Företag i fokus:

DEBATT: Nolltolerans mot sexuella trakasserier på alla kommunala arbetsplatser

Granberg

Joakim Granberg, Realistpartiet, ditt lokalparti 

Jag läser med stor oro att flertalet kvinnor på Scania upplevt sexuella trakasserier på sin arbetsplats, dessvärre ser vi ofta att högre chefer ser mellan fingrarna och ursäktar de oftast manliga förövarna med ”boys will be boys”, eller ”han skojar ju bara” 

Nej det är inte roligt och inte okej, det är oacceptabelt helt enkelt och det är arbetsgivarens ansvar att se till att sådant inte förekommer på arbetsplatser. 
Nolltolerans ska givetvis gälla även i vårt eget stadshus och för våra nära 7000 kommunanställda. 

I LT har vi kunnat läsa om kvinnor som säger upp sig på grund av sexuella trakasserier och hur Lisa Lindström som är senior utredare på Jämställdhetsmyndigheten förklarar –

Citat:  Det är ett helt batteri av saker som kan räknas till sexuella trakasserier, säger hon och ger en rad exempel:  Det kan vara att ta på någon, alltså fysisk kontakt, vissa skämt, att skicka vissa sms eller bilder, ovälkomna komplimanger och krav på sexuella tjänster. Det är ett brett spektrum av sexuella handlingar eller uttalanden som är ovälkomna. – Slut citat.

Det som framgår tydligt är att det inte skall behövas någon anmälan för att arbetsgivaren ska vidta åtgärder mot den som utsätter sina medarbetare för sexuella trakasserier, utan så snart arbetsgivaren får höra, eller börjar att misstänka att någon på arbetsplatsen är utsatt för sexuella trakasserier så skall en utredning påbörjas och efter det nödvändiga åtgärder genomföras. Det kan vara allt ifrån ett samtal med förövaren och en varning om det är ringa brott, upp till att den anställde avskedas, polisanmäles och åtalas.

Kan leda till fängelse

Enligt lag kan den som blottar sig för någon eller genom ord eller handlingar ofredar en person på ett sätt som kränker den utsatta personens sexuella integritet, dömas för sexuellt ofredande. Straffet är böter eller fängelse i högst två år. Om brottet är grovt är straffet mellan sex månader och tre år. Källa: 6 kap 10 § brottsbalken.

Vi som arbetar inom politiken och skall företräda våra medborgare måste ta vårt ansvar och kräva nolltolerans mot sexuella trakasserier av våra kollegor, medarbetare, anställda och framförallt av oss själva, inget annat är acceptabelt! 

I vårt eget stadshus så har det under mina 8 år hört talats om herr ”bläckfisk” som inte kan hålla fingrarna i styr, och en del andra rykten om att en del inte uppför sig korrekt och utsätter sina kollegor för oönskade inviter och närmanden. 

Att vi snart är inne i 2023 och att det fortfarande förekommer på arbetsplatser ostraffat är helt enkelt en pågående skandal. 
Jag och mitt parti kan samarbeta med alla politiska partier och nästan alla politikers, men vi kommer aldrig att samarbeta med politikers som utsätter sina kvinnliga kollegor för sexuella trakasserier, det är ett tidigt vallöfte som ni kan lita på till 100% då vårt rättspatos och självrespekt är viktigare än en ordförandepost i alla lägen. 

Joakim Granberg, Realistpartiet, ditt lokalparti 

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 oktober 2022 13:20
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 13:16

Fastighetsägare vinner strid mot kommunen

Sodertalje-kommun-scaled-1

Foto: Alexander Isa

En fastighetsägare i Södertälje har vunnit en rättslig strid motSödertälje kommun gällande en komplementbyggnad, vilket innebär att det tidigare kommunala beslutet nu upphävs.

I en nyligen avslutad rättsprocess har Länsstyrelsen upphävt ett beslut från Stadsbyggnadsnämnden i Södertälje kommun som berörde en komplementbyggnad på en fastighet i Brunnsängsområdet.

(Annonslänk)

Det initiala beslutet, daterat 26 september 2023, krävde att fastighetsägarna skulle avlägsna en komplementbyggnad och förenade detta med ett böter. Fastighetsägarna överklagade, vilket resulterade i att Länsstyrelsen granskade ärendet noggrant.

Länsstyrelsen identifierade flera brister i kommunens hantering, bland annat en otydlighet om vem av de två fastighetsägarna föreläggandet riktades mot. Denna brist på precision, särskilt när det gällde vitet, ansågs tillräcklig för att upphäva beslutet helt. Dessutom betonade Länsstyrelsen att den aktuella byggnaden var en bygglovsbefriad friggebod och inte hindrade allmänhetens användning av området, vilket var en av de punkter som fastighetsägarna hade framfört i sitt överklagande.

I april meddelade Länsstyrelsen sitt beslut att upphäva ett tidigare föreläggande från Södertälje kommun.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 20 maj 2024 00:49

Dödligt våld ökar – de flesta fall utanför kriminella miljöer

Polis-1

Arkivbild

Det dödligt våldet har ökat markant i Sverige. Men en ny rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att två av tre fall av dödligt våld i Sverige sker utanför kriminella miljöer.

Enligt en ny rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) sker två av tre fall av dödligt våld i Sverige utanför kriminella miljöer. Sverige har högre nivåer av dödligt våld mot unga män jämfört med övriga Europa, men lägre nivåer av dödligt våld mot kvinnor inom familjen.

Dödligt våld i Sverige kan delas in i tre huvudkategorier: våld i kriminella miljöer, våld inom familjen (inklusive partnervåld) och våld i samband med spontanbråk och dispyter. Under perioden 2018–2021 utgjorde våld i kriminella miljöer den största kategorin, med cirka 34 procent av fallen, medan två tredjedelar av fallen inträffade i andra sammanhang.

(Annonslänk)

– En nästan lika stor kategori som dödligt våld i kriminell miljö är olika typer av spontana bråk och dispyter med dödlig utgång. Det kan uppstå till exempel i missbrukarkretsar men det kan också handla om konflikter kopplade till alkohol och nöjeslivet, ungdomsvåld eller svartsjukegräl. Omkring en fjärdedel är dödligt våld inom familjen, och då ingår även partnervåld i den kategorin, säger Klara Hradilova Selin, utredare, Brå, i ett pressmeddelande.

Dödligt våld mot unga män i åldern 15–29 år har ökat markant i Sverige, främst på grund av dödsskjutningar i kriminella miljöer. År 2021 var nivån för dödligt våld mot unga män 42 avlidna per miljon invånare, jämfört med 28 per miljon i Europa.

Sex av tio kvinnor som dödades i Sverige under perioden 2018–2021 föll offer för sina nuvarande eller tidigare partners. Sverige har dock lägre nivåer av dödligt våld mot kvinnor inom familjen jämfört med Europa i stort, med 2,9 avlidna per miljon invånare i Sverige mot 6 per miljon i Europa år 2021.

Medan dödligt våld i kriminella miljöer har ökat, har andra kategorier av dödligt våld haft varierande trender. Dödligt partnervåld minskade under andra hälften av 2000-talet och stabiliserades under 2010-talet. Under mitten av 2010-talet noterades en uppgång i dödligt våld vid spontanbråk och dispyter, som därefter legat på en högre stabil nivå.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 maj 2024 05:00
Senast uppdaterad: 20 maj 2024 00:48

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors