Företag i fokus:

IVO riktar allvarlig kritik mot äldreboenden i Nykvarn

Äldre hemtjänst

Bild: Pexels

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har konstaterat allvarliga brister i den medicinska vården och behandlingen vid särskilda boenden för äldre, SABO, i Nykvarns kommun. Nu kräver IVO att kommunen omedelbart vidtar åtgärder enligt Patientsäkerhetslagen.

Bristande kompetens och språkkunskaper hos personalen, osäker läkemedelshantering och bristfällig vård i livets slutskede är några av de problem som identifierats vid en granskning av äldreboenden i Nykvarns kommun. IVO kräver nu att Vård- och omsorgsnämnden vidtar åtgärder för att rätta till dessa brister och säkerställa patientsäkerheten.

Resultatet av granskningen, som inkluderar individuell bedömning, dokumentation, läkemedelshantering och vård i livets slutskede, visar att personalen som utför medicinska bedömningar bland annat saknar tillräcklig kompetens och har bristfälliga språkkunskaper. Detta utgör en allvarlig risk för patientsäkerheten, då viktiga bedömningar görs av personal med lägre utbildningsnivå som kanske inte har tillräcklig kunskap för att upptäcka och hantera förändringar i patienternas tillstånd. Dessutom kan bristande språkkunskaper och kommunikationsförmåga leda till missförstånd och felaktig information mellan olika yrkeskategorier enligt IVO.

IVO har därför begärt att Vård- och omsorgsnämnden omedelbart vidtar åtgärder. Kommunen måste rapportera vilka åtgärder som vidtagits, planeras eller genomförs för att åtgärda bristerna senast den 14 augusti 2023. Detta inkluderar information om tidpunkter för genomförande, ansvariga personer för förbättringsarbetet samt hur och när effekterna av åtgärderna kommer att följas upp.

För att förbättra situationen har Nykvarns kommun nu inlett åtgärder som inkluderar språktester vid anställning för att säkerställa tillräckliga språkkunskaper hos personalen.

Läs även: Allvarlig kritik riktas mot kommunens äldreboenden

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 juni 2023 04:00
Senast uppdaterad: 18 juni 2023 23:10

Larm om brand på persontåg i Järna

Olycka

Arkivbild

Rökutveckling på tåg – stor räddningsinsats på plats efter larm om brand på tåg.

(Annonslänk)

På söndagseftermiddagen klockan 15:27 larmades SOS Alarm om en brand på ett persontåg i närheten av Järna pendeltågstation. Flera räddningsenheter ryckte ut för att hantera situationen.

De första rapporterna indikerade att branden härjade på järnvägen ovan jord, och ett persontåg fanns på platsen. Initialt var det oklart om branden var på tåget eller i järnvägsområdet. Senare bekräftades att det förekom rökutveckling från persontåget.

Enligt polisens uppgifter befann sig endast lokföraren på tåget vid tillfället, och inga skador har rapporterats. Incidenten inträffade cirka 100 meter från Järna pendeltågstation.

Räddningstjänsten arbetade snabbt för att få kontroll över situationen och undersöker nu brandorsaken. Ytterligare detaljer om händelseförloppet kommer att klargöras under utredningens gång.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 16:45
Senast uppdaterad: 19 maj 2024 16:45

INSÄNDARE: Sverige måste ta hand om sina pengar i Ukraina

Z

Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj
Foto: Peter Mydske/Stortinget

”Utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.”, skriver skribenten.

Nyligen rapporterade WSJ att stora amerikanska långivare som Pimco och Blackrock vilka gick med på tvåårig paus för räntor och amorteringar för Ukraina efter krigets utbrott trycker nu på för att få Kiev betala ränta igen.

Under två år av krig fick Ukraina miljontals dollar från Sverige. Vi får inte glömma att dessa pengar är svenska och det är bra tid nu att fundera på det. Amerikanska långivare har förmodligen klassificerad information. Vilken motiverade de att påskynda med att få tillbaka sina pengar från Ukraina. Vi borde verkligen följa deras exempel.

Det var just USA som var de första att kalla hem sina diplomater från ambassaden i Ukraina år 2022. Medan europeiska länder avvakade. Sveriges tidigare utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.

Både Sverige och Europa måste dra lärodomar från 2022 och reagera snabbare. Ju snabbare desto bättre.

Åke Nyman,
Oberoende ekonom

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 19 maj 2024 12:27

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors