Företag i fokus:

Anställda på kommunen vittnar om en tystnadskultur

Sodertalje-kommun

Foto: Alexander Isa

En kommuntjänsteman sparkades i juni efter att ha dömts för tagande av muta i tingsrätten. Domen har ännu inte vunnit laga kraft då hovrätten beslutat att pröva domstolens beslut. Nu rapporterar Lt om att flera kollegor i stadshuset talar om en tystnadskultur, dålig arbetsmiljö och en hög personalomsättning.

– Vi blev uppmanade att inte prata med honom och flera kollegor känner sig misstänkliggjorda. Det är skrämmande att se hur dåligt många mår, säger flera oberoende personer som tidningen talat med.

Mutan som tjänstemannen dömdes för bestod av speltider och sponsorpengar till sonens klubblag, samt ett padelrack till sonen från en företagare som var kopplad till den padelhall där tjänstemannens son arbetade under den aktuella perioden. Han fälldes för tagande av muta gällande padeltiderna och sponsorpengarna, men friades från anklagelsen om padelracket.

Locket på.

– Alla la locket på. Vi fick inte veta något internt, utan har fått läsa om det som hänt, säger personer från Samhällsbyggnadskontoret som Lt pratat med.

Kommuntjänsteman dömdes för tagande av muta i tingsrätten. Hovrätten har beslutat att granska tingsrättens beslut.

Efter domen vittnar flera kommunanställda om bristen på information som har lett till spekulationer eller ryktesspridning, rapporterar Lt. Dessutom anser flera att kommunen har hanterat situationen katastrofalt och vittnar om en tystnadskultur i stadshuset med dålig arbetsmiljö och en hög personalomsättning.

Konsultkostnader för över 17 miljoner.

I en granskning kunde Lt konstatera att cirka en tredjedel av personalen på Samhällsbyggnadskontoret utgörs av konsulter och att 75 procent av de anställda har slutat sedan förra året. Dessutom har kostnaderna för konsulter ökat avsevärt.

– Det är en verksamhet som är utsatt för konkurrens på arbetsmarknaden, det är den mest svårrekryterade delen av samhällsbyggnadskontoret. Så har det varit historiskt också, och därför har vi haft en stor del konsultstöd, säger högsta chef för samhällsbyggnadskontoret, Andreas Klingström, till Lt.

Under 2021 uppgick kommunens konsultkostnader för exploatering till 8,3 miljoner kronor. Denna kostnad fördubblades under 2022 och nådde 17 miljoner kronor. Enbart de fem första månaderna av 2023 har summan förvånansvärt nog redan överträffats och kan komma att passera över 30 miljoner kronor om det fortsätter i samma takt.

Läs även – Mutfallet tas upp i hovrätten – ”Sista ordet är inte sagt”

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 13 juli 2023 03:00
Senast uppdaterad: 13 juli 2023 13:19

Telia planerar att bygga hög mobilmast i Nykvarn

Skarmavbild-2024-05-11-kl.-17.32.17

Pressbild: Telia

Telia Towers Sweden har ansökt om bygglov för att uppföra ett 48 meter högt mobiltorn och två tillhörande teknikbodar i Nykvarn, vilket LT var först med att rapportera om.

(Annonslänk)

Telia Towers Sweden strävar efter att eliminera alla växthusgasutsläpp från sin verksamhet och leverantörskedja till 2030. I linje med detta mål köper bolaget endast in el från förnybara källor och kompenserar för de oundvikliga utsläppen, som affärsresor och fordon, genom att stödja globala miljöprojekt.

Samtidigt söker nu Telia Towers Sweden bygglov för att etablera en ny mobilbasstation i Nykvarn. Enligt LT är inkluderar planen ett 48 meter högt torn och två teknikbodar, som ska byggas i skogsområdet nära Maskinförarevägen i Sandtorp. Detta projekt syftar till att förbättra mobiltäckningen i området, och den valda designen av tornet, som tar upp mindre plats än traditionella stagade master, är ett steg i rätt riktning mot bolagets miljömål.

Genom detta projekt hoppas Telia förbättra kommunikationstjänsterna för Nykvarns invånare.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 13 maj 2024 11:49
Senast uppdaterad: 13 maj 2024 11:49

70-åring låg på golvet i fyra dygn – Vårdgivare kritiseras

Hemtjänst äldre gammal

Foto: Pexels

IVO, Inspektionen för vård och omsorg, har upptäckt allvarliga brister vid Tveta Hälsocentral i Södertälje, där en patient efter ett fall låg utan nödvändig vård i fyra dagar, oförmögen att öppna sin bostadsdörr.

Ett allvarligt fall av bristande omvårdnad har uppdagats vid Tveta Hälsocentral i Södertälje där en man i 70-årsåldern låg oförsedd på sitt hemgolv i fyra dygn. Mannen, som behövde dagligt insulin för sin diabetes, saknade mat, vatten och medicin efter att ha ramlat och blivit oförmögen att öppna dörren.

Händelsen, som inträffade i oktober 2021, ledde till en anmälan från patientens närstående vilket i sin tur föranledde en utredning av Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Trots upprepade besök av vårdpersonalen under de fyra dagarna, tog det till den fjärde dagen innan någon larmade polisen, vilka sedan bröt sig in i lägenheten.

(Annonslänk)

IVO:s utredning kritiserar vårdgivaren för att inte ha följt sina egna rutiner för informationsöverföring och dokumentation. Denna försummelse bidrog till att patienten inte fick den vård han behövde, vilket resulterade i allvarliga hälsokonsekvenser, inklusive hjärnskador som krävde långtidsvård.

Som svar på utredningen har IVO uppmanat Tveta Hälsocentral att förbättra sina rutiner och inkludera detta fall i sitt systematiska patientsäkerhetsarbete. Det är av yttersta vikt att vårdgivaren tar till sig av denna händelse för att förhindra liknande incidenter i framtiden och upprätthålla en hög standard på vård och säkerhet.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 13 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 12 maj 2024 23:57

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors