Företag i fokus:

Investerat 500 miljoner – ”Har en långsiktig 100-årsplan”

2022_06_Elite-Hotell

Foto: Alex Ataseven.

När Telgenytt besöker Elite Hotels nya satsning i Astras gamla huvudkontor på Västra Mälarehamnen är arbetet i full gång med färdigställa hotellet till hösten.

Hittills har hotellkedjan investerat närmare 500 miljoner kronor och ser positivt på den långsiktiga investeringen.

– Vi har inte en pressad ekonomi, inleds samtalet med hotelldirektören Steffen Sander som syftar till LTs tidigare reportage där de menar att hotellkedjan har en pressad ekonomi. – Tvärt om, vi har en mycket god ekonomi och har en långsiktig 100-årsplan, säger han till Telgenytt.

I Astras gamla huvudkontor på Västra Mälarehamnen byggs och donas det för full. När bygget står klart kommer hotellet ha flera restauranger, varav en med Napolitanska vedugnspizzor med egen ingång från Storgatan.

Entrén till Elites nya hotellsatsing i Södertälje. Just nu pågår stora renoveringar som ska stå klart till hösten. Foto: Alex Ataseven.

Hotellet kommer erbjuda barer, stora festvåningar och konferenslokaler med plats för 150 personer samt koncernens egna spakoncept Vana Spa med bland annat en avdelning för turkisk hamam.

– Hotellet kommer även att få ett omfattande spa med inspiration från de antika romerska baden, med trädgård och totalt tre pooler. Spa:et kommer att bli det största hittills med 1500 kvadratmeter, både inne och ute och kommer att kunna nyttjas året runt, säger hotelldirektören.

Hotellet beräknas att stå helt klart under senhösten, men öppnade nyligen bokningen från och med januari 2023 och redan nu har intresset varit stort. Främst från stora företag som visat intresse för möten, konferens och evenemang, men även från Södertäljeborna.

– Det är ett bevis och ett starkt tecken på att det finns ett mycket stort gästunderlag och ett oerhört stort intresse för vår omfattande hotellsatsning, och att vi är ett välkomnat och efterlängtat tillskott, både lokalt och i hela Sverige, säger Steffen.

Stor spa-avdelning både innomhus och utomhus. Foto: Alex Ataseven

Det nya hotellet kommer vara ett förstklassigt lyxhotell där man valt att behålla exklusiva koppardetaljer och träbalkar, som monterades när fastigheten byggdes år 1896. Man har valt att implementerat dessa i exklusiva moderna detaljer för att skapa en lyxig känsla samtidigt som man bevarar fastigheternas långa historia.

Inom en snart framtiden öppnar även hotellet vid Marenplan, men Elite och hotelldirektören ser positivt på ökat utbud av hotell.

– Vi oerhört positiva till att Södertälje som destination kan växa ytterligare, bli ännu mer attraktiv och ska kunna erbjuda ännu fler gästbäddar, vilket är en förutsättning för att i framtiden kunna lägga större evenemang, mässor, kongresser och konserter med mera i Södertälje, säger Steffen Sander.

Hotelldirektören Steffen Sander visar innergården mellan fastigheterna. Foto: Alex Ataseven.

Fastigheten som Elite tagit över var läkemedelsbolaget Astras huvudkontor i Södertälje fram till sammanslagningen med Zeneca 1999.

Det var länge ett av Sveriges dyraste huvudkontor och där den tidigare Astrachefen, Håkan Mogren, hade sitt kontor. Här har Elite gjort om hans gamla kontor till en lyxsvit med ett pris på cirka 30.000 kronor natten.

Med den nya satsningen på Västra Mälarehamnen i Södertälje kommer hotellkedjan att ha totalt 41 hotell i Sverige.

Totalt erbjuds 161 rum och sviter i nio olika prisklasser och kommer ha ett enastående och fantastiskt fint läge alldeles intill Södertälje kanal, där 7000 båtar passerar årligen.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 11 juni 2022 00:00
Senast uppdaterad: 6 oktober 2022 05:49

Fastighetsägare vinner strid mot kommunen

Sodertalje-kommun-scaled-1

Foto: Alexander Isa

En fastighetsägare i Södertälje har vunnit en rättslig strid motSödertälje kommun gällande en komplementbyggnad, vilket innebär att det tidigare kommunala beslutet nu upphävs.

I en nyligen avslutad rättsprocess har Länsstyrelsen upphävt ett beslut från Stadsbyggnadsnämnden i Södertälje kommun som berörde en komplementbyggnad på en fastighet i Brunnsängsområdet.

(Annonslänk)

Det initiala beslutet, daterat 26 september 2023, krävde att fastighetsägarna skulle avlägsna en komplementbyggnad och förenade detta med ett böter. Fastighetsägarna överklagade, vilket resulterade i att Länsstyrelsen granskade ärendet noggrant.

Länsstyrelsen identifierade flera brister i kommunens hantering, bland annat en otydlighet om vem av de två fastighetsägarna föreläggandet riktades mot. Denna brist på precision, särskilt när det gällde vitet, ansågs tillräcklig för att upphäva beslutet helt. Dessutom betonade Länsstyrelsen att den aktuella byggnaden var en bygglovsbefriad friggebod och inte hindrade allmänhetens användning av området, vilket var en av de punkter som fastighetsägarna hade framfört i sitt överklagande.

I april meddelade Länsstyrelsen sitt beslut att upphäva ett tidigare föreläggande från Södertälje kommun.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 20 maj 2024 00:49

Dödligt våld ökar – de flesta fall utanför kriminella miljöer

Polis-1

Arkivbild

Det dödligt våldet har ökat markant i Sverige. Men en ny rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att två av tre fall av dödligt våld i Sverige sker utanför kriminella miljöer.

Enligt en ny rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) sker två av tre fall av dödligt våld i Sverige utanför kriminella miljöer. Sverige har högre nivåer av dödligt våld mot unga män jämfört med övriga Europa, men lägre nivåer av dödligt våld mot kvinnor inom familjen.

Dödligt våld i Sverige kan delas in i tre huvudkategorier: våld i kriminella miljöer, våld inom familjen (inklusive partnervåld) och våld i samband med spontanbråk och dispyter. Under perioden 2018–2021 utgjorde våld i kriminella miljöer den största kategorin, med cirka 34 procent av fallen, medan två tredjedelar av fallen inträffade i andra sammanhang.

(Annonslänk)

– En nästan lika stor kategori som dödligt våld i kriminell miljö är olika typer av spontana bråk och dispyter med dödlig utgång. Det kan uppstå till exempel i missbrukarkretsar men det kan också handla om konflikter kopplade till alkohol och nöjeslivet, ungdomsvåld eller svartsjukegräl. Omkring en fjärdedel är dödligt våld inom familjen, och då ingår även partnervåld i den kategorin, säger Klara Hradilova Selin, utredare, Brå, i ett pressmeddelande.

Dödligt våld mot unga män i åldern 15–29 år har ökat markant i Sverige, främst på grund av dödsskjutningar i kriminella miljöer. År 2021 var nivån för dödligt våld mot unga män 42 avlidna per miljon invånare, jämfört med 28 per miljon i Europa.

Sex av tio kvinnor som dödades i Sverige under perioden 2018–2021 föll offer för sina nuvarande eller tidigare partners. Sverige har dock lägre nivåer av dödligt våld mot kvinnor inom familjen jämfört med Europa i stort, med 2,9 avlidna per miljon invånare i Sverige mot 6 per miljon i Europa år 2021.

Medan dödligt våld i kriminella miljöer har ökat, har andra kategorier av dödligt våld haft varierande trender. Dödligt partnervåld minskade under andra hälften av 2000-talet och stabiliserades under 2010-talet. Under mitten av 2010-talet noterades en uppgång i dödligt våld vid spontanbråk och dispyter, som därefter legat på en högre stabil nivå.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 maj 2024 05:00
Senast uppdaterad: 20 maj 2024 00:48

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors