Företag i fokus:

Telge Bostäder: – ”Inte kunnat få del av investeringsstödet”

Helena Forslund Telge B

Helena U. Forslund. Styrelseledamot, Telge Bostäder

Telge Bostäders svar på debattartikel från Joakim Granberg, RP. – ”Telgebostäders inkompetens ger Södertäljebor högre hyror.”

Precis som du påpekar så har slopandet av investeringsstödet för byggandet av billiga hyresrätter och studentbostäder möt kritik. Investeringsstödet har varit en viktig reform för att stimulera bostadsbyggandet i Sverige. Sedan det infördes 2017 har det byggts 60 000 nya bostäder i Sverige och många av dessa skulle antagligen inte byggts utan stödet.

I Södertälje har byggtakten varit hög och Telge Bostäder har stått för en andel av nytillskotten vilket bidragit till en ökad rörlighet på bostadsmarknaden. Olika skäl har dessvärre medfört att Telge Bostäder, trots en uttalad ambition, inte kunnat få del av investeringsstödet. Det beror bland annat på plan- och bygglovsfrågor och arkitektoniska- och tekniska förutsättningar. Det handlar också om uttolkning av regler och våra lönsamhetskrav, som säkerställer att bostadsprojekten blir ekonomiskt hållbara på sikt. Telge Bostäder har trots detta gjort bedömningen att behovet av nytillskott av bostäder har varit viktigt för ett växande Södertälje.

Den nuvarande hyressättningsmodellen där hyrorna framför allt avgörs av byggnadsår är inte rättvis och gör det svårt att bygga nya bostäder med lägre hyror. Därför vill Telge Bostäder tillsammans med hyresgästföreningen få till en modell med systematisk hyressättning som tar in fler parametrar än byggnadsår som speglar värdet för hyresgästen på ett mer rättvist sätt. 

Helena U. Forslund (S). Styrelseledamot, Telge Bostäder

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 februari 2023 04:30
Senast uppdaterad: 10 februari 2023 14:34

Inkomstnedgång i Södertälje – Störst i Nykvarn

Planbok-Wallet-Foto-Pexels

Utredare SCB: – ”Den främsta förklaringen är den höga inflationen”
Foto: Pexels

En ny rapport från SCB visar på en nedgång i hushållens disponibla inkomster i Södertälje kommun, med den största minskningen bland landets samtliga kommuner finns i Nykvarn.

Hushållens ekonomiska situation i Södertälje och Nykvarn har försämrats, enligt den senaste statistiken från Statistiska centralbyrån, SCB. Den disponibla medianinkomsten, pengarna som återstår efter skatt men före konsumtion, har sjunkit under 2022. För hushållen i Södertälje låg medianinkomsten på 416 000 kronor, med en markant större nedgång för sambopar med barn.

– Räknat i kronor minskade den disponibla medianinkomsten i Södertälje mest för hushåll som består av sambopar med barn. Den sjönk med drygt 18 300 kronor, eller 2,7 procent, säger Johan Lindberg.

(Annonslänk)

Denna trend av sjunkande inkomster är inte unik för Södertälje; den speglar en nationell tendens där 286 av Sveriges 290 kommuner upplevt liknande minskningar. Nykvarn utmärker sig med den största minskningen i landet – en dramatisk förändring på 33 procent, vilket motsvarar en nedgång med 34 000 kronor mellan 2021 och 2022.

– Den främsta förklaringen är den höga inflationen under 2022. Priserna ökade helt enkelt mer än hushållens inkomster, säger Peter Gärdqvist, utredare på SCB.

I hela Sverige sjönk den disponibla medianinkomsten med 3,3 procent, medan Stockholms län såg en något större minskning på 3,5 procent. Skillnaderna i inkomster mellan olika kommuner förklaras delvis av hushållssammansättningen, vilket påverkar den ekonomiska förmågan att hantera inflation och andra ekonomiska utmaningar.

Hushållens medianinkomster i Södertälje

Hushållstyp2021 (tkr)12022 (tkr)Utveckling (tkr)Utveckling (procent)
Samtliga426,9416,0−10,9−2,6 %
Sambopar med vuxna barn som bor kvar hemma919,0907,3−11,7−1,3 %
Sambopar utan barn539,5525,1−14,4−2,7 %
Sambopar med barn682,6664,3−18,3−2,7 %
Ensamstående med vuxna barn som bor kvar hemma517,2517,9+0,7+0,1 %
Ensamstående utan barn238,1233,9−4,2−1,8 %
Ensamstående med barn381,0366,5−14,5−3,8 %

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 februari 2024 12:50
Senast uppdaterad: 14 februari 2024 12:50

Assyriska firar 50 år med expansion till Kanada

8034B373-5E04-4321-8A22-1681026BC025

Moussa Esa, ordförande för Assyriska FF
Foto: Adam Colvin, Wikimedia/Pressbild

I år är det exakt 50 år sedan Assyriska FF grundades i Södertälje. I samband med sitt jubileum meddelar klubben att de tar ett stort steg genom att etablera en systerklubb i Kanada.

Assyriska FF, fotbollsföreningen som har varit en symbol många världen över, firar i år sitt 50-årsjubileum. Klubben, som startades 1974 och gjorde historia 2005 genom att nå Sveriges högsta fotbollsserie, Allsvenskan, utvidgar nu sin verksamhet internationellt. Med rötter djupt förankrade i assyrisk kultur och med en vision om att förena folkgruppen över hela världen, meddelar klubben stolt etableringen av en systerklubb i Kanada.

– Det är väl känt att Assyriska har supportrar över hela världen, det här är ytterligare ett tecken på att sagan är internationell och har sitt nästa kapitel i Nordamerika, säger Moussa Esa, ordförande för Assyriska FF.

Denna nya satsning, ledd av George Oshanna i Kanada, siktar på att replikera Assyriskas framgångar i Sverige på den kanadensiska fotbollsscenen. Målet är att skapa en fotbollsförening som inte bara fostrar talanger enligt den svenska modellen men också stärker det assyriska gemenskapen internationellt.

Assyriska FF etablerar sig i staden London, Ontario, med närmare 400 000 invånare i Kanada.
Foto: Adam Colvin, Wikimedia

– Initiativet togs av några supportrar från Kanada, närmare bestämt London Ontario. De tog kontakt med oss och berättade om sin kärlek för Assyriska FF, för fotboll och för den assyriska gemenskapen i staden. De har följt laget i Sverige under en lång period och berättade om hur det ville göra samma Assyriska FF gjort i Sverige, säger Esa.

Genom att introducera en franchise av sitt varumärke i Kanada, strävar Assyriska FF efter att fortsätta sin tradition av framgång och samhörighet, denna gång över Atlanten.

– Den nya klubben kommer på engelska att heta Assyriska Soccer Club (ASC) och använda sig av samma logotyp som originalet och de kommer följa vår värdegrund som klubb. Genom detta projekt hoppas vi kunna vara mer närvarande som moderklubb och spela rollen som det landslag vi varit genom åren. Så här kan vi också öka antalet aktiva supportrar, vilket är otroligt välkommet, säger Esa.

Med planer på att snabbt etablera en ungdomsakademi och rekrytera spelare, ser framtiden ljus ut både för den nya klubben i Kanada. George Oshanna, med en livstid av fotbollserfarenhet och en passion för Assyriska FF, står i spetsen för detta ambitiösa projekt som lovar att bli en milstolpe i klubbens redan imponerande historia.

– Att vi är klara med allt pappersarbete nu är helt otroligt, det känns som att min barndomsdröm har blivit verklighet. Nu äntligen kan jag få en egen Assyriskatröja så som jag alltid bett om från mina släktingar i Sverige men aldrig fått, säger kanadensaren George Oshanna.

Klubben i Kanada bildas officiellt den 14 februari 2024.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 februari 2024 08:00
Senast uppdaterad: 14 februari 2024 00:36

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors