Företag i fokus:

1900 katter registrerade – Här är länets populäraste namn

Pexels-Katt-Cat

Foto: Pexels

1 937 respektive 435 katter. Så många har Södertäljeborna och invånarna i Nykvarn hunnit registrera i Jordbruksverkets nya kattregister, och nu börjar bilden av de populäraste kattnamnen klarna.

Sedan 1 januari ska alla katter, födda från 2008 och framåt, id-märkas och registreras hos Jordbruksverket. Hittills finns 336 000 katter, med 221 000 ägare, i det nya registret. Av dem finns 1 937 i Södertälje kommun.

Det motsvarar ungefär 19 katter per 1 000 invånare. Det är en relativt låg siffra jämfört mer andra kommuner. Samtidigt är det lite tidigt att kröna den kattätaste kommunen då en stor andel fortfarande saknas i registret. Exakt hur många katter som finns i Sverige vet man inte, men det finns en uppskattning på 1,4 miljoner. I så fall finns bara var fjärde katt hittills i registret. 

– Det var inte så att vi trodde att alla katter skulle registreras direkt när de nya reglerna började gälla. Det tog nästan 20 år att få in hundarna i hundregistret, men så lång tid tror vi inte att det tar för katterna. Det är mycket lättare att registerera och att få ut information nu, säger Anders Elfström, enhetschef på Jordbruksverket.

Hur tycker ni att det har gått hittills då?

– Jag skulle säga att det kom in fler katter än vi räknat med i början, men nu tycker vi att vi får in för få katter – och därför försöker vi nå ut med information i sociala medier och medier.

Just nu anmäls ungefär 4 000 katter i veckan, och Anders Elfström vill att takten ökar. Det är trots allt obligatoriskt.

– För ägarens egen skull innebär det att katten kan återföras till ägaren om den springer bort. Vi tror att de flesta seriösa kattägare vill registera sin katt, men det är ett nytt regelverk.

När tror ni att ni har ett komplett register?

– Helt fullständigt kommer det aldrig att bli, men kanske inom en fyra- eller femårsperiod. 

På kommunnivå finns inte några ytterligare siffror, men för länen redovisar Jordbruksverket också namnstatistik. I Stockholms län finns nu 51 672 registrerade katter. Och 409 av dem heter Sigge, vilket är det vanligaste namnet, följt av Lunapå 396 katter. Sigge är också det populäraste namnet i riket som helhet, medan Doris är tvåa på rikslistan.

De 15 vanligaste kattnamnen i Sverige

NamnAntal katter
Sigge3 039
Doris2 823
Simba2 475
Elsa2 429
Selma2 416
Maja2 414
Luna2 389
Nisse2 212
Sally2 149
Morris2 084
Zelda2 071
Sixten1 977
Molly1 964
Bosse1 954
Findus1 935
Källa: Jordbruksverket. 


Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 juli 2023 04:00
Senast uppdaterad: 8 juli 2023 00:05

Kommunen förbereder stort Valborgsfirande

Valborg

Arkivbild: Shamash Oyal

Den 30 april förvandlas Södertälje Stadspark till en festplats full av aktiviteter, musik och gemenskap för att fira Valborgsmässoafton. Ett evenemanget som är öppet för alla och lovar ett fullspäckat schema.

– Vi ser fram emot en dag där vi hoppas få träffa många barn och vuxna som kommer hit för att umgås och ha kul tillsammans. Och självklart har vi beställt bra väder, säger Linda Färggren, gruppledare Näringslivsavdelningen, Södertälje kommun och projektledare för valborgsfirandet.

(Annonslänk)

Södertälje kommun välkomnar invånare och besökare att delta i årets Valborgsfirande i hjärtat av staden. På programmet står en rad aktiviteter som sträcker sig över hela dagen och erbjuder något för alla. För de yngre besökarna finns ansiktsmålning och roliga spel som jättebasket, medan matentusiaster kan njuta av ett varierat utbud från lokala food trucks som serverar allt från street food till traditionella rätter.

Underhållningen på scen inleds med en interaktiv allsångssession med Joel Holm och Marina Nyström från Kultur 365, där publiken får chansen att sjunga med och bidra med egna låtförslag. Kulturskolan tar över scenen på eftermiddagen med sång och poesi, och därefter följer musikaliska framträdanden av Viktoria Hjulström och Erik Hansson som väcker våren till liv med sina melodier.

Kvällens huvudnummer inkluderar en imponerande körprestation av Rosenborgsskolans musikprofiler från årskurserna 7-9, under ledning av Carina och Staffan Lindström. Dagens festligheter kulminerar med ett inspirerande vårtal av Kristoffer Oloffson från Södertäljepolisen och tändningen av majbrasan klockan 18:45, där kören ackompanjerar med vårsånger.

– Valborg är en viktig tradition och det känns jättekul att kommunen håller i firandet. Vi vill att dagen ska ha fokus på Södertälje och vi kommer därför att få se flera härliga framträdanden på scen av både barn och vuxna från just Södertälje, säger Linda Färggren.

Valborgsfirandet i fjol.
Foto: Shamash Oyal

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 22 april 2024 18:00
Senast uppdaterad: 22 april 2024 17:58

Hon utses till ny chef på Scania – ”Jag är väldigt glad”

Sara Scania

Pressbild: Scania

Sara Forsberg, med en gedigen karriär inom Scania, tar ett steg upp i karriären som ny chef. Hon blir blir ny chef för Forskning & Utveckling och Brand Identity Development och kommer att ingå i Scanias verkställande ledning.

– Jag är glad över att välkomna Sara Forsberg till verkställande ledningen. Hennes breda tekniska kunskap från olika delar av företaget tillsammans med ett starkt ledarskap kommer vara ett fantastiskt bidrag till Scanias framtida erbjudande av hållbara premiumprodukter, säger Christian Levin, VD och koncernchef Scania och TRATON Group. 

(Annonslänk)

Sara Forsberg, som har varit en del av Scania sedan 2001, kliver nu upp som chef för Forskning & Utveckling samt Brand Identity Development.

Forsberg har tidigare innehaft flera ledande positioner inom företaget, senast som tillförordnad chef för Fordonsutvecklingen på Scania R&D i Södertälje. Hennes erfarenhet och expertis inom fordonsutveckling, modularisering och validering är centrala i hennes nya roller. Med en civilingenjörsexamen i Ergonomisk Design och Produktion från Luleå Tekniska Universitet, är Forsberg väl förberedd för att leda och utveckla Scanias framtida produktplanering och innovationer.

Hon kommer att arbeta tätt med sitt team och TRATON GROUP för att snabbt kunna införa hållbara lösningar på marknaden, med fokus på att skapa värde för kunderna och stärka varje varumärkes unika identitet. Sara Forsberg tillträder tjänsten den 1 maj.

– Jag är väldigt glad över att ta mig an denna nya roll i ett så viktigt och spännande skede av Scanias resa, med en del utmaningar, men också många spännande möjligheter framför oss, säger Sara Forsberg. 

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 22 april 2024 16:25
Senast uppdaterad: 22 april 2024 16:25

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors