Företag i fokus:

DEBATT: Telgebostäders inkompetens ger Södertäljebor högre hyror

2022_01_Granberg

Debattören Joakim Granberg, Realistpartiet.

Den 19 dec skriver socialdemokrater under en insändare om att det var ett dåligt beslut att slopa det statliga investeringsstödet till byggbolag som bygger hyresrätter och studentbostäder med rimlig hyra. Kort förklaring är att staten står för en del av byggkostnaden om hyresrätten håller sig under en viss hyresnivå.

Jag håller med om att det var ett dåligt beslut att dra tillbaka möjligheten till investeringsstöd,i synnerhet för oss i Södertälje som är i stort behov av hyresrätter med rimliga hyresnivåer.

Men jag blir lite full i skratt när jag ser att Ingela Nylund Watz (S) från Södertälje är en av dem som undertecknat insändaren, här i Södertälje så nyttjade Socialdemokraterna inte det statliga investeringsstödet när det väl fanns.

Vi hade kunnat få ca 70 miljoner i stöd när vi byggde höghuset ”Stockholmsberget” i grusåsen, men det ansågs viktigare att uppnå Telge Bostäders krav på täckningsbidrag (bruttovinstmarginal) på ca 3,6% än att ge Södertäljeborna rimliga hyror.
Med byggbidraget och därmed den lägre hyran hade täckningsbidraget endast uppgått till ca 2,5%.

”Stockholmsberget”. Bild: Origo Arkitekter/TelgeBostäder.

TB:s kortsiktighet resulterar i att kostnaden läggs på Södertäljeborna som nu betalar cirka 7800 kr per månad för en 1a på 35 m2. Med byggbidraget hade samma 1a kostat cirka 4300 kr/mån. En skillnad på hela 3500 kr per månad, det hade varit en mycket bättre politik för Södertäljeborna.

Det är allmännyttans (Telgebostäders) uppdrag att se till att Södertäljeborna har bostäder som de har råd att bo i, det skall gå före en skillnad på ca 1 % i täckningsbidrag som nu dessutom ätits upp på grund av att (trots bostadsbrist) lägenheter stått outhyrda på grund av de höga hyrorna som TB tar ut för att ta igen de pengar man tackade nej till genom att nobba investeringsstödet.

Det blir ännu mer tragikomiskt
När Telgebostäder väl inser att det är bra att nyttja det statliga investeringsstödet och beslutar sig för att göra det när man bygger ett trygghetsboende (Gullpudran) för seniorer i Västergård så saknas tyvärr kompetensen inom Telgebostäder att följa de enkla regler som gäller för att få det statliga investeringsstödet… En regel är att hyran får vara max 1550 kr kvm/år, men Telgebostäder beslutar att lägga hyran på 1840 kr kvm/år och därmed så uteblir investeringsstödet!

Tidningen Hem & Hyra skriver 17 januari 2023 en artikel om detta och påpekar även att det inte är enda gången Telgebostäder inte klarat av att läsa reglerna innantill och följa dem, även i Hölö – Gammelgården 1 så har man byggt lägenheter och misslyckats med att följa de enkla reglerna och därmed har miljonstödet återigen uteblivit och hyresgästerna får återigen stå för missen.

Anne–Jeanétte Johansson, handläggare på Länsstyrelsen, har handlagt Telge Bostäders ansökan om investeringsstöd för Gammelgården 1 i Hölö och har insyn i Gullpudran trygghetsboende, hon säger – citat:
I båda fallen så tog Telgebostäder ut en hyra som var högre än den som tillåts för att få stöd. Det står tydligt att man inte får ta ut en högre normhyra än 1 550 för att få stöd, ändå har de gjort det. Ett allmännyttigt bolag borde ha bättre koll på reglerna än så här! Slut citat. 
Frågor – Hur svårt kan det vara att läsa reglerna innantill? Jobbar de ansvariga kvar?

Om S vinner nästa riksdagsval och återinför investeringsstödet, ring mig då Ingela så skall jag hjälpa er att bygga bostäder som Södertäljeborna har råd att hyra!

Med vänliga hälsningar,

Joakim Granberg, Realistpartiet

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 februari 2023 12:00
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 13:16

Kronprinsessan på plats när Nykvarn firar Nationaldagen

Fotograf Kate Gabor/Kungl. Hovstaterna

Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel, med dottern Estelle 2012
Fotograf: Kate Gabor/Kungl. Hovstaterna

Nykvarn står inför ett extra festligt firande denna nationaldag, den 6 juni, då ingen mindre än Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel kommer att delta i festligheterna i Folkets park.

– Vi är så stolta och glada över att få berätta att kronprinsessparet vill komma hit och fira med oss i år, säger kommunfullmäktiges ordförande Märtha Dahlberg på kommunens hemsida.

(Annonslänk)

Traditionen att fira både nationaldagen och Nykvarnsdagen i Folkets park fortsätter, men i år med en kunglig twist. Firandet inleds med en medborgarceremoni i Qulturum Sländan, följt av en fanborg som leder besökarna till huvudaktiviteterna i parken. Från kl. 11 väntas tal, sång och musikframträdanden av Nykvarns musikkår sätta tonen för dagen.

Från klockan 12 tar Nykvarnsdagen vid med ett 50-talstema och kommunens 25-årsjubileum i fokus. Bland höjdpunkterna märks uppträdanden av The Barntwisters och en buggshow med Lena och Tobias. Även en Elvis-imitatör kommer att underhålla publiken med klassiska hits.

En unik inbjudan

Informationsekreterare Ulrika Näsholm bekräftar för LT att kronprinsessparet valt att acceptera Nykvarns inbjudan.

”Kungafamiljen får många inbjudningar om att närvara vid olika nationaldagsfiranden, både i Stockholmsområdet samt i hela Sverige, och i år tackade kronprinsessparet ja till Nykvarns inbjudan”, skriver informationssekreteraren, i ett mail till tidningen.

Deras närvaro hedrar inte bara Nykvarns invånare utan väntas också bidra till en ökad feststämning.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 11 maj 2024 13:30
Senast uppdaterad: 11 maj 2024 13:12

Fastighetsmäklare varnas för brister efter anmälan

2022_05_maklare

Foto: Pexels

Fastighetsmäklarinspektionen har utfärdat en varning till en fastighetsmäklare för att inte ha upprättat en korrekt och fullständig budgivningslista.

Den 14 mars 2024 meddelade Fastighetsmäklarinspektionen beslutet att varna en fastighetsmäklare efter en tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen. Tillsynen inleddes efter en anmälan som riktade kritik mot mäklarens hantering av en budgivning, där det påstods att en budgivningslista inte hade förts korrekt.

Mäklaren, verksam vid ett mäklarbyrå utanför Södertälje, anklagades för att ha missat att inkludera ett bud på 1,5 miljoner kronor i den officiella budgivningslistan, ett bud som anmälaren hade blivit informerad om men som inte fanns med i de dokument hon mottog. Anmälaren menade att detta hade påverkat hennes beslut att lägga ett högre bud på 1,55 miljoner kronor.

Fastighetsmäklarinspektionen fann att mäklaren hade brustit i sin skyldighet att upprätta en fullständig budgivningslista, en central del i mäklares förmedlingsuppdrag enligt lagen. Inspektionen underströk att en korrekt och fullständig budgivningslista är avgörande för att värna om transparensen i budgivningsprocessen och för att öka förtroendet för förfarandet.

(Annonslänk)

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 11 maj 2024 11:48
Senast uppdaterad: 11 maj 2024 11:48

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors