Företag i fokus:

Fritidsgården behöver inte kosta 100 miljoner!

Fritidsgård Ronna

Illustration: Södertälje kommun.

Man kan tro att Skanska, som skall bygga fritidsgården för nära 100 miljoner kronor, har skrivit försvarstal och replikmanus till Marie Lindeberg, chef för kultur – och fritidskontoret, samt även till Krister Mellström, VD på Telge inköp och Maria Rydholm på Telge fastigheter.

För jag utgår ifrån att ingen av dessa personer ansvariga för att hantera denna affär har någon som helst erfarenhet inom byggnation och dess verkliga kostnader, utan man har helt utgått ifrån den verklighet som byggherren presentar och satt priserna därefter.

Vi hör fraser som: Vi har inte byggt fritidsgårdar på länge. Därför kommer hyran att bli så hög som ca 535 000 kr per månad, dvs 6 400 000 kr per år.

Ett annat svepande skäl som anges är ”Putinpriser” på byggmaterial, det skall förklara den höga byggkostnaden menar man på. 

Joakim Granberg, Realistpartiet.

För er som kan något om byggnation så vet ni att själva materialkostnaden i bygget av denna fritidsgård är ca 30 % av den totala kostnaden, de resterande 70% av pengarna som faktureras Telge fastigheter av Skanska kommer att vara för så kallad projektering (där lägger man sjukt högt pris), sedan är det timdebitering för arbetsledare, snickare, målare och övriga hantverkare för att montera ihop gården.

Så ja visst påverkar ökade materialkostnader totalkostnaden, men inte i den utsträckning man får det att låta som, den stora överdebiteringen ligger i skyhöga projektering och genomförande kostnader.

Att bygga en fritidsgård skall inte kosta ca 83 000 kr per kvm, det kostar en bostad i centrala Stockholm, inte en nyproduktion av en fritidsgård i Södertälje!

Problemet med dessa överpriser är i grunden skapat av Telge själva, det börjar redan vid upphandlingsförfarandet – 10 stora byggbolag offererade om att få bygga fritidsgården, men man utformar kravställningarna så rigorösa så att varken Peab eller NCC passerade nålsögat och kunskapsnivån för att kunna bygga en fritidsgård, Peab skall bygg klar kanalen för några miljarder, men att bygga en fritidsgård klarar den inte av anser Telge inköp, det var endast Skanska som var tillräcklig kunniga för att få jobbet.  Så redan i steg 1 så fanns det endast ett enda företag kvar i upphandlingsprocessen av de 10 som ansökt.

Fritidsgården i Ronna. Illustration: Södertälje kommun.

Skanska kunde nu i ensamt majestät förklara för dessa tjänstepersoner, upphandlare och övriga amatörer om varför man måste ha 10 miljoner för att planera jobbet (projektering) och sedan skall man ha 12 miljoner till för räntor på pengar som man inte fått ännu, Indexhöjningar, risker (Kan nån förklara detta för mig, vilken risk är det dem tar som får 100 millar för att bygga en gård?), inköp av en bio bod och konstnärlig utsmyckning…TOLV MILJONER! –  Så totalt ca 22 miljoner på löst hopplockade fraser som kanske låter bra, men jag vet att det inte behövs planeras för 10 miljoner för att bygga en fritidsgård, bara en sådan sak gör mig förbannad!

Sanningen är att om någon kunnig person planerat upphandlingen av denna fritidsgård så skulle den med de ökade materialkostnaderna ha hamnat på max 50–55,000 kr per kvm.

Enkel matematik säger att om Telge fastigheter betalar mindre för byggnationen av fritidsgården så blir ju hyran för densamma lägre för kultur och fritidskontoret.

Nu när moderaterna har satt sig i knät på Socialdemokraterna så hade jag ju hoppats på att M åtminstone skulle sätta stop för detta enorma penningslöseri inom våra inköp.

Gör om upphandlingen nu!

Joakim Granberg
Realistpartiet, 2e vice ordf. i Telge inköp ifrån januari 2023

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 december 2022 12:51
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 13:16

Regeringens satsning – 115 miljoner till kommunala skolor

Biblotek bok böcker

Foto: Pexels

I ett steg mot att främja läsning och utbildning har regeringen avsatt betydande medel för inköp av läroböcker. För 2024 är 658 miljoner kronor öronmärkta för detta ändamål, varav Stockholms läns kommunala skolor kan ansöka om totalt 115 miljoner kronor.

– I många skolor saknar elever och lärare tillgång till läromedel av hög kvalitet. Genom det här statsbidraget får skolorna i Stockholms län möjlighet att köpa in omkring 230 000 läroböcker. Det är ett viktigt steg i vår strävan mot principen om en lärobok per elev och ämne, säger skolminister Lotta Edholm.

Under 2023 infördes ett statsbidrag riktat mot inköp av läromaterial, en satsning som fortsätter expandera in i 2024. Skolverket har nyligen meddelat hur dessa pengar kommer fördelas bland Sveriges kommuner och fristående skolor, med ett specifikt fokus på Stockholmsregionen där kommunala skolor har möjlighet att erhålla en betydande summa för att förstärka sina läromedelsbibliotek.

(Annonslänk)

Med dessa resurser kan skolhuvudmän söka medel för att förvärva förlagsproducerade läroböcker till ett brett spektrum av utbildningsnivåer, inklusive förskoleklass, grundskola, anpassad grundskola, specialskola och sameskola. Dessutom inkluderas möjligheten att ansöka om medel för lärarhandledningar, vilket ytterligare stärker lärarnas verktygslåda för effektiv undervisning.

– Tyvärr har det funnits en ogenomtänkt digitalisering av skolan som har inneburit fler skärmar och färre böcker, även långt ner i åldrarna. Detta trots att det finns vetenskapligt stöd för att elever lär sig grundläggande färdigheter – som att läsa, skriva och räkna – bäst med traditionell undervisning med böcker, papper och penna, säger skolminister Lotta Edholm.

I detalj kan exempelvis Södertäljes kommunala skolor ansöka om nästan 4,9 miljoner kronor, medan Nykvarn kommun har möjlighet att erhålla över 880 000 kronor. Denna ekonomiska injektion är tänkt att direkt påverka elevers lärande genom tillgång till uppdaterade och relevanta läromedel.

Denna finansiella satsning speglar regeringens ambition att lyfta utbildningsstandarden och göra kvalitativa läromedel mer tillgängliga över hela landet. Genom att ge skolorna de resurser som krävs för att uppdatera och utöka sina läromedelsbibliotek, siktar man på att skapa en mer jämlik och kvalitativ utbildningsmiljö för alla elever.

Läs även: – KRÖNIKA: Kunskapsbrist när elever förlitar sig på teknologin

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 februari 2024 08:30
Senast uppdaterad: 28 februari 2024 00:56

LISTA: Youtube-gänget har korat Södertäljes bästa burgare

Burg

Foto: Burgerdudes

Efter nästan ett decennium av burgarrecensioner världen över har Burgerdudes, YouTube-fenomenet och skaparna bakom världens största hamburgarrecensionssajt, nu utsett den bästa burgaren i Södertälje. Dessutom går Södertäljeburgaren till topplistan bland Sveriges bästa burgare.

– Södertälje har länge varit känt för sina kringlor, men snart blir de kanske ännu mer kända för sina hamburgare. För vilka grymma burgare vi fick käka när vi drog till Kringelstaden på årets första reportageresa, säger grundarna bakom Burgerdudes.

(Annonslänk)

Sedan starten 2009 har Burgerdudes, en grupp burgarentusiaster bestående av Toby, Linus, Marcus, Selin, John och Stefan, ägnat sig åt att utforska och recensera hamburgare. Med över 800 recensioner från mer än 60 länder under bältet, har deras webbplats burgerdudes.se blivit en ledande källa för burgarälskare globalt. Varje år publicerar de en lista över ”Sveriges 100 Bästa Burgare” och står som arrangörer bakom det årliga evenemanget Stockholm Burger Fest.

Med en burgar-boom som svepte in över Sverige år 2012, där var och varannan restaurang påstod sig servera landets bästa burgare, tog Burgerdudes sig an uppdraget att erbjuda en rättvis och objektiv bedömning av de hantverksmässigt tillagade hamburgarna.

Deras omfattande testande har inte bara gett dem en djupgående förståelse för vad som utgör en utmärkt burgare, utan också etablerat dem som auktoriteter inom burgarscenen.

Efter en intensiv dag med provsmakning under en februaridag i Södertälje, har Burgerdudes med sin djupa kunskap och erfarenhet bestämt sig för vilken burgare som regerar som stadens bästa. Deras kulinariska äventyr förde dem genom sex olika hamburgerinrättningar, från imponerande foodtrucks belägna på pittoreskt skruffiga platser, till en något avmattad diner-burgare, vidare till en framstående frukostburgare serverad av en anrik 50-års veteran.

Det allra högst betyget gick till N.O.A.H’s Burgare i Weda.

Dubbel Baconburgare från N.O.A.H’s Burgare.
Foto: Burgerdudes

N.O.A.H’s Burgare, tidigare känt som Josef’s Burgare, finns på en parkeringsplats i Weda. Med ett gott förflutet av kvalitetsburgare var förväntningarna höga inför besöket hos den nya ägaren. Där valde de två dubbelburgare: en klassisk Cheeseburgare och en saftig Baconburgare, båda generöst tilltagna med tillbehör och såser.

– Det är ingen underdrift att säga att vi blev lite tagna på sängen över hur gott det var hos Noah’s Burgare. Det här var en av de bästa smashburgarna vi ätit på länge, och de förtjänar vårt allra högsta betyg, säger Youtubegänget.

Rankad till en av Sveriges bästa burgare.

– I Sverige finns det bara 13 restauranger som fått toppbetyg av oss, och N.O.A.H’s Burgare i Södertälje är en av dem, säger Toby på Burgerdudes till Telgenytt.

Förra veckan öppnade den tidigare fotbollsspelaren George Makdessi sin nya hamburgarrestaurang på plattan i Grusåsen, dit Burgerdudes ännu inte hunnit besöka.

– Vi har inte hunnit besöka den än. När vi var i Södertälje hade de inte öppnat, men vi ska definitivt besöka dem och en hamburgarvagn som heter Beardman Burgers. Så vi kommer tillbaka till Södertälje, säger Toby.

Topp-5 för Södertälje enligt Burgerdudes:
1. N.O.A.H’s Burgare 
2. Original Burgers
3. Freddy’s Bar & Restaurang
4. Stekt Burger & Stuff
5. M&M Burger

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 februari 2024 22:03
Senast uppdaterad: 27 februari 2024 22:42

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors