Företag i fokus:

Tredje året med Bogren: ”Finns alltid tusen grejer man kunde gjort”

Magnus Bogren

Magnus Bogren påbörjar tredje säsongen som huvudtränare för SSK:s A-lag.
Foto: Daniel Hansson

SSK:s A-lag har återsamlats för att starta upp den gemensamma sommarträningen. Fortfarande finns luckor att fylla i truppen. Men förutom Miika Pitkänen så är de övriga med kontrakt på plats och kör.

Något som kommer vara sig likt är tränarstaben, där Magnus Bogren för tredje året i rad kommer basa över styrkorna.
– Jag tror inte upplägget kommer att se så mycket annorlunda ut, säger Bogren till Telgenytt.

Till att börja med kommer träningarna till stor del ledas av nya fystränaren Niclas Bergfors. I tio veckor, till och med veckan efter midsommar kommer han drilla gruppen innan spelarna går på semester.

Bogren:
– Niclas och Nicklas (Grossman) håller mest i det men jag kommer vara på plats och kolla till det. Kommer att komma upp lite då och då, precis som jag brukar göra. Stämma av allt som ska göras.

Niclas Bergfors är ny fystränare. Tror du upplägget kommer se annorlunda ut?

– Nej, jag tror inte upplägget kommer att se så mycket annorlunda ut. Grossa kommer vara med nu i början, sedan kommer han (Bergfors) succesivt ta över.

– Det är en bra kille. Han är erfaren och vet vad det handlar om, har stort intresse av det här. Jag tror det kommer bli jättebra över tid.

Nyhetssvepet – Målvakt klar, spelare lämnar och forward på väg in

För att återgå en stund till utvärderingen om säsongen som var. Det är inte bara spelarna och spelet som avhandlas, utan även en genomsyn av sportslig ledning görs.

Det finna många olika detaljer att gå igenom. Eventuella förbättringar av träningsupplägget, kvalitén på träningarna, match-coachningen är exempel på saker som är öppna för diskussion.

– Ja, det är där säkert. Det kommer vara ett levande verktyg fram till säsongen. Vi håller på att diskutera vad vi har gjort bra och vad vi har gjort mindre bra. Tycker vi har gjort väldigt mycket bra, man blir inte tvåa i serien bara för att. 

– Det är såklart en besvikelse att vi inte gick längre i slutspelet. Vi kommer gå igenom allting nu, delar i spelet och så vidare.
Ja, det finns alltid tusen grejer man kunde gjort, så är det alltid. Det är lätt att vara efterklok men där är mycket positivt att ta med oss. 

– Vi kommer nog inte ändra för mycket. Det är mer att trycka på vissa saker som vi behöver bli bättre på. För att förhoppningsvis få en ännu längre säsong.

Mattias Zackrisson kommer fortsatt assistera Bogren. En tredje röst i båset blir Nicklas Grossman.
Foto: Daniel Hansson

Kommer ansvarsområdena vara likadant fördelade mellan dig, Mattias Zackrisson och Nicklas Grossman som förut?

– Såklart att vi kommer snacka oss igenom det. Men det kommer nog inte bli några jättestora förändringar, det är inte känslan. Vi kommer nog ligga kvar på samma saker.

Kontinuitet på backsidan: ”Glad och tacksam

Det har figurerat rykten från olika håll att du fått andra intresseförfrågningar. Var huvudspåret att stanna kvar i SSK?

– Ja, men inget snack. Det var aldrig en diskussion från min sida.

Planeringen av försäsongen och där tillhörande träningsmatcher är i full gång. Matcher och motstånd har börjat diskuteras enligt Magnus Bogren.

– Ja, det har vi. Vi har lite tankar och idéer. Det är Emil och Dragan som mest håller i det. Men det finns tankar om motstånd, som vi också har diskuterat med. Vi ska hitta dagar och så vidare men har kommit en bit in i det.

– Det är lite hur det parerar med att SHL börjar tidigare än oss. De har ju CHL att ta hänsyn till också, vissa lag. Men vi försöker få så varierat motstånd vi kan under försäsongen.

Kommer det att bli någon turné likt Danmark i fjol?

– Ja, det kan säkert bli något sådant. Men jag har ingenting som jag kan ge nu, utan vi tittar på lite olika upplägg där.

Är det viktigt för gruppdynamiken?

– Ja, viktigt och viktigt. Det är ju en jättebra grej. Sedan är det ju en kostnadsfråga och få ihop så att det blir bra också. Men jag tycker ändå att det har gett mycket, de där grejerna vi gör. Vi tittar på det, så får vi se om det passar in med allting.

Med facit i hand. Finns det någon spelartyp du saknar i lagbygget?

– Egentligen inte. Jag tycker vi hade ingredienser för att klara det. Sedan var det ju lite olika saker att vi inte riktigt fick till det i slutet. Vi tappade lite i vår form, fick inte till vår offensiv och special teams. Lite sjukdomar, skador och lite för mycket spelare som också blev väldigt mycket laborerat med.

– Men i grunden så tycker jag ändå vi hade det. Som jag sa, vi blev tvåa i serien och sen tappade vi tyvärr det sen. Jag tycker ändå vi hade merparten av det.

– Jag ser inte det som att vi kanske skulle gjort si eller så, tycker att vi hade ett fantastiskt målvaktsspel i slutet men tyvärr får vi inte till de viktigaste grejerna. Men jag tycker inte jag saknar någon spelartyp.

Foto: Shamash Oyal

Några spelare från J20 fick känna på A-laget lite. Bröderna Hesselvall, Adam 18 och Filip 19 var två som fick chansen. Dock först när laget var kraftigt skade och sjukdomsdrabbat. William Samuelsson är ett annat exempel som gjort bra ifrån sig i J20 under säsongen.

Magnus Bogren på frågan om vad för planer som finns för de här spelarna och andra från juniorverksamheten:

– Det får vi se hur det ser ut med allting. Men det är nog inte omöjligt att det blir så. Det finns ett antal spännande spelare som du säger. När det gäller spelartruppen så är det först och främst Emil och Dragan som jobbar med det.

– Jag tycker J-20 och J-18 gjorde det bra förra året och tog kliv, så det finns spännande spelare. Adam är ju med i J-18-landslaget nu till exempel. Där är säkert spelare som kan få chansen men vi har precis startat allting. Så det är lite tidigt att säga just nu men det tror jag i alla fall.

Egor Polin, var ser ni honom i laget?

– Han är en del av truppen och krigar på samma premisser som alla andra.

KRÖNIKA: Ett ovärdigt slut på säsongen SSK

2022 tillträdde Magnus Bogren som huvudtränare för Södertälje Sportklubb. Vid sin sida fick han Mattias Zackrisson. De två har satt sin prägel på laget med ett gediget grundspel och en solid defensiv. Så det kommer inte märkas några större förändringar i spelet när man lyssnar till Bogren.

– Nej, men vi kommer sitta med hela det nu, vi har mer försökt stänga säsongen. Nu har vi startat om på en ny så vi kommer sitta här de närmaste dagarna och gå igenom det vi har fått till oss och det vi själva tycker.

– Jag tycker att vi spelar en väldigt bra ishockey så det är väl detaljer kanske, tror inte det blir några superstora förändringar. Det är inte min känsla i alla fall, vi diskuterar av lite olika alternativ så får vi se vad det landar i.

Har du önskemål att få in något mer på backsidan, i så fall vad för typ?

– Nej, jag tycker vi har en väldigt bra backsida, det ser man också på vår defensiv. Vi har spelat stabilt och har gjort det två år i rad och många av dem har varit med.

– Jag känner mig väldigt trygg med det vi har. Sedan ska det ju in någonting till och där diskuterar vi lite olika alternativ. Vi får se vad det blir, det vill jag inte säga här och nu.

Man brukar tala om vikten av kontinuitet i ett lagbygge, att bygga en stomme över tid. Men vilken betydelse har det egentligen när det i slutänden handlar om att vara bäst när det gäller som mest. Tankar som undertecknad förde vidare till huvudtränare Magnus Bogren.

– Jag tror det är viktigt att ha det att bygga på. Men det är ju problemet i hockeyallsvenskan, att vi är där vi är i hierarkin, att spelare som man vill ha kvar kanske försvinner i väg, det är ju nackdelen.

– Därför är det väldigt starkt att behålla en stomme för jag tror det är viktigt över tid. För att sätta standarder och nivåer på allting. Jag tycker vi har en väldigt stark stomme som är kvar från förra året.

Ja, där finns ju en stomme med spelare som varit ett tag i klubben nu, Albin Carlsson, Daniel Norbe och Filiph Engsund exempelvis.

– Absolut, jag tror det är bra för att driva på det. Det är bara positivt.

Christopher Liljewall var lagkapten i SSK de två senaste säsongerna, nu har han lämnat klubben och en ny kapten ska utses.
Foto: Shamash Oyal

Jacob Dahlström har förlängt. Är det ett naturligt steg att han blir Kapten efter Christopher Liljewall?

– Det vet jag inte. Vi får se vad vi får in för spelare. Jag tycker att han är en ledare så han är absolut aktuell att tillhöra kaptensgänget. Sedan om han får ett A eller ett C, det får vi se längre fram när truppen är satt.

Stoffe fick beskedet att han inte ingår i framtidsplanerna. Vad var argumenent att inte förlänga med honom?

– Det får du ta med Emil, det är inte jag som har de samtalen. Men det är klart att jag ju känner Stoffe väl, det är en fantastisk kille på alla sätt och vis.

Nyhetssvep – hörts och sagts om SSK

Ett lagbygge är ständigt föränderligt och en levande process fram till transfer- deadline. Det finns en kärntrupp i dagens SSK men det behöver inte betyda att den stommen ställer upp på isen när premiär- pucken släpps i september. Kan det komma att bli förändringar även där?

– Nej, inte så. Jag tycker vi har det. Sedan så ska det adderas till ett antal spelare såklart. Det får vi se vad det blir. Men just när det gäller allt det där hänvisar jag till Emil och Dragan.

Revansch, vad behöver ni göra konkret för att det inte bara ska bli fina ord utan omsättas i praktiken? Hur tänker man för att vara som bäst när det gäller?

– Nu har vi haft två år i rad där vi har haft lite skit med oss in i slutspelet också tyvärr. Sedan ska man inte bara skylla på det men det är en del i det. Men det är väl klart att vi har tankar, vi tycker väl de sista veckorna vi inte kom upp på den nivån vi hade. Exakt varför är det svårt att sätta något svar på.

Bogren är ändå nöjd med upplägget inför säsongen men också ödmjuk över situationen, att man behöver reflektera över vad som verkligen krävs för att ta nästa steg.

– Men det är någonting vi kommer ha med oss, jobba med och fundera på. Under säsongen tycker jag ändå att vi har ett bra upplägg med allting. Bra träningar.

– Tyvärr har vi åkt ut i kvartsfinal två gånger. Det är klart att alla har förväntningar på mer, men samtidigt tar det tid att bygga saker. Man får inte glömma var man var för två år sedan, jag tycker vi tar stora steg. Även om förväntningarna kanske var högre generellt från många, även mig själv.

– Men igen, det gäller att sära på saker. Vi har bästa serieplaceringen på länge och mycket publik vill komma hit. Så vi gör mycket bra också. Men tyvärr har vi inte fått till det och det är klart att det är en grej vi måste jobba med och utvärdera och fundera på.

– Så jag har inget bra och rakt svar på det. Men att det är något jag kommer ha med mig under säsongen såklart.

Rent krasst är det ju så att det är de sista matcherna som folk kommer ihåg mest.

– Så fungerar ju alla. Men när man tittar på det får man ändå inte glömma – Är allting skit bara för att man åker ut i en kvartsfinal?
När man är ett topplag och den resa man gör också. Då tycker jag att man har fel faktiskt, tycker ändå att man måste se det i ett större perspektiv, eller jag måste göra det i alla fall.

– Jag har full förståelse för det. Så tror jag att det är i andra klubbar också. Fram till dess tycker jag ändå att det är väldigt bra. Men tyvärr får vi inte till det. Vi måste verkligen försöka hitta en nyckel till nästa säsong.

Har du nyhetstips om SSK? Har du något önskemål på vad du vill läsa om som har med klubben att göra?
Hör av dig till: daniel.hansson@telgenytt.se

Det går också bra att skicka DM på X: @danne1902

(Annonslänk)

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 april 2024 05:00
Senast uppdaterad: 29 april 2024 10:33

Fastighetsägare vinner strid mot kommunen

Sodertalje-kommun-scaled-1

Foto: Alexander Isa

En fastighetsägare i Södertälje har vunnit en rättslig strid motSödertälje kommun gällande en komplementbyggnad, vilket innebär att det tidigare kommunala beslutet nu upphävs.

I en nyligen avslutad rättsprocess har Länsstyrelsen upphävt ett beslut från Stadsbyggnadsnämnden i Södertälje kommun som berörde en komplementbyggnad på en fastighet i Brunnsängsområdet.

(Annonslänk)

Det initiala beslutet, daterat 26 september 2023, krävde att fastighetsägarna skulle avlägsna en komplementbyggnad och förenade detta med ett böter. Fastighetsägarna överklagade, vilket resulterade i att Länsstyrelsen granskade ärendet noggrant.

Länsstyrelsen identifierade flera brister i kommunens hantering, bland annat en otydlighet om vem av de två fastighetsägarna föreläggandet riktades mot. Denna brist på precision, särskilt när det gällde vitet, ansågs tillräcklig för att upphäva beslutet helt. Dessutom betonade Länsstyrelsen att den aktuella byggnaden var en bygglovsbefriad friggebod och inte hindrade allmänhetens användning av området, vilket var en av de punkter som fastighetsägarna hade framfört i sitt överklagande.

I april meddelade Länsstyrelsen sitt beslut att upphäva ett tidigare föreläggande från Södertälje kommun.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 20 maj 2024 00:49

Dödligt våld ökar – de flesta fall utanför kriminella miljöer

Polis-1

Arkivbild

Det dödligt våldet har ökat markant i Sverige. Men en ny rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att två av tre fall av dödligt våld i Sverige sker utanför kriminella miljöer.

Enligt en ny rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) sker två av tre fall av dödligt våld i Sverige utanför kriminella miljöer. Sverige har högre nivåer av dödligt våld mot unga män jämfört med övriga Europa, men lägre nivåer av dödligt våld mot kvinnor inom familjen.

Dödligt våld i Sverige kan delas in i tre huvudkategorier: våld i kriminella miljöer, våld inom familjen (inklusive partnervåld) och våld i samband med spontanbråk och dispyter. Under perioden 2018–2021 utgjorde våld i kriminella miljöer den största kategorin, med cirka 34 procent av fallen, medan två tredjedelar av fallen inträffade i andra sammanhang.

(Annonslänk)

– En nästan lika stor kategori som dödligt våld i kriminell miljö är olika typer av spontana bråk och dispyter med dödlig utgång. Det kan uppstå till exempel i missbrukarkretsar men det kan också handla om konflikter kopplade till alkohol och nöjeslivet, ungdomsvåld eller svartsjukegräl. Omkring en fjärdedel är dödligt våld inom familjen, och då ingår även partnervåld i den kategorin, säger Klara Hradilova Selin, utredare, Brå, i ett pressmeddelande.

Dödligt våld mot unga män i åldern 15–29 år har ökat markant i Sverige, främst på grund av dödsskjutningar i kriminella miljöer. År 2021 var nivån för dödligt våld mot unga män 42 avlidna per miljon invånare, jämfört med 28 per miljon i Europa.

Sex av tio kvinnor som dödades i Sverige under perioden 2018–2021 föll offer för sina nuvarande eller tidigare partners. Sverige har dock lägre nivåer av dödligt våld mot kvinnor inom familjen jämfört med Europa i stort, med 2,9 avlidna per miljon invånare i Sverige mot 6 per miljon i Europa år 2021.

Medan dödligt våld i kriminella miljöer har ökat, har andra kategorier av dödligt våld haft varierande trender. Dödligt partnervåld minskade under andra hälften av 2000-talet och stabiliserades under 2010-talet. Under mitten av 2010-talet noterades en uppgång i dödligt våld vid spontanbråk och dispyter, som därefter legat på en högre stabil nivå.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 maj 2024 05:00
Senast uppdaterad: 20 maj 2024 00:48

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors