Företag i fokus:

DEBATT: Assyriska FF behöver städa upp framför egen dörr

5A66403F-E671-44AE-B80C-571AF9893C72

Alexander Rosenberg(M)
Foto: Södertälje kommun

Svar på insändare: – Tacka Boel Godner för en mörk vår:
– ”Det är inte utan orsak kommunen valt att agera så som vi gjort.”, skriver Alexander Rosenberg, Moderaternas gruppledare, i debattinlägget.

I ett debattinlägg i Telgenytt skriver Moussa Esa, ordförande i Assyriska FF att det är kommunens fel att Assyriska hamnat i ekonomiskt trångmål och riskerar att läggas ner. Esa gör också klart i sitt inlägg att det är ”Lars och Alexander” (läs: Miljöpartiet och Moderaterna) som nu är medansvariga för detta, utöver Socialdemokraterna som hittills varit deras måltavla i debatten. Låt mig ge min egen bild av situationen, då jag anser att ansvaret ligger helt på Assyriska FF.

Som styrelseordförande har man tillsammans med sin styrelse både det ekonomiska och det juridiska ansvaret för sin förening. Esas bild av att det skulle vara politiken som illvilligt drar undan mattan för föreningen saknar relevans och är snarare en politisk påverkanskampanj för att få oss att ”ändra oss”. Kommunen har varken ansvar eller skyldighet att finansiera föreningar, vi gör det när vi anser att det är en bra prioritering av våra resurser. Södertälje kommun är fullt av fantastiska föreningar och den positiva effekt de ger våra invånare är det ingen som tar lätt på – där talar jag nog för alla partier i kommunfullmäktige.

”Det pågår en kampanj mot politiken och jag vill vara tydlig.”

Men åter till ansvaret för styrelsen – för det är inte utan orsak kommunen valt att agera så som vi gjort. Det pågår en kampanj mot politiken och jag vill vara tydlig.

För det första har Assyriska FF haft problem med betalningarna under sju års tid. 

För det andra erbjöds Assyriska FF senast i höstas en avbetalningsplan på sina skulder. Ett väldigt generöst erbjudande som Assyriska FF tackade nej till eftersom vi krävde att dom skulle betala av skulden varje månad – styrelsen föreslog då istället en ändring som bland annat innebar att dom endast ”bör” betala fakturorna när de kommer. 

För det tredje har vi fallet när Assyriska FF upplät Södertälje kommuns arena till en privat nyårsfest, där polis uppges ha blivit attackerad av gästerna när den försökte avvisa desamma.

För det fjärde utreds klubbens bokföring av Ekobrottsmyndigheten – något som framkom när den politiska ledningen besökte klubben. Assyriska FF ansåg att utredningen föranletts av att kommunen polisanmält klubben, vilket inte stämmer.

”Assyriska FF:s styrelse, eller dess medlemmar, behöver ta sitt ansvar”

Detta är huvudanledningarna till att kommunen nu valt att inte lägga mer tid på den ”dialog” vi hittills fört. I stället behöver Assyriska FF:s styrelse, eller dess medlemmar, ta sitt ansvar och städa upp framför egen dörr. 

Att det framförs kritik som innebär att den politiska majoriteten skulle vilja tvinga en stor förening att lägga ner framstår som märklig. Vårt fokus är snarare tvärt om, idrotten och föreningslivet är en förutsättning för att kommunen ska klara sitt uppdrag. Att fler ungdomar ska få idrotta, att fler får ta del av den gemenskap som följer därav och att vi kan bli den stora idrottskommun som vi en gång varit, står högt på vår agenda. Men det förutsätter ordning och reda – framför allt hos föreningar som vill finansieras av skattebetalarna. 

Alexander Rosenberg,
Kommunalråd, Moderaternas gruppledare

(Annonslänk)

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 april 2024 11:00
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 12:57

Telge gör framsteg i hållbarhet – men utmaningar kvarstår

Telge

Foto: Alexander Isa

Telge avslöjar idag sin hållbarhetsrapport för 2023, där koncernen visar framsteg i flera områden men också identifierar utmaningar som kräver uppmärksamhet.

– Vi gör framsteg men vi är inte nöjda med det här resultatet. De närmaste åren måste vi höja förändringstakten i vårt energi- och klimatarbete för att ta oss dit vi vill, säger Maria Richtnér, hållbarhetschef, Telge AB, i ett pressutskick.

(Annons)

Den 16 maj, mellan kl 10-15 anordnas utbildningsmässa i Xenter i Tumba. Är du nyfiken på komvux – Klicka på bilden.

Idag, den 7 maj, avtäcker Telge sin hållbarhetsrapport för 2023 och delar med sig av både framsteg och utmaningar. Koncernen noterade en tredje årlig minskning av sin energianvändning samtidigt som de fortsatte övergången från fossila bränslen till el och biodrivmedel. Trots detta ökade dock utsläppen av växthusgaser under samma period.

En betydande del av Telgekoncernens energianvändning går till fastighetsdrift. Under 2023 minskade energianvändningen per kvadratmeter för fastighetsbestånden inom Telge Fastigheter och Telge Bostäder till den lägsta nivån på många år, tack vare effektiviseringsåtgärder som inkluderar smarta system för energihantering.

Graf, Telge

Utsläppen av växthusgaser från koncernens verksamheter, främst genererade av fordon, ökade något under 2023.

Detta berodde till stor del på att Telge Återvinning fick ett ökat ansvar för hanteringen av hushållsavfall, inklusive insamlingen av återvinningsbara förpackningar från FTI.

Graf, Telge

Trots att energianvändningen inom koncernen fortsatte att minska ökade dock utsläppen av växthusgaser från den inköpta energin. Begränsad tillgång på biobränslen och hög konkurrens om klimatvänlig fjärrvärme i Södertälje var några faktorer som bidrog till detta.

Telgekoncernens hållbarhetsrapport för 2023, anpassad till EU:s nya standard för hållbarhetsredovisning (CSRD), kommer att finnas tillgänglig i sin helhet på telge.se från och med den 7 maj. Rapporten följer Green House Gas Protocol för att redovisa klimatavtrycket och indelas i tre scopes som täcker både direkta och indirekta utsläpp från koncernens verksamheter och inköp.

– Vi fortsätter att ta vårt ansvar för utsläppen och vi samarbetar med andra aktörer i branschen för att minska klimatpåverkan från fjärrvärmen. Telges mål är fortsatt att nå klimatneutralitet till 2030, det betyder att vi nu har 68 månader på oss, säger hållbarhetschefen Maria. 

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 7 maj 2024 05:00
Senast uppdaterad: 7 maj 2024 13:08

Ny blockad varslas i Södertälje – ”Vi vill rädda vården”

10fd215a-40ef-4489-baea-ad523d2faf6c

Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet.
Pressbild

Vårdförbundet har idag utökat sitt varsel till att omfatta övertids-, mertids- och nyanställningsblockad i 29 kommuner, inklusive Södertälje. Detta kommer att påverka den kommunala hälso- och sjukvården och berör över 5000 medlemmar.

(Annons)

Den 16 maj, mellan kl 10-15 anordnas utbildningsmässa i Xenter i Tumba. Är du nyfiken på komvux – Klicka på bilden.

Tidigare i april varslade Vårdförbundet om liknande blockadåtgärder för regioner och flera sjukhus, vilket drabbade en stor del av hälso- och sjukvårdspersonalen. Sedan blockaden trädde i kraft har inga förhandlingar ägt rum och inga nya bud har lagts fram, vilket nu resulterat i att konflikten breddas till den kommunala sektorn. Detta påverkar verksamheter såsom elevhälsa och hemsjukvård i Södertälje kommun.

– Vårt fullt rimliga krav är att vi vill ha hållbara heltider så att våra medlemmar orkar jobba heltid och ett helt yrkesliv. Vi har nu varit i konflikt med SKR och Sobona i snart två veckor och ser fortsatt inte att de vill möta oss. En konflikt är alltid en sista åtgärd, men vi vill ta ansvar för vårdens framtid. Min fråga till SKR är nu – hur vill ni rädda vården? säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet, i ett pressutskick.

Ribeiro menar att SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) inte visar intresse för Vårdförbundets medlemmar för att förbättra villkoren och istället sprider felaktiga uppgifter.

– SKR sprider bilden att vi vill ha ett avtal för hela välfärdssektorns 1,2 miljoner medarbetare. Det är fel, avtalsområdet omfattar runt 90 000 av våra yrkesgrupper och vi föreslår en stegvis arbetstidsförkortning. Den här typen av missvisande uppgifter leder inte oss närmare varandra och inte heller närmare en lösning, säger hon.

Vårdförbundet utfärdar varsel om utökad övertidsblockad.

Under måndagen meddelade Vårdförbundet om utökade blockadåtgärder som träder i kraft den 20 maj klockan 16.00. Ett beslut som påverkande drygt 5000 medlemmar inom den kommunala hälso- och sjukvården i 29 kommuner, däribland Södertälje. Beslutet innebär att övertids-, mertids- och nyanställningsblockad införs.

– Våra yrkesgrupper som jobbar i kommunal regi gör livsviktiga insatser som till exempel skolsköterskor och sjuksköterskor på särskilda boenden. Coronakommissionens slutsatser visar sjuksköterskorna måste bli fler i den kommunala hälso- och sjukvården men ingenting har hänt. Våra förhandlingar om bättre arbetstider och löner rör också dem och vi hoppas att SKR inser att vi menar allvar med att vi vill rädda vården, säger Sineva Ribeiro.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 maj 2024 22:00
Senast uppdaterad: 6 maj 2024 21:08

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors