Företag i fokus:

Fler familjer vill flytta ut – Föräldrar rädda om de unga

Polis

Foto: Shamash Oyal

En våg av oändligt våld och mord äger rum i Södertälje, Blombacka är inget undantag. Familj efter familj vill flytta ut från stadsdelen, men för en majoriteten finns inte alternativet. Med en inflation och dyrare hyresmarknad har många inte råd att flytta ut.

– Jag är orolig över min familj. Mina barn är rädda om kvällarna, men vi har inte råd att flytta ut, säger en 37-årig man från Humlestigen i Blombacka. 

Det dödliga våldet i Södertälje har eskalerat. Att som barn bevittna ljudet av skottlossning har blivit vardag i delar av Södertälje. Idag kan nästan vem som helst införskaffa sig ett vapen och tillgängligheten är stor. Ett flertal unga Södertäljebor kan vittna hur enkelt och smidigt det är att få tag på vapen idag. Vapen som dessutom inte överstiger en summa på 20 000 kronor, enligt vittnen själva.

– Idag kan alla ha vapen här. Det är enkelt. Min väns kompis köpte ett vapen för 11 000 kronor. Jag kan ringa nu och be om att få köpa en så kan du höra hur enkelt det är, säger en 19-årig kille från Ronna i Södertälje. 

”Vi känner oss otrygga här”

Vår reporter på Telgenytt har träffat flera boende runt om i Blombacka, men alla vill förbli anonyma. Rädslan om att något ska hända en själv eller sin familj har blivit större och att tiga har blivit tvång. Väl på plats konstaterade flera unga kvinnor och män att man idag är rädd om kvällarna, barnen och de äldre. En kvinna runt 30 års ålderns berättade om hur hennes nio åriga son idag inte vågar leka ute i gården. Som många andra barn är han nu skräckslagen och väljer instället att stanna hemma.

– Min son är bara nio och ska inte behöva gå runt med denna typ utav rädsla. När man är barn ska man få leka fritt utan att vara rädd för att bli skjuten. Jag är ensamstående och försöker hitta lägenhet i andra delar av Södertälje, men det är dyrt. Billigaste lägenheten utanför området landar på 9000 eller 10000 kronor, säger en kvinna som vill förbli anonym till Telgenytt. 

Polisen på plats efter dödskjutningen i Blombacka den 4 december. Foto: Shamash Oyal

Andra har lyckats flytta, men med en hyresskillnad på 4000 till 6000 kronor. De familjer med mer än en stabil inkomst har lyckats flytta, men för majoriteten är detta omöjligt. 

– Om du frågar majoriteten här så kommer du få ungefär samma svar. Ingen har råd att flytta ut, samtidigt som det finns ont om hyresrätter i staden. Andra har familj och äldre som också bor i området och man vill kanske inte lämna dem ensamma mitt bland kaoset, menar boende på Humlestigen i Blombacka. 

Sju mord inom loppet av ett år i Södertälje

Det var för några veckor sedan som en 25-årig man sköts till döds i ett trapphus i Blombacka. Samma natt greps tre misstänkta för inblandning i mordet, men kort därpå släppte åklagaren de tre på fri fot. Mordet var det sjunde i år i Södertälje och polisen menar att de ser en koppling till den pågående gängkonflikten i Södertälje. Skjutningarna och morden som pågår just nu får många boende att minnas den gängkriminalitet som präglade staden 2010. 

– Polisen måste verkligen agera stort nu. Vi upplever inte att någonting görs för att förbättra situationen. 2010 är tillbaka här igen, men kanske till och med värre, säger två boende i Blombacka. 

Läs även: – Tretton skjutningar i år – Sju med dödlig utgång

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 december 2022 16:53
Senast uppdaterad: 27 december 2022 16:53

Fastighetsägare vinner strid mot kommunen

Sodertalje-kommun-scaled-1

Foto: Alexander Isa

En fastighetsägare i Södertälje har vunnit en rättslig strid motSödertälje kommun gällande en komplementbyggnad, vilket innebär att det tidigare kommunala beslutet nu upphävs.

I en nyligen avslutad rättsprocess har Länsstyrelsen upphävt ett beslut från Stadsbyggnadsnämnden i Södertälje kommun som berörde en komplementbyggnad på en fastighet i Brunnsängsområdet.

(Annonslänk)

Det initiala beslutet, daterat 26 september 2023, krävde att fastighetsägarna skulle avlägsna en komplementbyggnad och förenade detta med ett böter. Fastighetsägarna överklagade, vilket resulterade i att Länsstyrelsen granskade ärendet noggrant.

Länsstyrelsen identifierade flera brister i kommunens hantering, bland annat en otydlighet om vem av de två fastighetsägarna föreläggandet riktades mot. Denna brist på precision, särskilt när det gällde vitet, ansågs tillräcklig för att upphäva beslutet helt. Dessutom betonade Länsstyrelsen att den aktuella byggnaden var en bygglovsbefriad friggebod och inte hindrade allmänhetens användning av området, vilket var en av de punkter som fastighetsägarna hade framfört i sitt överklagande.

I april meddelade Länsstyrelsen sitt beslut att upphäva ett tidigare föreläggande från Södertälje kommun.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 20 maj 2024 00:49

Dödligt våld ökar – de flesta fall utanför kriminella miljöer

Polis-1

Arkivbild

Det dödligt våldet har ökat markant i Sverige. Men en ny rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att två av tre fall av dödligt våld i Sverige sker utanför kriminella miljöer.

Enligt en ny rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) sker två av tre fall av dödligt våld i Sverige utanför kriminella miljöer. Sverige har högre nivåer av dödligt våld mot unga män jämfört med övriga Europa, men lägre nivåer av dödligt våld mot kvinnor inom familjen.

Dödligt våld i Sverige kan delas in i tre huvudkategorier: våld i kriminella miljöer, våld inom familjen (inklusive partnervåld) och våld i samband med spontanbråk och dispyter. Under perioden 2018–2021 utgjorde våld i kriminella miljöer den största kategorin, med cirka 34 procent av fallen, medan två tredjedelar av fallen inträffade i andra sammanhang.

(Annonslänk)

– En nästan lika stor kategori som dödligt våld i kriminell miljö är olika typer av spontana bråk och dispyter med dödlig utgång. Det kan uppstå till exempel i missbrukarkretsar men det kan också handla om konflikter kopplade till alkohol och nöjeslivet, ungdomsvåld eller svartsjukegräl. Omkring en fjärdedel är dödligt våld inom familjen, och då ingår även partnervåld i den kategorin, säger Klara Hradilova Selin, utredare, Brå, i ett pressmeddelande.

Dödligt våld mot unga män i åldern 15–29 år har ökat markant i Sverige, främst på grund av dödsskjutningar i kriminella miljöer. År 2021 var nivån för dödligt våld mot unga män 42 avlidna per miljon invånare, jämfört med 28 per miljon i Europa.

Sex av tio kvinnor som dödades i Sverige under perioden 2018–2021 föll offer för sina nuvarande eller tidigare partners. Sverige har dock lägre nivåer av dödligt våld mot kvinnor inom familjen jämfört med Europa i stort, med 2,9 avlidna per miljon invånare i Sverige mot 6 per miljon i Europa år 2021.

Medan dödligt våld i kriminella miljöer har ökat, har andra kategorier av dödligt våld haft varierande trender. Dödligt partnervåld minskade under andra hälften av 2000-talet och stabiliserades under 2010-talet. Under mitten av 2010-talet noterades en uppgång i dödligt våld vid spontanbråk och dispyter, som därefter legat på en högre stabil nivå.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 maj 2024 05:00
Senast uppdaterad: 20 maj 2024 00:48

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors