Drönarbild: Alex Ataseven.
Senaste åren har användningen av drönare skjutit i höjden. För att underlätta och behålla den höga säkerheten i takt med att trafiken ökar, infördes nya regler från och med den 1 januari 2021.
För att flyga ett obemannat luftfartyg behövs ett drönarkort som utfärdas av Transportstyrlsen och idag har cirka 23 000 svenskar tagit kortet. De allra flesta finns i Stockholm enligt kommunstatistik för 2021 från Transportstyrelsen.
– Det är väldigt enkelt att ta ett drönarkort, säger Tobias Fridarve, samordnare för drönarfrågor på Transportstyrelsen, till Nyhetsbyrån Siren.
Sedan den 1 januari 2021 infördes nya gemensamma EU-regler som innebär att den som flyger en drönare måste vara registrerad som operatör, gå en internetutbildning och ta drönarkort.
– Det är viktigt att få den grundläggande kunskapen om hur man flyger på ett säkert sätt. Annars kan man hamna i lägen där man bryter mot luftfartslagen eller lagen om allmän ordning, säger Tobias.
Om drönaren väger under 25 kilo, flygs inom synhåll och på högst 120 meters höjd räcker det med drönarkortet. Annars kan ett tillstånd, utöver drönarkort och operatörsregistrering, behöva utfördas.
Drönare som flygs inomhus, väger under 250 gram klassas som leksaker och kräver inget tillstånd.
I Södertälje har 123 personer tillstånd att flyga drönare och i Nykvarns kommun har 25 personer ett drönarkort utfärdat.