Företag i fokus:

Fritidsgården behöver inte kosta 100 miljoner!

Fritidsgård Ronna

Illustration: Södertälje kommun.

Man kan tro att Skanska, som skall bygga fritidsgården för nära 100 miljoner kronor, har skrivit försvarstal och replikmanus till Marie Lindeberg, chef för kultur – och fritidskontoret, samt även till Krister Mellström, VD på Telge inköp och Maria Rydholm på Telge fastigheter.

För jag utgår ifrån att ingen av dessa personer ansvariga för att hantera denna affär har någon som helst erfarenhet inom byggnation och dess verkliga kostnader, utan man har helt utgått ifrån den verklighet som byggherren presentar och satt priserna därefter.

Vi hör fraser som: Vi har inte byggt fritidsgårdar på länge. Därför kommer hyran att bli så hög som ca 535 000 kr per månad, dvs 6 400 000 kr per år.

Ett annat svepande skäl som anges är ”Putinpriser” på byggmaterial, det skall förklara den höga byggkostnaden menar man på. 

Joakim Granberg, Realistpartiet.

För er som kan något om byggnation så vet ni att själva materialkostnaden i bygget av denna fritidsgård är ca 30 % av den totala kostnaden, de resterande 70% av pengarna som faktureras Telge fastigheter av Skanska kommer att vara för så kallad projektering (där lägger man sjukt högt pris), sedan är det timdebitering för arbetsledare, snickare, målare och övriga hantverkare för att montera ihop gården.

Så ja visst påverkar ökade materialkostnader totalkostnaden, men inte i den utsträckning man får det att låta som, den stora överdebiteringen ligger i skyhöga projektering och genomförande kostnader.

Att bygga en fritidsgård skall inte kosta ca 83 000 kr per kvm, det kostar en bostad i centrala Stockholm, inte en nyproduktion av en fritidsgård i Södertälje!

Problemet med dessa överpriser är i grunden skapat av Telge själva, det börjar redan vid upphandlingsförfarandet – 10 stora byggbolag offererade om att få bygga fritidsgården, men man utformar kravställningarna så rigorösa så att varken Peab eller NCC passerade nålsögat och kunskapsnivån för att kunna bygga en fritidsgård, Peab skall bygg klar kanalen för några miljarder, men att bygga en fritidsgård klarar den inte av anser Telge inköp, det var endast Skanska som var tillräcklig kunniga för att få jobbet.  Så redan i steg 1 så fanns det endast ett enda företag kvar i upphandlingsprocessen av de 10 som ansökt.

Fritidsgården i Ronna. Illustration: Södertälje kommun.

Skanska kunde nu i ensamt majestät förklara för dessa tjänstepersoner, upphandlare och övriga amatörer om varför man måste ha 10 miljoner för att planera jobbet (projektering) och sedan skall man ha 12 miljoner till för räntor på pengar som man inte fått ännu, Indexhöjningar, risker (Kan nån förklara detta för mig, vilken risk är det dem tar som får 100 millar för att bygga en gård?), inköp av en bio bod och konstnärlig utsmyckning…TOLV MILJONER! –  Så totalt ca 22 miljoner på löst hopplockade fraser som kanske låter bra, men jag vet att det inte behövs planeras för 10 miljoner för att bygga en fritidsgård, bara en sådan sak gör mig förbannad!

Sanningen är att om någon kunnig person planerat upphandlingen av denna fritidsgård så skulle den med de ökade materialkostnaderna ha hamnat på max 50–55,000 kr per kvm.

Enkel matematik säger att om Telge fastigheter betalar mindre för byggnationen av fritidsgården så blir ju hyran för densamma lägre för kultur och fritidskontoret.

Nu när moderaterna har satt sig i knät på Socialdemokraterna så hade jag ju hoppats på att M åtminstone skulle sätta stop för detta enorma penningslöseri inom våra inköp.

Gör om upphandlingen nu!

Joakim Granberg
Realistpartiet, 2e vice ordf. i Telge inköp ifrån januari 2023

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 december 2022 12:51
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 13:16

Kilenkrysset genomför stor markförsäljning i Nykvarn

Pressbild-2024-03-26

Representanter från Kilenkrysset och Logicor.
Pressbild:

Kilenkrysset har nyligen genomfört en betydande markaffär inom Nykvarns kommun för logistikändamål. Totalt omfattar försäljningen en yta på över 100 000 kvadratmeter.

I ett avsevärt steg framåt för logistiksektorn i Nykvarn, har Kilenkrysset officiellt slutfört försäljningen av omfattande markytor till Logicor, en ledande aktör inom europeisk logistikfastighet. Fastigheterna som ingår i affären, Krummeltorp 1:2 och Kronoslätt 1:7, belägna i Nykvarns kommun respektive Staffanstorps kommun, representerar tillsammans nära 200 000 kvadratmeter mark avsedd för logistikbyggnation, med planer på nästan 110 000 kvadratmeter byggnadsyta.

För tillfället innehar Logicor 1,1 miljoner kvadratmeter fastigheter i Norden och sköter dessutom förvaltningen av ytterligare 500 000 kvadratmeter. Nu utökar de sin portfölj med tillägget av Nykvarnstomten.

(Annonslänk)

– Vi är mycket glada över förvärvet av dessa två tomter i utmärkta lägen som ligger nära storstadsregioner och viktiga transportleder, säger Christoffer Walljaeger, Director Asset Management, Logicor Sverige.

Den större av de två fastigheterna, belägen i Nykvarn, täcker en yta på 107 000 kvadratmeter och erbjuder potential för att utveckla upp till 66 000 kvadratmeter uthyrbar yta för logistiska ändamål. Denna fastighet ligger strategiskt placerad i en av Stockholmsregionens kärnlogistiknav, vilket gör den särskilt attraktiv med tanke på dess närhet till större transportvägar som E20, väg 55 samt E4 och Södertälje hamn.

– Markförsäljningen vi nu genomför med Logicor skall ses som en imponerande affär, både gällande markens stora omfattning, och det faktum att vi lyckats få fram detaljplanerad mark, trots större utmaningar under detaljplaneprocessens gång, säger Jan Persson vd, ägare och styrelseordförande, Kilenkrysset.

Genom detta förvärv förstärker Logicor sin ställning i Norden, vilket speglar företagets ambition att expandera och stärka sin portfölj av logistikfastigheter i strategiskt viktiga områden. Köpesumman för affären har hållits konfidentiell.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 april 2024 08:00
Senast uppdaterad: 30 april 2024 02:49

Föräldrar varnas – populära barnvagnen återkallas

Barnvagn-PEXELS

Foto: Pexels

Twistshake varnar föräldrar och återkallar sin barnvagnsmodell Twistshake Tour, på grund av risk för att barn kan falla ur vagnen.

Återkallelse utfärdades efter upptäckten att ramen på vagnen kan knäckas under användning. Denna defekt ökar risken för skador, då det finns en möjlighet att barnet faller ur vagnen eller slår i huvudet.

Återkallelsen berör barnvagnar med ID-numren 210405, 210620 och 210825. Dessa nummer är att finna på barnvagnens tvättlapp. De drabbade barnvagnarna har sålts mellan 15 september 2021 och 16 februari 2024. Twistshake uppmanar alla som äger en barnvagn med dessa ID-nummer att omedelbart upphöra med användningen av vagnen.

Företaget har inrättat åtgärder för att ersätta eller reparera de defekta vagnarna och säkerställa att inga ytterligare olyckor sker.

Barnvagnsmodellen Twistshake Tour återkallas
Bild: Konsumentverket

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 april 2024 05:00
Senast uppdaterad: 30 april 2024 00:59

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors