämnt ovan, var det många spelare som vittnade om att det inte var särskilt krångligt att ta steget till ett utländskt casino som erbjöd exempelvis Zimpler faktura. Att spel på faktura fortgick bland svenskar upptäcktes bland annat genom att casinospelare fortsatte söka hjälp för sina problem kopplade till spel på kredit.

Trots att man ganska snabbt kunde se att myndigheter som Spelinspektionen behövde bli hårdare i hur de tillämpade reglerna, dröjde det flera år innan något hände.

Spelinspektionen förelägger Zimpler med vite

Lite drygt fyra år hade passerat sedan den nya hårdare spellagen trädde i kraft, men under 2023 kom äntligen det kungörande som flera organisationer hade efterlyst. Spelinspektionen lät meddela att de förelägger Zimpler att upphöra med att tillhandahålla sina betallösningar med BankID till spelbolag som inte har svensk spellicens.

Myndigheten grundade sitt beslut på att betaltjänsten är uppbyggd för att kunderna ska använda BankID när de genomför transaktioner. Eftersom BankID är en tjänst som bara används av svenska kunder, menade Spelinspektionen att de casinosajter som tillhandahåller Zimpler riktar sig mot den svenska marknaden. Något som är förbjudet om de inte har en svensk spellicens.

Myndigheten menade även att Zimpler, genom sina samarbeten med nätcasinon utan svensk licens, främjade olagliga spel. Därför krävde de att Zimpler skulle avsluta alla sådana samarbeten för att inte riskera ett vite om 25 miljoner kronor.

Det här var ett stort och viktigt steg. Givetvis var föreläggandet även ett hårt slag mot Zimplers verksamhet och den inledande reaktionen från bolaget var att de inte var villiga att acceptera Spelinspektionens föreläggande.

Till en början motsatte de sig alltså, men de tog sedan ett slutgiltigt beslut om att uppfylla myndighetens krav. Under den första halvan av 2023 avslutade Zimpler allt samarbete med casinosajter utan svensk spellicens.

Spel på kredit fortsätter

Zimpler må vara en av de betaltjänster som varit mest i blåsväder när det gäller att efterleva svenska spellagar och spel på kredit. Faktum är dock att även om betaltjänsten Zimpler faktura inte längre finns är det fortfarande möjligt för svenskar att spela på kredit. Det sker genom att både spelbolag och spelombud erbjuder betalning via kreditkort.

Nya kreditförbud

I år har det svenska finansdepartementet remitterat en promemoria som innehåller förslag om ett nytt kreditförbud. Tanken är att det här förbudet ska vara mer heltäckande. Förlaget grundar de bland annat på att spel om pengar på kredit kan leda till stora ekonomiska problem för spelare. Finansdepartementet vill därför att det ska vara förbjudet för kunder att betala för spel med ett kreditkort. Det här nya strängare kreditförbudet föreslås träda i kraft under 2025.

Text:

INNEHÅLL FRÅN TREDJEPARTS

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 mars 2024 04:00
Senast uppdaterad: 6 mars 2024 17:14

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors