Företag i fokus:

12 nya kameror monteras mellan Nykvarn och Södertälje

Kamera

Pressbild: Eva Åström/VTI

Nu ska hastigheten sänkas mellan Nykvarn och Södertälje. Totalt ska 12 trafiksäkerhetskameror monteras, vilka är utrustade med både kamera och radar samt är direktkopplade till Polisen.

Under den kommande veckan och nästa kommer den första av tolv planerade trafiksäkerhetskameror att installeras längs väg 576, som sträcker sig mellan Nygårds hagar i Nykvarn och Södertälje.

Trafikverket och Polisen har gemensamt beslutat att öka antalet trafiksäkerhetskameror på vägarna där höga hastigheter och risk för allvarliga olyckor är särskilt påtagliga.

Dessa kameror kommer vara synligt placerade och hastighetsbegränsningarna vara tydligt skyltade vid kamerornas positioner, med syftet att främja trafiksäkerheten och minska hastighetsöverträdelser. Endast de som överskrider hastighetsgränserna kommer att fotograferas och registreras.

– Vi sätter upp trafiksäkerhetskameror eftersom de bidrar till sänkt hastighet vilket räddar liv, säger trafiksäkerhetsstrateg Anna-Sofia Welander på Trafikverket.

Längs väg 576. Bild: Trafikverket

Denna åtgärd är en del av en större satsning för att minska allvarliga trafikolyckor på vägarna. I nuläget finns cirka 2 400 trafiksäkerhetskameror längs de statliga vägarna i Sverige, och de räddar cirka 20 liv årligen samt förhindrar allvarliga skador för över 70 personer per år.

Kamerorna kommer att vara i drift dygnet runt, året om, och kommer att komplettera polisens övriga trafiksäkerhetsåtgärder. Det finns även planer på att installera ytterligare kameror på fler platser där det behövs, med målet att öka trafiksäkerheten.

– Hastigheten är helt avgörande för hur svårt människor skadas i en trafikolycka. Om alla förare i hela Sverige höll hastighetsgränserna skulle 50 liv räddas varje år, avslutar Welander.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 13 oktober 2023 02:00
Senast uppdaterad: 13 oktober 2023 17:00

MINGELBILDER v.18 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0008

Foto: Shamash Oyal

Se även – Mingelbilder V.15

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 maj 2024 20:00
Senast uppdaterad: 5 maj 2024 01:29

Världens starkaste material i fokus i Södertälje

2022_01_1200px-Sodertalje_Science_Park

Foto: KTH

Svenska företag och forskare samlades i Södertälje för att utforska möjligheterna kring världens tunnaste och starkaste material – SIO Grafen.

I slutet på april samlades svenska företag och forskare i Södertälje Science Park för att utforska och utveckla användningen av grafen, världens tunnaste och starkaste material. Grafen, känt för att vara elektriskt ledande, böjbart och transparent, har potential att revolutionera flera industrier. Möjligheten att stärka det svenska näringslivet och bidra till ett hållbart samhälle stod i centrum för mötet.

(Annonslänk)

Mötet, en del av det nationella strategiska innovationsprogrammet SIO Grafen, markerade en milstolpe med över 230 organisationer involverade i mer än 200 projekt för att driva fram innovationer med grafen.

Deltagarna, som inkluderade storföretag och startups, fokuserade särskilt på nya finansieringsmöjligheter från både nationella program inom Impact Innovation och EU.

Lager av materialet SIO Grafen.
Pressbild

– Intresset för deeptech är enormt och här spelar 2D-material en viktig roll som ett svenskt styrkeområde. EU satsar stort på att vara ledande inom avancerade material och här måste Sverige vara en nyckelspelare, säger Elisabeth Sagström-Bäck, i ett pressmeddelande.

Grafen, som består av en enkel lager av kolatomer ordnade i ett tvådimensionellt skikt, har unika egenskaper som styrka, flexibilitet och förmåga att leda elektricitet, vilket gör det till ett mångsidigt material för användning i allt från elektriska kompositer till biosensorer.

Produktionen av grafen i Sverige, som nu sker både i form av flagor och filmer, stöds av en växande industriell kapacitet, vilket speglar landets ambitioner att vara en ledare inom avancerade materialteknologier. SIO Grafen, finansierat av Vinnova, Energimyndigheten och Formas, fortsätter att vara en katalysator för dessa framsteg, med sitt huvudkontor vid Chalmers Industriteknik i Göteborg.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 maj 2024 11:30
Senast uppdaterad: 5 maj 2024 01:45

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors