Företag i fokus:

Hemma hos familjen Hörling

Bara en liten bilväg från Södertälje, ute i Jumstaberg, möts vi av ett vackert bygge. Uppe på en liten kulle stoltserar Dennis Hörlings mörka villa i trä. 

Här har villan en fin utsikt med ett stort trädäck, för att kunna njuta av solen under fina sommardagar. Men det är inte därför vi är här. Vi är inte här för att njuta av solen, vädret eller det fina trädäcket. Vi är här för att ta en titt på Dennis nya Orangeri. Orangeriet har han själv designat och byggt väldigt vackert och kreativt.

Ett Orangeri är i grund och botten tänkt att användas som ett slags växthus för exotiska träd och frukter, som inte klarar av den hårda vintern i Sverige. Här finns apelsiner och andra citrusfrukter och namnet Orangeri kommer just från ordet apelsin; orange på franska.

Skillnaden mellan ett växthus och ett Orangeri är att det förstnämnda är en plats för odling. I ett Orangeri har man möjlighet till att värma upp rummet och på så vis kan känsliga växter övervintra och överleva den svenska kalla vintern.

På senare år har idéen och intresset, om att bygga ett Orangeri längst husfasaden växt allt större i Sverige. Det har gjorts plats för köksmöbler, rejäla långbord för härliga tillställningar, fåtöljer för att sitta och njuta av en god kopp kaffe och lyssna till det smattrande regnet som slår mot fönsterpartierna. Möjligheterna är oändliga och det vet Dennis Hörling om.

Dennis kompletterade sin villa med att skapa ett fantastiskt uterum, där han kombinerar sitt Orangeri med förvaring för fina växter och för härligt umgänge med familjen.

Här möts vi av gröna växter och mysiga möbler, som är dekorerade med renfjäll. Dennis har verkligen lyckats skapa en magisk miljö, där han kan njuta av en god kopp kaffe med familjen och av utsikten till en bar himmel en härlig sommarkväll.

Det syns på långa vägar att Dennis Hörling är stolt över sitt bygge och det förstår vi självfallet.

Text: ERIC GERMUNDSSON

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 13 maj 2021 00:00
Senast uppdaterad: 24 september 2022 13:55

Nykvarns brottare glänste med SM-medaljer i Skövde

423944112_391050117011659_4256595235919927487_n

Nykvarns Brottarförening i Skövde.
Foto: Privat

Under helgen lyckades Nykvarns Brottarförening göra ett imponerande avtryck vid ungdoms-SM i Skövde, där de erövrade tre medaljer. Denna framgång markerar början på en ny era för föreningen, som tidigare firat stora triumfer genom syskonen Kevin och Denise Makota Ström.

Det var en händelserik helg för Nykvarns Brottarförening i Skövde, där unga talanger steg fram och fortsatte föreningens tradition av mästerskapsframgångar. Klubben, känd för att ha fostrat mästare på internationell nivå, visade återigen sin styrka genom en ny generation brottare.

(Annonslänk)

Engla Meijer, tävlande i 57 kg-klassen, banade väg för föreningens framgångar under lördagen genom att dominera motståndet ända fram till finalen. Trots en tuff match lyckades Meijer säkra ett silver, vilket satte tonen för resten av helgen.

På söndagen var det dags för Sofia Tuominen Mirkovic och Sascha Touch att ta plats på mattan. Båda utmärkte sig med enastående tekniker i sina respektive viktklasser, 69 kg och 60 kg, och belönades med varsitt brons. Leo Dahlberg, som deltog främst för erfarenhetens skull, kämpade väl och nådde en fjärdeplats.

Trots att Nykvarns Brottarförening är relativt liten i jämförelse med många andra klubbar, imponerade de stort genom att placera sig på en tionde plats bland totalt 71 deltagande klubbar. Detta resultat speglar inte bara talang och hårt arbete utan även kvaliteten på coachingen från Gerry Ström, Kevin Makota Ström och Nicklas Meijer.

Stoltheten hos coacherna och klubben som helhet är påtaglig efter denna helgs prestationer. Nykvarns Brottarförening har återigen bevisat att de är en kraft att räkna med på den svenska brottningscenen, nu och i framtiden.

Engla Meijer kammande hem silver i Skövde.
Foto: Privat

Sofia Tuominen Mirkovic på en trejde plats.
Foto: Privat

Sascha Touch på en tredje plats.
Foto: Privat

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 mars 2024 17:18
Senast uppdaterad: 19 mars 2024 17:18

Kommunen höll konferens om brottsbekämpning

Södertälje kommun

Foto: Alexander Isa

Över 200 deltagare samlades i Södertäljes stadshus för en unik dag dedikerad åt lärande och samarbete mot organiserad brottslighet. Representanter från sex Mälardalskommuner deltog i föreläsningar och workshops med fokus på sunt samhällsbyggande.

(Annonslänk)

Den 15 mars välkomnade Södertälje kommun över 200 engagerade personer från Södertälje, Nykvarn, Strängnäs, Enköping, Eskilstuna och Västerås till en dag fylld av utbildning och diskussioner om hur man effektivast bekämpar organiserad brottslighet inom kommunal verksamhet. Initiativet, som markerar en ny era i regionalt samarbete, syftar till att stärka de sex kommunernas förmåga att identifiera och motverka de metoder som kriminella organisationer använder för att infiltrera och exploatera kommunal verksamhet och resurser.

Andreas Klingström, Södertäljes samhällsbyggnadsdirektör och ordförande för arbetsgruppen Sunt samhällsbyggande, öppnade evenemanget med att betona vikten av att bekämpa de ekonomiska förluster som uppstår till följd av organiserad brottslighet. Genom en rad föreläsningar och interaktiva workshops, belystes framgångsrika strategier och metoder för att stärka kommunernas motståndskraft.

Experter från olika myndigheter, inklusive Heidi Trangius och Gunnar Appelgren från lokalpolisområdet Södertälje, delade insikter om det myndighetsövergripande arbetet. De lyfte fram vikten av att våga anmäla misstänkta brottsligheter och hur samarbeten som Insats Ragnhild och projektet Pax bidrar till en säkrare och mer hållbar samhällsstruktur.

Bland annat upptäcktes nyligen vid en samordnad inspektion att ett bageri använde bakugnar som inte uppfyllde hygienstandarder. Dessutom observerades råttor i närheten av verksamheten, och det framkom att de anställda bodde på arbetsplatsen, placerade direkt ovanför de varma ugnarna.

– De som står bakom illegal verksamhet som denna vill tjäna pengar, vi försvårar för dem på alla sätt genom att kunna lägga viten och hitta svart arbetskraft. Genom olika myndigheters befogenheter gör vi det möjligt, säger Appelgren och Trangius.

Gunnar Appelgren från lokalpolisområdet Södertälje.
Foto: Shamash Oyal

Sara Persson från Ekobrottsmyndigheten riktade uppmärksamheten mot de utmaningar kommuner står inför när det gäller osund konkurrens och hur kriminella nätverk kan påverka offentliga upphandlingar samt exploatera bristande kontrollmekanismer inom entreprenörskedjor.

– När ett företag får dåligt rykte flyttar de på sig. Det är därför vi är här idag så att ni kan bygga upp den viktiga samverkan med andra kommuner och hitta varandras ”best practices”, säger Sara Persson.

Forskaren Carina Gunnarsson, känd för sina studier om maffian på Sicilien, bidrog med en akademisk dimension till diskussionen. Hon belyste riskerna med subtil och öppen påverkan från organiserade brottsnätverk och hur dessa hot kan ta sig uttryck i korruption och infiltration av den offentliga sektorn.

Dagen avrundades med workshops där deltagarna arbetade fram konkreta strategier för att hantera de utmaningar som organiserad brottslighet för med sig inom områden såsom bygglov, tillsyn, vård och omsorg, försörjningsstöd, polisanmälningar och folkregistreringsbrott.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 mars 2024 14:57
Senast uppdaterad: 19 mars 2024 14:57

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors