Företag i fokus:

Boel Godner – Samarbete med polisen mot grovt organiserad brottslighet

Kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd i Södertälje, Boel Godner. Foto: Shamash Oyal.

Södertälje kommun har i över tio år haft ett nära samarbete med polisen. Det handlar om såväl förebyggande insatser mot att barn och unga ska hamna i kriminalitet som att jobba mot grov organiserad brottslighet och så kallad välfärdsbrottslighet.

Arbetet har utvecklats över tid från Tore II- insatsen till nu och idag kallar vi det för PAX.

”Vi har identifierat en mycket stor oreda i folkbokföringen!”

Vi har förmodligen det längsta och mest omfattande samarbetet med polisen som finns i hela Sverige. Vi ser också hur övriga kommuner intresserar sig för vårt arbete, inte minst det som gäller brott mot välfärden då vi lyckats minska kostnaderna för försörjningsstöd med över hundra miljoner genom att aktivt leta efter fusk.

Inom ramen för PAX ska alla kommuners verksamheter lära sig att identifiera och motverka otillbörlig påverkan och tystnadskultur. På så sätt minimerar vi risken för att skattemedel hamnar i kriminellas fickor eller att vår myndighetsutövning utnyttjas på så sätt att ett felaktigt beslut fattas.

Skolan är kommunens högst prioriterade fråga. Så har det varit i tio år nu. Att våra ungdomar får en gymnasieutbildning är nyckeln till att de ska kunna göra egna stabila livsval. Från att ha haft bland landets lägsta skolresultat har vi idag nått upp till en medelnivå och det jobbas hårt i våra skolor för att det ska bli ännu bättre. 

”Idag är det tryggare i Södertälje, men vi har inte nått ett läge ännu där den organiserade brottsligheten eller parallella system inte längre finns.”

LÄS: 100 fängelseår mot grov organiserad brottslighet i Södertälje

I några av våra bostadsområden är det mer otryggt än på andra ställen med många som flyttar in och ut så att man från dag till dag knappt vet vem ens grannar är. Vi har identifierat en mycket stor oreda i folkbokföringen och en svart bostadsmarknad.

I frågor om folkbokföringsbrott och olovlig andrahandsuthyrning samarbetar vi idag med Skatteverket och polisen. Inte sällan luras människor in i detta och får en mycket svår bostadssituation.

Jag är angelägen om att vi som är politiskt ansvariga är så offentliga som möjligt med vad som görs i dessa frågor. Vi och vår förvaltning hanterar svåra frågor. Jag är tacksam för det breda politiska stöd som finns för vårt arbete mot grov organiserad brottslighet.

”Vi behöver alla hjälpas åt.”

Idag är det tryggare i Södertälje, men vi har inte nått ett läge ännu där den organiserade brottsligheten eller parallella system inte längre finns. Så länge det finns så kallade utsatta områden i Södertälje så fortsätter kommunen att stärka samarbetet med polisen. Som exempel får avhopparverksamheten och arbetet mot våld i nära relation förstärkt ekonomi.

Kommunen är mycket vaksam för att inte bli en del av penningtvätt. En mycket hård markanvisningspolicy finns sedan några år för att förhindra det. För att skapa sund konkurrens bland företag i Södertälje stärker vi nu också samarbetet med näringslivet.

Vi är duktiga på att upptäcka saker som sker och hantera dem men får också tips från allmänheten i Södertälje. Det är vi tacksamma för. Vi behöver alla hjälpas åt för att Södertälje ska bli en ännu tryggare kommun.

Boel Godner (S)

Kommunstyrelsens ordförande”

Södertälje tredje bästa arbetsgivarkommunen i Stockholm län – Boel Godner: “Stolta över vårt arbete”

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 november 2021 00:00
Senast uppdaterad: 26 november 2021 00:00

SBBK tackar Bernat Canut efter en framgångsrik säsong

tack_bernat_hemsida

Guldcoachen från Spanien, Bernat Canut.
Pressbild

Efter att ha lett SBBKs damlag till dubbla guld i Svenska Cupen och SM lämnar Coach Bernat Canut klubben med ett hjärtligt farväl och starka minnen.

Bernat Canut, tränaren som förde SBBKs damlag till oöverträffade framgångar denna säsong, har meddelat att han kommer att lämna klubben. Under hans ledning säkrade laget inte bara SM-guld, utan även vann Svenska Cupen, vilket cementerade deras dominans i svensk dambasket.

Ludde Degernäs, sportchef för SBBK, uttrycker sin tacksamhet till guldcoach från Spanien i ett pressutskick.

(Annonslänk)

– Tack för en magisk säsong och för de otroliga framgångarna. Ditt ledarskap, kunskap och engagemang har inte bara lyft vårt damlag, utan också haft en stor påverkan på våra unga spelare genom din involvering i utbildningsprogram på Rosenborgskolan och NIU. Du har varit en förebild för alla oss, säger Degernäs.

Bernat Canut signare för SBBKs damlag sommaren 2023 önskar klubben lycka till och uttrycker sin kärlek till SBBK.

– Det har varit en fantastisk säsong som uppfyllt både mina sportsliga och personliga förväntningar. Jag är tacksam för möjligheten att både lära av och bidra till spelarnas utveckling, vilket är det bästa en tränare kan uppnå. Jag är stolt över att ha varit en del av denna fantastiska klubb och dess historia. Ett stort tack till alla, från styrelsen till personal och supportrar, som gjort min tid här så minnesvärd. SBBK kommer alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta. Vi är mästarna, säger han.

Med dessa ord tar SBBK farväl av tränaren, och både klubben och dess fans blickar framåt och ser med spänning fram emot nästa kapitel i dess anrika historia.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 maj 2024 16:43
Senast uppdaterad: 6 maj 2024 16:57

Skolan får toppbetyg av Skolinspektionen

IMG_1467

Bild: Kartor

Efter en grundlig granskning av Skolinspektionen under våren har Lillhagaskolan i Nykvarn fått höga betyg för sin utbildningskvalitet.

Lillhagaskolan har under våren genomgått en omfattande granskning av Skolinspektionen, som nyligen resulterade i toppbetyg för skolans verksamhet. Granskningen syftade till att säkerställa att skolan lever upp till de krav och standarder som stipuleras i skollagen, med fokus på att eleverna ska få den utbildning de förtjänar.

– Lärare och alla medarbetare har, under ledning av rektorn, gjort betydande förändringar. Skolan har gjort en utvecklingsresa där rutiner, undervisning, uppföljning, analysarbete och samverkan mellan skolans alla yrkesgrupper har utvecklats och förbättrats vilket gett resultat, säger Marika Makrigianni, tf utbildningschef i Nykvarns kommun, i ett pressmeddelande.

(Annonslänk)

Under inspektionen genomfördes intervjuer med ett brett spektrum av deltagare på skolan, inklusive elever, lärare, elevhälsopersonal och rektorer. Inspektörerna deltog även i flera lektioner för att få en direkt inblick i hur undervisningen genomförs. Resultatet av Skolinspektionens arbete visar att Lillhagaskolan upprätthåller en hög standard i sin pedagogiska verksamhet och skapar en lärandemiljö där eleverna kan trivas och utvecklas.

– Jag är oerhört stolt över arbetet och vill tacka alla medarbetare som på ett modigt och professionellt sätt har medverkat till utvecklingen, det hade inte gått utan deras engagemang. Tack! Det här visar att skolorna i Nykvarns kommun är på god väg att uppnå målet att bli Sveriges bästa skola år 2035.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 6 maj 2024 11:55

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors