Företag i fokus:

Rätt att kritisera Rosenberg – Kommunen bör granskas

Rosenberg

Arkivbild: Shamash Oyal.

Eloge till Moderaternas Ungdomsförbund, MUF, som skarpt kritiserar sin ledning. Till skillnad från er partiledare, Alexander Rosenberg, står ni rakryggade och talar det Södertälje vill och behöver höra.

Inom Moderata Ungdomsförbundet i Södertälje finns det en frustration och besvikelse över Moderaternas beslut att inte agera när fritidsgården i Ronna kommer att kosta skattebetalarna 100 miljoner kronor. Denna frustration finns även hos väljarna och den är helt befogad.

I en kritisk insändare till Telgenytt tar MUF:s ordförande Daniel Eilert upp en mycket viktig punkt: Att en enda aktör kan få så stort inflytande över ett så omfattande projekt måste granskas – och dessutom noggrant.

”Våra röster är inte att räkna med i valet 2026”

Moderaterna fick nästan 19 procent av rösterna i valet 2022, vilket motsvarar över 9000 röster. Hur många av dessa som faktiskt uppskattade ett samarbete med Socialdemokraterna vill jag inte spekulera i, men så blev det nu.

Vi moderater tänkte att nu kanske det blir ”ordning och reda” i stadshuset och att Rosenberg skulle slå näven i bordet när saker och ting inte står rätt till. Men icke sa Nicke, istället har Rosenberg gått i ide som en mätt björn som har roffat åt sig färsk fisk från sjön under en god säsong. Vi är besvikna på dig, Rosenberg, och våra röster är inte att räkna med i valet 2026.

Istället kliver ynglingen Daniel Eilert fram och kräver att herr Rosenberg agerar. Vi har tidigare tagit del av tydliga fakta om hur kommunledningen begår oegentligheter, där de säljer fastigheter till utvalda aktörer och riktar upphandlingar så att enbart specifika aktörer ska kunna få kontrakt. När saker genomförs på detta felaktiga sätt bör det granskas, och helst bör det göras av en oberoende aktör som inte lyder under kommunledningen.

Moderata Ungdomsförbundet i Södertälje kräver att Rosenberg och partiet granskar upphandlingen av fritidsgården i Ronna. Illustration: Södertälje kommun.

”Den totala kostnaden består till cirka 30 % av material och resten av andra faktorer som projektering och genomförande. Ändå hamnar priset på omkring 83 000 kr per kvadratmeter – en siffra som inte rimmar väl med verkligheten.” Det skriver Daniel Eilert, MUF:s ordförande i Södertälje.

Skanska fakturerar Södertälje kommun 100 miljoner kronor, varav 70 miljoner är kostnader för bland annat projektering och genomförande. Det är en sanslöst hög kostnad och att en enda aktör ges möjligheten att lämna anbud är problematiskt. Det bör, precis som Moderaternas Ungdomsförbund i Södertälje skriver, ”granskas noggrant”.

”Det borde vara en självklarhet att Rosenberg nyttjar sin ledande ställning”

Det är just detta som Eilert kräver av Rosenberg. Det borde vara en självklarhet att Rosenberg nyttjar sin ledande ställning och ser till att allt går rätt till, men istället har han tagit långa steg tillbaka och låter cirkusen fortsätta precis som tidigare.

Att Rosenberg dessutom helt enkelt ignorerar deras insändare visar hur lite han bryr sig. Kanske är det så att han uppmanas att inte svara av någon med en starkare röst. I så fall ger han en glimt av hur en ledande marionettdocka fungerar i praktiken.

Till dig, Daniel Eilert, vill jag säga: Du har väljarnas stöd. Fortsätt din kamp och en vacker dag kanske våra röster vänder tillbaka till en partiledare som ”agerar ansvarsfullt”.

Varma hälsningar, HB

Läs även: – Realistpartiert: – Fritidsgården behöver inte kosta 100 miljoner

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 23 augusti 2023 11:28
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 13:02

Fastighetsägare vinner strid mot kommunen

Sodertalje-kommun-scaled-1

Foto: Alexander Isa

En fastighetsägare i Södertälje har vunnit en rättslig strid motSödertälje kommun gällande en komplementbyggnad, vilket innebär att det tidigare kommunala beslutet nu upphävs.

I en nyligen avslutad rättsprocess har Länsstyrelsen upphävt ett beslut från Stadsbyggnadsnämnden i Södertälje kommun som berörde en komplementbyggnad på en fastighet i Brunnsängsområdet.

(Annonslänk)

Det initiala beslutet, daterat 26 september 2023, krävde att fastighetsägarna skulle avlägsna en komplementbyggnad och förenade detta med ett böter. Fastighetsägarna överklagade, vilket resulterade i att Länsstyrelsen granskade ärendet noggrant.

Länsstyrelsen identifierade flera brister i kommunens hantering, bland annat en otydlighet om vem av de två fastighetsägarna föreläggandet riktades mot. Denna brist på precision, särskilt när det gällde vitet, ansågs tillräcklig för att upphäva beslutet helt. Dessutom betonade Länsstyrelsen att den aktuella byggnaden var en bygglovsbefriad friggebod och inte hindrade allmänhetens användning av området, vilket var en av de punkter som fastighetsägarna hade framfört i sitt överklagande.

I april meddelade Länsstyrelsen sitt beslut att upphäva ett tidigare föreläggande från Södertälje kommun.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 20 maj 2024 00:49

Dödligt våld ökar – de flesta fall utanför kriminella miljöer

Polis-1

Arkivbild

Det dödligt våldet har ökat markant i Sverige. Men en ny rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att två av tre fall av dödligt våld i Sverige sker utanför kriminella miljöer.

Enligt en ny rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) sker två av tre fall av dödligt våld i Sverige utanför kriminella miljöer. Sverige har högre nivåer av dödligt våld mot unga män jämfört med övriga Europa, men lägre nivåer av dödligt våld mot kvinnor inom familjen.

Dödligt våld i Sverige kan delas in i tre huvudkategorier: våld i kriminella miljöer, våld inom familjen (inklusive partnervåld) och våld i samband med spontanbråk och dispyter. Under perioden 2018–2021 utgjorde våld i kriminella miljöer den största kategorin, med cirka 34 procent av fallen, medan två tredjedelar av fallen inträffade i andra sammanhang.

(Annonslänk)

– En nästan lika stor kategori som dödligt våld i kriminell miljö är olika typer av spontana bråk och dispyter med dödlig utgång. Det kan uppstå till exempel i missbrukarkretsar men det kan också handla om konflikter kopplade till alkohol och nöjeslivet, ungdomsvåld eller svartsjukegräl. Omkring en fjärdedel är dödligt våld inom familjen, och då ingår även partnervåld i den kategorin, säger Klara Hradilova Selin, utredare, Brå, i ett pressmeddelande.

Dödligt våld mot unga män i åldern 15–29 år har ökat markant i Sverige, främst på grund av dödsskjutningar i kriminella miljöer. År 2021 var nivån för dödligt våld mot unga män 42 avlidna per miljon invånare, jämfört med 28 per miljon i Europa.

Sex av tio kvinnor som dödades i Sverige under perioden 2018–2021 föll offer för sina nuvarande eller tidigare partners. Sverige har dock lägre nivåer av dödligt våld mot kvinnor inom familjen jämfört med Europa i stort, med 2,9 avlidna per miljon invånare i Sverige mot 6 per miljon i Europa år 2021.

Medan dödligt våld i kriminella miljöer har ökat, har andra kategorier av dödligt våld haft varierande trender. Dödligt partnervåld minskade under andra hälften av 2000-talet och stabiliserades under 2010-talet. Under mitten av 2010-talet noterades en uppgång i dödligt våld vid spontanbråk och dispyter, som därefter legat på en högre stabil nivå.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 maj 2024 05:00
Senast uppdaterad: 20 maj 2024 00:48

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors