Företag i fokus:

Kommunen riskerade böter för dröjsmål i vårdinsatser

Sodertalje-kommun-scaled-1

Foto: Alexander Isa

RÄTTELSE: I en tidigare version av denna artikel framgick det felaktigt att kommunen hade bötfällts, vilket inte var fallet.

Inspektionen för vård och omsorg vände sig till förvaltningsrätten med en begäran om att Södertälje ska betala en straffavgift på grund av långsam handläggning.

Inspektionen för vård och omsorg vände sig till förvaltningsrätten i Stockholm med ett krav om att Södertälje kommun skulle betala en särskild avgift på grund av allvarliga fördröjningar i verkställandet av biståndsbeslut. Enligt IVO hade kommunen låtit bli att inom rimlig tid verkställa ett beslut om växelvård, vilket är en form av stöd som tillhandahålls för att avlasta närstående som vårdar personer med fysiska eller kognitiva svårigheter.

(Annonslänk)

Kommunen beviljade växelvården den 11 mars 2022, men dröjde med verkställigheten fram till den 12 oktober samma år, vilket IVO bedömde som oskäligt lång tid. Detta dröjsmål, som varade i nästan sju månader, har haft direkta konsekvenser för den enskilde och dennes närstående som behövde avlastning.

Södertälje kommun har som försvar anfört platsbrist, ett argument som IVO inte accepterar som giltig ursäkt för den långa väntetiden. Inspektionen framhåller att sådana insatser som växelvård borde kunna planeras och verkställas mer effektivt av kommunen, speciellt med tanke på det växande behovet bland äldre.

I slutet av april drog IVO tillbaka sin ansökan, vilket leder till att Förvaltningsrätten avskriver målet från vidare handläggning.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 maj 2024 19:16
Senast uppdaterad: 8 maj 2024 13:01

KRÖNIKA: Marenbron – Nyckeln till Södertäljes framtid

Maren

Ansvarig utgivare Telgenytt, Alexander Isa. ”Ett projekt som kan komma att bli det viktigaste för Södertälje på decennier”

Minnen är märkliga. De binder oss vid platser, vid tider som flytt, vid känslor som vi kanske trodde var bortglömda. Maren är en sådan plats för mig, och för många andra. Det var där, bland båtplatser och den stora restaurangbåten Noaks Ark, som Maren pulserade av liv. Men sedan kom förändringen – en bro konstruerades för att blockera vägen för båtar, och med det, en bit av Södertäljes själ försvann.

Tjugo år senare står vi inför en betydelsefull förändring. Tekniska nämnden, under Alexander Rosenbergs(M) ledning, tog i februari ett visionärt beslut: att utreda möjligheten att åter öppna Maren för båtar. Detta beslut är inte bara en seger för stadens utveckling, det är en seger för varje Södertäljebo som längtat efter att se vårt stadscentrum återvända till sin forna glans.

Vi står nu inför tre förslag: en fast, hög välvd bro, en låg fast bro, eller en öppningsbar bro. Instinktivt dras jag till tanken på en öppningsbar bro – en symbol för öppenhet och möjligheter, för nya vägar att upptäcka vår stad. Men en öppningsbar bro kräver mer underhåll och medför en dyrare prislapp.

(Annonslänk)

Att välkomna båtar tillbaka till Maren är mer än bara en tilltalande förbättring; det är en återkoppling till stadens historia och en möjlighet att åter väcka liv i ett område som länge legat i dvala. Vår stadskärna, och vi som bor här, har suktat efter detta.

”Ett projekt som kan komma att bli det viktigaste för Södertälje på decennier”

Att Maren varit stängd har varit en nagel i ögat på många, men också en bromskloss för Södertäljes utveckling. Det finns de som menar att det kan bero på att beslutsfattarna inte har bott i Södertälje och därför inte känt stadens puls och dess behov. Men i Rosenberg ser jag en Södertäljebo som minns och värdesätter det som en gång gjorde vår stad till en attraktion. Det är under hans ledning som denna historiska utredning har inletts, ett projekt som kan komma att bli det viktigaste för Södertälje på decennier.

Vi står vid en brytpunkt, där vi har möjligheten att inte bara återställa en del av vår stad utan att skapa en ny framtid. En framtid där Maren återigen är en levande del av Södertälje, där barn och vuxna kan uppleva glädjen av att se båtar glida in i stadskärnan. Det handlar om att återuppväcka den själ och den energi som en gång fanns där.

Låt oss därför omfamna denna möjliga förändring, stötta den, och se fram emot dagen då Maren åter är en central punkt i vårt Södertälje. För det vi välkomnar är inte enbart båtar – det är framtiden själv.

Alexander Isa,
Ansvarig utgivare, Telgenytt

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 7 april 2024 08:30
Senast uppdaterad: 7 april 2024 02:35

Kommunen stärker kampen mot våld i nära relationer

Kvinna Woman Pexels

Foto: Pexels

Efter framgångar med tidigare åtgärder, lanserar kommunen en uppdaterad strategi för att bekämpa våld i nära relationer och hedersrelaterat våld för perioden 2024–2027.

I december 2023 godkände kommunstyrelsen den nya handlingsplanen ”Fri från våld 2024–2027”, en fortsättning på det arbete som påbörjats med den föregående planen för åren 2021-2023. Denna tidigare plan ledde till att fler våldsutsatta sökte stöd, vilket tyder på en minskning av mörkertalet. Den nya handlingsplanen syftar till att vidareutveckla dessa framsteg och adressera utmaningar som uppdagats under arbetets gång.

En markant förbättring har noterats inom kommunens samtliga verksamheter, där över 80% av socialtjänstens anställda har utbildats i att hantera våld i nära relationer och hedersrelaterat förtryck. Även personal från Telge Bostäder och utbildningskontoret har genomgått relevant utbildning, vilket stärkt kompetensen i dessa frågor på bred front.

Johannes Evers Gester, kommunens koordinator för frågor kring våldsförebyggande arbete, rapporterar om positiva resultat från dessa insatser och betonar vikten av den fortsatta kampen mot våld. Med flytten av samordnarfunktionen från Socialkontoret till Kommunstyrelsekontoret i början av 2024, har en än mer sammanhållen och effektiv approach tagits för att förebygga våld.

– Sedan årsskiftet 2023/24 har samordnarfunktionen flyttat från Socialkontoret till Kommunstyrelsekontoret. Redan efter två månader kan jag se att flytten bidrar till en positiv effekt i frågan. Anledningen till att funktionen flyttats är för att ännu tydligare kunna verka förebyggande mot våld, säger Johannes Evers Gester, kommunens koordinator i ett pressutskick, och fortsätter.

(Annonslänk)

– Även styrgruppen som jag leder har ändrats under föregående år från att vara endast representanter från socialkontoret till att nu innefatta alla berörda kommunkontor. Fördelen är att arbetet blir mer samordnat avseende insatser, till exempel så är det lättare att nå medborgarna med samma budskap och stöd.

Den reviderade handlingsplanen fokuserar på fem centrala områden: våldsförebyggande arbete, återfallsförebyggande insatser för våldsutövare, aktiva åtgärder för att upptäcka våldsutsatthet, specifika insatser för våldsutsatta vuxna och barn, samt systematisk kunskaps- och metodutveckling. Dessa fokusområden speglar en helhetsorienterad strategi för att inte bara bemöta utan även förebygga våld på lång sikt.

Initiativet understryker kommunens engagemang för att skapa en tryggare tillvaro för alla invånare, där våld i nära relationer och hedersrelaterat våld aktivt motarbetas genom utbildning, stödinsatser och samarbete över förvaltningsgränserna.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 7 april 2024 05:00
Senast uppdaterad: 7 april 2024 02:25

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors