Företag i fokus:

Det slår hårt – Barn ska inte leva i fattigdom

Pexls

Foto: Pexels.

Det slog mig hårt. I helgen skrevs en artikel kring barn som är utrikesfödda eller har föräldrarna som migrerat till Sverige, särskilt har man tittat på grupperna från Afghanistan, Somalia och Syrien som lever i fattigdom. Uppskattningsvis lever upp till 40% av barnfamiljer i Södertälje i fattigdom.

Dessa grupper som inte riktigt hunnit etablera sig i det svenska samhället. Kvinnor som inte gjort debut i arbetsmarknaden. Faktorerna är många, men titeln slog mig hårt. Barn, utrikesfödda barn, lever i fattigdom. Värst drabbad är de i Södertälje med 40 % av den folkgruppen som lever i misär. Vad är detta för något? Det ska inte finnas fattigdom i dagens Sverige, och allra minst i barnfamiljer, och för barn som är oskyldiga små liv som inte fattat beslutet om att födas in i en misär.

Visst kan jag förstå att man har olika förutsättningar i livet. Det vore naivt att tro annat. Men när ska vi använda de svenska resurserna till rätt saker. Till den svenska befolkningen, den vi har i Sverige. Den befolkning som försöker komma in i arbetsmarknaden, göra rätt från sig och tjäna staten, genom att bidra till näringslivet. Är det bara en fasad vi försöker upprätthålla inför omvärlden att vi ska hjälpa och tjäna andra, men vårt folk klarar sig. Så fel! Klart folket inte klarar sig utan rätt stöd och insatser. Barnfamiljer oavsett härkomst lider i dagens inflation. Där det inte bara är ”lyxlivet” som blivit dyrare utan förnödenheterna som mat, hygien, blöjor gått upp till skyhöga priser, så föräldrar som redan får en låg inkomst måste dividera huruvida de ska köpa ersättning till sitt barn eller göra eget hemma.

Jag syftar självfallet inte på de som spenderar sina pengar hej vilt, utan de som faktiskt räknar varje krona. Vrider och vänder på kronan för att se hur den ska räcka längre. ”Kanske om jag struntar i att byta en kissblöja, kanske jag inte behöver köpa ett nytt paket idag. Imorgon sjunker förhoppningsvis priset igen”. Men till det värsta uppvaknandet av alla är att priset inte har sjunkit, inte ens stannat upp, utan ökat från den ena dagen till den andra med flera procent.

Klart vi alla drabbas, men barnfamiljer är ändå beroende av att leva på vissa saker. De kan inte att inte köpa mat till sitt barn. Klart man kan strunta i burkmat, och göra eget hemma. Men till dess är det ett måste att faktiskt köpa ersättning.

Tänk på barnen om ni inte vill tänka på annat. Skänk en extra tanke till utrikesfödda barnfamiljer som idag är de värst drabbade i vårt svenska priviligierade samhälle som lever i fattigdom. Otroligt sorgligt.

Alegos EL

(Annonslänk)

Text:

Helen Shabo

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 april 2023 13:45
Senast uppdaterad: 5 april 2023 13:45

Siktar på att rekrytera cirka 500 semestervikarier

D2DFD4F3-C4D1-4CD7-AE5B-D7F8B4C69BFF

Tobias Westergaard, verksamhetsstrateg på omsorgskontoret.
Foto: Privat

Med sikte på att rekrytera cirka 500 semestervikarier, välkomnar kommunens omsorgskontor ansökningar för sommarjobb 2024.

– Vi har ett bra introduktions- och utbildningspaket till dig när du börjar hos oss. Dessutom har du en handledare som stöttar dig din första tid på arbetsplatsen, säger Tobias Westergaard, verksamhetsstrateg på omsorgskontoret.

I en stor rekryteringskampanj efterlyser kommunens omsorgskontor nya talanger att ansluta till deras team som sommarvikarier. Med en öppen inbjudan till alla över 18 år, oavsett om man är i början av sin karriär eller pensionär med tid över, uppmanas intresserade som brinner för att göra skillnad i andra människors liv att ansöka.

Den ideala kandidaten är en person som är intresserad av att arbeta med människor, har en lyhörd och lösningsorienterad inställning samt är serviceinriktad. Kommunen betonar vikten av samarbetsförmåga och en positiv inställning till att bidra till andra människors välbefinnande.

– Inom våra verksamheter möter du dagligen olika typer av människor och situationer där du får en unik chans att träna på förmågor som empati, flexibilitet, teamwork, kreativitet och tålamod. Du finns som stöd för att göra livet enklare för någon som ibland behöver extra hjälp eller omsorg i vardagen, säger Tobias Westergaard.

(Annonslänk)

Som semestervikarie ges man chansen att säkerställa att personer i behov av stöd får njuta av trygga och angenäma dagar, samtidigt som de ordinarie medarbetarna får möjlighet att ta en välförtjänt paus. Dessa tjänster erbjuder inte bara stabila arbetsvillkor utan även en utmärkt möjlighet till personlig och professionell utveckling, med goda chanser till fortsatt anställning inom sektorn.

För de som är intresserade av att veta mer om vad arbetet inom omsorgen innebär, anordnar kommunen informationsmöten i stadshuset där potentiella sökande kan träffa ambassadörer från olika verksamhetsområden. Dessa representanter är redo att dela med sig av sina erfarenheter, svara på frågor och till och med hjälpa till med ansökningsprocessen på plats. Informationsmötena äger rum den 25 mars, 5 april, 10 maj och 24 maj, mellan kl. 14 och 17.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 24 mars 2024 17:24
Senast uppdaterad: 24 mars 2024 17:24

Rekordår för personliga registreringsskyltar

E18-E20_Trafikplats_118.jpg_1350

Foto: Gunnar Creutz, Wikimedia Commons/Trafikverket

Under 2023 godkände Transportstyrelsen en historisk mängd av 3 020 personliga registreringsskyltar, med en markant ökning av unika och kreativa skyltkombinationer.

– Den som skaffar en personlig registreringsskylt vill antagligen sätta sin personliga prägel på sitt fordon och sticka ut lite i trafiken. Samtidigt är man med och bidrar till ökad trafiksäkerhet vilket inte alla känner till, säger Eva Isaksen, utredare på Transportstyrelsen.

Transportstyrelsen har noterat ett rekordår för personliga registreringsskyltar i Sverige under 2023, med totalt 3 020 godkända skyltar, varav 6 i Nykvarn och 25 i Södertälje.
Av dessa utgjordes 1 007 av förlängningar av befintliga skyltar, medan 2 013 var helt nya skyltkombinationer, vilket visar på en växande trend av kreativitet och individualism bland fordonägare. Det totala antalet personliga skyltar i landet har nu nått 26 398, den högsta siffran hittills, med 19 539 av dessa aktivt använda i trafiken.

(Annonslänk)

Sedan möjligheten att skaffa en personlig skylt introducerades 1988, har intresset stadigt ökat. Idag kostar en sådan skylt 6 200 kronor och gäller i tio år, med möjlighet till förlängning. Skyltarna får innehålla två till sju tecken och måste följa strikta regler för att inte förväxlas med standardregistreringsnummer eller anses olämpliga.

Transportstyrelsen har även anpassat sitt arbetssätt på grund av en ökning av svårtolkade skyltförslag. Handläggare kräver nu tydligare motiveringar för önskade skyltkombinationer för att förebygga missförstånd och säkerställa att alla skyltar följer gällande regelverk.

– Vi gör vad vi kan för att bena ut betydelser och innebörd, men ibland går vi bet och behöver ett förtydligande från den sökande. Förklaringarna är allt mellan himmel och jord. Det kan vara riktnummer eller platser i ett tidigare hemland. Det kan vara en släktings födelsedatum. Kort sagt kan det vara nästan vad som helst. Människors kreativitet är stor, säger Eva Isaksen.

Läs även: – Allt fler bokstavskombinationer anses väcka anstöt

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 24 mars 2024 08:30
Senast uppdaterad: 24 mars 2024 01:02

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors