Företag i fokus:

Ny förbindelse mellan Gdynia och Södertälje

Södertälje hamn Foto: Telge Energi.

Foto: Telge

Företaget Lakeway Link startade en banbrytande RoRo-tjänst som förenklar transport mellan Polen och Sverige

Den 21 maj tar svensk sjöfart ett stort steg framåt när Lakeway Link inviger sin nya RoRo-förbindelse mellan Gdynia i Polen och Södertälje i Sverige. Med tre avgångar per vecka i vardera riktningen, markerar denna tjänst en viktig utveckling för effektiva och miljövänliga godstransporter över Östersjön.

– Nu tar vi första steget i vår introduktion av en ny, innovativ lösning för sjötransporter direkt till centrala Sverige och Mälarenregionen, säger Fredrik Hermansson, vd för Lakeway Link i ett pressmeddelande.

(Annonslänk)

Lakeway Link är ensamma om att erbjuda en schemalagd RoRo-trafik för tunga och omfångsrika laster mellan dessa två destinationer. Förbindelsen är tänkt att lätta på de överbelastade väg- och järnvägsnäten i Europa och bidra till minskad trafikstockning och miljöpåverkan. Noterbart är att transporten genomförs utan att lastbilschaufförerna behöver vara med ombord.

– Det är ett mycket konkurrenskraftigt alternativ till traditionella vägtransporter med jämförelsevis låg miljöpåverkan. Eftersom lastbilsförarna inte behöver följa med ombord utan kan lämna sina trailers vid kaj, frigör vi också kapacitet för åkerierna, som ofta har brist på förare, säger Fredrik Hermansson.

För denna nya linje används M/S Lakeway Express, ett RoRo-fartyg(roll on roll off) under svensk flagg med hemmahamn i Västerås, där även Lakeway Links huvudkontor ligger. Fartyget, som kan lasta 1625 körfältsmeter motsvarande ungefär 108 trailers, är också anpassat för speciella projektlast och andra tunga transporter. Resan mellan OT Port Gdynia och Södertälje tar ungefär 22 timmar, och det finns planer på att utöka trafiken till Västerås via Mälaren efter 2026, i samband med ombyggnationen av Södertälje sluss.

Denna nya tjänst förbättrar inte bara transportmöjligheterna till och från Mälarregionen, utan underlättar även transporter till ytterligare destinationer i Sverige och Norge. Gdynia fungerar samtidigt som en vital knutpunkt för både europeisk och interkontinental sjötrafik, vilket stärker dess roll som en central omlastningshamn.

Lakeway Link inviger sin nya RoRo-förbindelse mellan Gdynia i Polen och Södertälje den 21 maj.
Pressbild, Lakeway Link

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 maj 2024 08:00
Senast uppdaterad: 8 maj 2024 00:02

Inbrott i förråd – En misstänkt gripen

polis

Arkivbild

Tidigt på onsdagsmorgonen rapporterades flera cyklar stulna. En misstänkt gärningsperson har gripits i samband med händelsen.

Klockan 04.43 inträffade ett inbrott i ett cykelförråd på en adress i Södertälje. En gärningsperson hade tagit sig in och stulit flera cyklar. Inbrottet upptäcktes, varpå polisen larmades och agerade snabbt. En person misstänkt för stölden kunde gripas av polisen.

Utredningen om stölden pågår, och polisen arbetar för att klargöra händelseförloppet. Det är i nuläget oklart hur många cyklar som stals, men den gripna personen kommer att förhöras.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 24 januari 2024 13:12
Senast uppdaterad: 24 januari 2024 13:12

Stor hybridbussorder för Scania från Kanarieöarna

98094475570bbd4b_org (1)

Foto: Scania

Scania har landat en omfattande order på 231 hybridbussar från ett bolag på Kanarieöarna. Detta markerar en av de största hybridflottorna i spanskt och portugisiskt kollektivtrafik.

Scania har säkrat en betydande order från Transportes Interurbanos de Tenerife (TITSA), som driver den offentliga busstrafiken på Teneriffa. Denna order består av 231 bussar, varav 173 är hybridelektriska, vilket gör TITSA till en av de största ägarna av hybridbussflottor bland spanska och portugisiska kollektivtrafikoperatörer.

TITSA har en långvarig relation med Scania, med mer än 60% av sin nuvarande flotta av 600 bussar tillverkade av det svenska företaget. Denna nya investering kommer att öka TITSA:s totala antal elhybridbussar till 291, vilket visar på en stark satsning mot hållbarhet och miljövänlig transport.

Artikeln fortsätter efter annonsen

(Annonslänk)

– Scania är den leverantör som bäst motsvarar våra behov. Vi värdesätter en kombination av olika faktorer som fordonskvalitet, tillgänglighet, personlig service och underhållskontrakt som ger sinnesro. Dessutom går bränslebesparingarna som dessa fordon erbjuder hand i hand med vårt engagemang för hållbarhet och miljö, säger Pedro Gómez, teknisk direktör på TITSA i ett pressutskick.

TITSA, som årligen transporterar över 60 miljoner passagerare och täcker över 35 miljoner kilometer med sina 180 busslinjer, understryker med detta köp sitt engagemang för miljövänliga transporter. Alberto Linares, Scanias kommersiella chef för buss, industrimotorer och hållbarhet, prisar TITSA:s initiativ och bekräftar att de nya bussarna kommer med en fyraårig garanti, medan batterierna är garanterade i sju år.

Leveransen av bussarna är planerad att ske över två år, med 135 enheter under 2024 och de återstående 96 under 2025. Castrosua, ett spanskt karossföretag, kommer att ansvara för karosserna på samtliga Scania-chassier i denna order.

– För Scania är hållbarhet ett av våra grundläggande värden, liksom att minska vårt koldioxidavtryck och att ta hand om miljön i allmänhet. Då är det oerhört tillfredsställande att företag i allt högre grad tar hänsyn till dessa aspekter och att organisationer som TITSA väljer hållbara transporter, säger Alberto Linares, kommersiell chef för buss, industrimotorer och hållbarhet inom Scania Ibéricas.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 24 januari 2024 05:00
Senast uppdaterad: 24 januari 2024 03:26

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors