Företag i fokus:

Södertälje är inte landets skräpigaste kommun ”Problemen har minskat”

Annika Ahlberg. Bild/Foto: FTI.

Södertälje har kallats för en skräpig kommun i media och menat att dumpningarna i Södertälje ökat. Telgenytt har varit i kontakt med regionchefen Annika Ahlberg på FTI som ser en för bättring i kommunen.

– Det är fortsatta problem med dumpning av avfall vid återvinningsstationer i Södertälje, men Södertälje kommun är inte värst i Sverige – andra kommuner har gått om, säger Anna Ahlberg till Telgenytt.

Södertälje har, precis som flera andra städer, problem med att enskilda personer lämnar vad som helst på marken vid återvinningsstationerna, trots att dessa bara är till för tömda förpackningar och tidningar. Att dumpa på det sättet är ett miljöbrott och något som polisen kan bötfälla folk för.

Ett problem är att många använder betaltjänster för att bli av med skräp runt om i landet. De som hämtar skräpet dumpar det på felaktigt sätt.

Kan ett sätt vara att sätta krav på bättre lösningar från betaltjänsterna? Exempelvis fotografera soporna i betaltjänsten (betalappen) och registrera vad som hämtas, när det kastas och var det kastas. 

– Oklart vem som ska sätta krav på betaltjänsterna. Seriösa betaltjänster har detta som rutin, och FTI har kontaktat tjänsteleverantören när vi hittat felaktigt dumpat material och fått besked att utförare som gjort fel stoppats. Det finns dock oseriösa utförare som inte arbetar på samma sätt, säger Annika Ahlberg

I Södertälje finns det 28 platser där återvinningsstationer är utplacerade. På hur många av dessa platser ser ni ett problem? 

– Problemen har minskat jämfört med föregående år om jag tittar på till FTI inrapporterade ärenden (från vår städentreprenör). 2021 är det i första hand fem platser där det dumpas, 2020 var det 12 platser, säger Anna Ahlberg till Telgenytt.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 augusti 2021 00:00
Senast uppdaterad: 17 augusti 2021 00:00

Skyltföretaget Hillstedts prisas som årets företag i Nykvarn

Skarmavbild-2024-05-04-kl.-12.13.48

Michael Hillstedt och Helen Råström
Foto: Nykvarns kommun/ Liza Simonsson

Vid den årliga näringslivsgalan på Vidbynäs gård korades Michael Hillstedt till Årets Företagare. – Det känns stort, sade han i samband med prisutdelningen.

I april firades näringslivet i Nykvarn på Vidbynäs gård där hundratals gäster samlades för att delta i den årliga näringslivsgalan. Evenemanget markerade även den sista gången som Nykvarns företagareförening delade ut sina prestigefyllda företagspriser.

(Annonslänk)

Michael Hillstedt, VD för skyltföretaget Hillstedts AB, prisades som Årets Företagare. Hillstedt har lett sitt företag till god lönsamhet och starkt varumärke med ett omfattande engagemang både inom och utanför företaget. Företaget är känt för sitt stöd till lokalsamhället, speciellt genom sponsring av Nykvarns innebandyförening Steelers, vilket uppmärksammades under galan.

– Det känns stort och ärofyllt och ett bevis på att vi lyckats få våra kunder att synas, säger han i ett uttalande till Nykvarns kommun.

Helen Råström från gruppen Aktiv Fritid belönades med utmärkelsen Årets Möjliggörare för sitt arbete med att främja folkhälsa genom olika aktiviteter, särskilt vid Hökmossbadet.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 maj 2024 12:30
Senast uppdaterad: 4 maj 2024 12:18

En person hölls felaktigt frihetsberövad i två dagar

Kriminalvården

Foto: Kriminalvården

Ett misstag av en nyanställd polisassistent har lett till ett allvarligt disciplinärende efter att en person felaktigt hölls frihetsberövad i två dagar.

Polisregion Stockholm har anmält en polisassistent till personalansvarsnämnden för disciplinåtgärder, efter ett fall där en frihetsberövad person hölls kvar i arresten utan laglig grund. Händelsen, som inträffade i september förra året, involverade en polisassistent som missade att verkställa ett uppdrag delegerat av åklagare att frige personen, vilket ledde till att denne satt kvar i två dygn.

(Annonslänk)

Trots att straffrättsliga åtgärder lades ned på grund av att brottet bedömdes som ringa, har en arbetsrättslig utredning inletts. Polisassistenten, som nyligen avslutat sin utbildning, hade aldrig tidigare hanterat ett frihetsberövande ärende. Det framkom att brist på erfarenhet och otillräcklig introduktion bidrog till misstaget.

Under ett arbetsrättsligt samtal framkom det att polisassistenten inte förstod att han var ansvarig för att frige den berörda personen. Han hade informerats muntligen om åklagarens beslut men fick inga tydliga direktiv för att verkställa frigivningen. Först två dagar senare, när en erfaren kollega ingrep, blev personen slutligen frigiven.

Polismyndigheten understryker att personal som hanterar frihetsberövade måste följa tydliga rutiner och befintlig lagstiftning. Disciplinärendet, som nu behandlas av personalansvarsnämnden, kan resultera i varning eller möjligen löneavdrag för polisassistenten.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 maj 2024 05:00
Senast uppdaterad: 4 maj 2024 01:43

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors