Företag i fokus:

Rosenberg (M) – Södertälje kan bättre och nu är det dags 

Montage Alex Ataseven

Alexander Rosenberg (M), Gruppledare och oppositionsråd. Foto: Privat.

Jag brukar tala om att Södertälje skulle kunna vara Sveriges bästa kommun. Med vårt geografiska läge, infrastrukturen och våra över 7500 småföretag jämte Astra och Scania. Vi har närheten till Stockholm samtidigt som vi är en landsbygdskommun. Södertälje har kanske Sveriges bästa potential!

Men idag är vi inte där. 

Södertälje har landets 7: e högsta arbetslöshet och cirka 20 % av eleverna som går ut 9: an blir inte behöriga för att komma in på gymnasiet. Vi möter välfärdsbrottslighet, korruption och har haft en skjutning i månaden under 2022 första halvår, 3 med dödlig utkomst. 

”Har förståelse för att Socialdemokraterna blir upprörda och säger att vi svartmålar Södertälje när vi påpekar fakta.”

Men det här går att förändra och det går att förbättra – men för det krävs ett maktskifte. Jag har förståelse för att Socialdemokraterna blir upprörda och säger att vi svartmålar Södertälje när vi påpekar fakta. Men det handlar antagligen mer om besvikelse. Någon svartmålning om Södertälje som kommun är det inte tal om – däremot resultatet av över trettio år av socialdemokratiskt styre. 

Orsaken till att det ser ut såhär är enligt socialdemokraternas Boel Godner (LT 09/09)  moderatregeringen 1994, som då införde EBO-lagstiftningen. Det är 28 år sedan. Sverige hade precis tagit brons i fotbolls-VM, fartyget Estonia sjönk och landet upplevde landssorg. Själv skulle jag precis börja första klass i Ronnaskolan.

Att Socialdemokraterna har haft ansvaret för kommunen under hela den här tiden, och den nationella regeringsmakten i 8 år, vill de inte prata om.  Att gå från sämst i Sverige till 7:e sämst vad gäller arbetslöshet borde inte vara ett resultat att var stolt över. 

”Socialdemokraterna hittar på att Moderaterna skulle vilja sälja Södertälje sjukhus”

Moderaterna är redo att ta ansvar, vi vill tala om och genomföra sakpolitik och vi kommer inte skylla på 30 år gamla reformer eller ljuga om motståndarna, som när Socialdemokraterna hittar på att Moderaterna skulle vilja sälja Södertälje sjukhus. Det är oseriöst och Södertälje har riktiga problem som behöver lösas. 

Alexander Rosenberg (M) Foto: Privat.

Vi vill i stället genomföra den största jobbreformen Södertälje har sett. Jag har lovat att halvera arbetslösheten i Södertälje under mandatperioden och det håller jag fast vid. Aktivitetskrav och utbildningsplikt för de som går på försörjningsstöd är en del av lösningen. Vi kommer också att göra en ordentlig satsning på yrkesutbildningar, praktikplatser och att matcha och förbereda de i behov av arbete mot de hundratals företag som skriker efter kompetens. Södertälje ska äntligen få ett ordentligt näringslivskontor, med det enkla uppdraget att bistå och uppskatta, inte beskatta, våra fantastiska företagare. Arbetslinjen kommer gälla i Södertälje när vi tar över efter valet.

Inom den lokala skolpolitiken kommer Moderaterna att fortsätta satsa på lärartätheten, som Socialdemokraterna, men vi kommer också arbeta med förväntningar på kunskapsmål, bättre matcha yrkesprogrammen med arbetsmarknaden och skapa tydliga lösningar för barn med särskilda behov, samt för högpresterande elever.

”Är du nöjd med utvecklingen av Södertälje de senaste åren, då lär vi inte få din röst.”

Idag går inte ens hälften av gymnasisterna i våra kommunala studieförberedande program ut med godkänt i alla ämnen. Inom trygghetsområdet har vi lagt förslag om ordningsvakter för att komplettera polisen. Vi ville gå från dagens tre till trettio. Socialdemokraterna röstade nej.

Vad vi ser är ett långt maktinnehav som har bidragit till ledarskap som ser sin makt som självskriven. Vad som nu krävs är ett större mått av ärlighet – att vi talar om Södertäljes problem och hur vi vill lösa dem. Är du nöjd med utvecklingen av Södertälje de senaste åren, då lär vi inte få din röst.

Men önskar du förändring och tror som jag att vi kan bättre – ge då mig och Moderaterna en chans att styra Södertälje. Vi är redo. 

Alexander Rosenberg, Moderaterna. Gruppledare och oppositionsråd

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 11 september 2022 07:48
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 13:17

Nellie Melker vann stort pris åt sin klass

Melker

Klass 4A i stadshuset. Foto: Södertälje kommun/ Rossanna Linden

Fjärdeklassare från ett dussin skolor deltog i en unik tävling där de fick gestalta sina framtidsvisioner. Tävlingen, som nu firar sitt 15-årsjubileum, belönade eleverna med en stor prispott från Telge Fastigheter.

Under hösten deltog fjärdeklassare i Södertälje i en unik tävling med temat ”din framtid om 15 år”. Uppgiften var att kreativt gestalta hur de föreställer sig sina liv år 2038. Tävlingen, som lockade bidrag från cirka 500 elever, utgjorde en plattform för unga sinnen att utforska och uttrycka sina framtidsdrömmar.

För att markera tävlingens 15-årsjubileum, höjde Telge Fastigheter prispotten till 15 000 kronor. Denna generösa summa fördelades så att 5 000 kronor tillföll vinnande klasskassan, medan de återstående 10 000 kronorna skulle doneras till ett välgörande ändamål efter klassens val. Detta år gick det ärofulla priset till Natalie Melker från klass 4A på Igelstaskolan, som valde Barncancerfonden som mottagare av den välgörande donationen.

Nellie Melker från klass 4A tillsammans med sin bildlärare Eva Lysell. Foto Erik Elowsson

– Det vinnande bidraget tar oss med på en fantastisk resa 15 år framåt i tiden. Här sicksackar snygga, snabba farkoster genom galaxerna, utrustade med väldigt långa laddarsladdar, sade Krister Mellström, vd på Telge Fastigheter, när han läste upp juryns motivering.

Klassen bjöds in till en rundvandring på onsdagförmiddagen på stadshuset, men kulminerade i en spännande prisutdelning. Där överraskades Natalie Melker och klass med både prisutdelningen och en jättestor check på 15 000 kr samt gratulationer från tävlingens jury.

– Framtiden, det fick mig att tänka på flera saker. Vulkanutbrott, is dinosaurier och flygande bilar som jag tror vi kommer ha. Jag gillar färg så jag ritade också en regnbåge med stjärnor och planeter, säger Nellie Melker i ett pressmeddelande.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 februari 2024 16:10
Senast uppdaterad: 2 februari 2024 16:10

Förslaget: Lägre kontantinsats ska förenkla bostadsköp

Södertälje

Foto: Alexander Isa

Ett nytt förslag från regeringen kan betydligt minska kontantinsatsen för köpare av bostäder i Stockholms län, en förändring som särskilt gynnar förstagångsköpare.

Regeringen överväger en ändring i bolåneregler som kan minska kontantinsatsen från 15 till 10 procent. Detta skulle innebära en betydande ekonomisk lättnad för de som vill köpa en etta i Stockholms län. Hypoteket har beräknat att förslaget skulle kunna sänka kontantinsatsen med upp till 115 276 kronor i Stockholm, och med 36 328 respektive 39 710 kronor i Södertälje och Nykvarn.

– Jag hoppas verkligen att förslaget blir verklighet. Det är ett  steg i rätt riktning mot att göra bostadsmarknaden både mer lättillgänglig för förstagångsköpare men också kanske mer rättvis, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på Hypoteket. 

(Annonslänk)

Sedan kravet på kontantinsats infördes 2010 har det varit ett hinder för många förstagångsköpare, särskilt de som inte kan få ekonomisk hjälp från föräldrar eller inte har någon vinst från tidigare bostadsförsäljning att använda. Många unga har vänt sig till dyra blancolån som en lösning.

Hypoteket ger även tips till unga köpare och deras föräldrar. De rekommenderar tidig planering och diskussion kring bostadsköp. För föräldrar som vill hjälpa sina barn med kontantinsatsen föreslås att skriva ett skuldebrev och överväga att öka lån på den egna bostaden. De uppmanar också till att överväga rättvisefrågor om det finns flera barn i familjen. För unga köpare rekommenderas att utnyttja onlineverktyg för att beräkna lånekapacitet och att planera för sparande till kontantinsatsen.

Detta förslag kan öppna dörren för fler unga att äga sin första bostad och därmed underlätta starten på deras vuxenliv.

– Förslaget, förändrat krav på kontantinsats, leder om det blir verklighet till att fler unga klarar av att betala kontantinsatsen utan vare sig föräldrar eller blancolån. En egen bostad är själva grunden till att på riktigt börja sitt vuxenliv. Att söka jobb, träffa en partner och bilda familj är starkt sammanlänkat med att ha en egen bostad, säger Claudia Wörmann.

Sammanställning skillnad i kontantinsats 15 respektive 10 procent för en etta i Stockholms läns 26 kommuner 

KommunKvadratmeterprisPris etta 25 kvadratKontantinsats 15%Kontantinsats 10%Skillnad i kronor
Botkyrka296257406251110947406337031
Nykvarn317687942001191307942039710
Salem26444661100991656611033055
Stockholm922212305525345829230553115276
Södertälje290627265501089837265536328

Källa: Svensk Mäklarstatistik, sammanställt av Hypoteket 

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 februari 2024 05:00
Senast uppdaterad: 2 februari 2024 00:21

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors