Företag i fokus:

DEBATT: Företagen bygger välfärden

Södertälje

Arkivbild

Att vara företagare handlar i mångt och mycket om att driva saker framåt, förvalta men samtidigt vilja mer. En företagare förväntas leverera service, varor och tjänster som efterfrågas utan att göra avkall på prisattraktivitet, konkurrenskraft och kvalité.

Regionens dryga 320 000 företag skapar inte bara alla produkter och tjänster som vi medborgare efterfrågar, utan de är även jobbskapare som lägger grunden till skatteunderlaget som omvandlas till offentlig välfärd såsom skola, vård, äldreomsorg och kollektivtrafik. I grund och botten kräver således välfärdssamhället framgångsrika företag som har rätt förutsättningar för att starta, växa och driva företag.

I Stockholm har vi ett företagslandskap som inte återfinns på många andra platser i vårt land. Vi har den lilla trädgårdsfirman med endast ett fåtal anställda och vi har världsledande företagsgiganter med hundratals eller tusentals anställda som gör affärer med hela världen. Vare sig det gäller det mindre eller det stora företaget har ni alla en lika viktig roll att spela.

Olle Karstorp. Regionchef Stockholm, Svensk Näringsliv. Foto: Ulf BörjessonErnst Henry Photography AB

Tillsammans bygger alla företagen den välfärd vi nyttjar. Tillsammans genererar företagandet i regionen skatteintäkter på drygt 278,5 miljarder kronor. Skatteintäkter som ser till att du och jag kan uppsöka en läkare vid behov, att vi kan lämna våra barn på förskolan eller pengar som går till nya vägprojekt som ska se till att vi snabbare, säkrare och smidigare kan ta oss till och från jobbet. För att regionen fortsättningsvis ska ligga i framkant där nya företag kan startas och befintliga kan frodas krävs det dock att politiker och tjänstemän runt om i hela regionen lyssnar, uppmärksammar och prioriterar företagens åsikter och synpunkter.

Här kommer därför en önskelista från företagen runt om i regionen:

  1. Minskad brottslighet och ökad trygghet
    Brottsligheten, som de senaste åren seglat upp som en av de viktigaste politiska frågorna, drabbar i stor utsträckning även företag. Bara förra året kostade brottsligheten företagen i Stockholmsregionen över 31 miljarder kronor. Här behöver kommunen tydligt kroka arm och samarbeta med näringslivet för att strukturerat arbeta för att få bukt med detta stora samhällsproblem.
  2. Bättre dialog mellan kommunen och företagen
    Precis som med så mycket annat så är kommunikation avgörande för att undvika missförstånd och exkludering samt spara tid och resurser. Blir kommunen bättre och tydligare i sin dialog med företagare så ökar nöjdheten och således attraktiviteten.
  3. Förbättrad lokal infrastruktur
    Att både underhålla och förbättra den redan befintliga infrastrukturen och samtidigt satsa klokt i nya projekt är en förutsättning för att regionen ska behålla sin konkurrenskraft.

Vi kan inte enbart spara ihop pengar till välfärden – vi måste också tjäna in dem och det är företagen och deras anställda som gör jobbet. Kan man som kommun arbeta med serviceinriktad och effektiv myndighetsutövning, välja bort verksamheter som kan bedrivas av företagare och ha rim och reson i kravställningar i upphandlingar kommer man en bra bit på vägen.

Vi alla tjänar på att det går bra för våra företag. Det är i den vardagliga slentrianen, den oförutsägbara framtiden och den ständigt accelererande konkurrensen mellan företag som grunden till vår gemensamma välfärd skapas.

Vår uppmaning är därför till kommunen: säkerställ ett gott företagsklimat i hela regionen som gör att fler företag kan starta, växa, utvecklas och anställa – det vinner vi alla på!

Olle Karstorp. Regionchef Stockholm och Gotland

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 oktober 2023 04:50
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 12:58

Ytterligare två begärs häktade för brandattentat mot bilfirmor

Kriminalvården

Tre misstänkta personer gripna.
Foto: Kriminalvården

Sedan tidigare sitter en 23-årig man från Rävlanda utanför Göteborg häktad, misstänkt för flera brandattentat mot bilfirmor i Södertälje. Nu har ytterligare två män begärts häktade för det senaste brandattentatet.

(Annonslänk)

Föregående vecka inträffade en våg av brandattentat mot flera bilfirmor, däribland Fordoncity/Peugeot, Hedin Bil och Bilia Toyota i Weda/Morabergsområdet.

Incidenterna, som är en del av en serie attacker mot lokala bilföretag, inleddes när ett brinnande föremål kastades in genom ett krossat fönster hos en bilhandlare. Kort därefter rapporterades ytterligare bränder vid andra bilfirmor i området.

Tre misstänkta personer gripna.

En 23-årig man, född år 2000 från Rävlanda utanför Göteborg, som greps föregående helg, har häktats misstänkt för mordbrand vid tre tillfällen.

Efter den senaste branden, som inträffade strax efter midnatt på söndagen, greps ytterligare två personer. En 34-årig och en 36-årig, även de från Göteborgsområdet, greps tidigt på måndagsmorgonen. Nu begärs de två männen häktade för brandattentatet mot en av bilfirmorna, medan 23-åringen misstänks för tre bränder mot andra firmor.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 11 april 2024 16:07
Senast uppdaterad: 11 april 2024 16:18

Önbäck avgår som ordförande för kommunstyrelsen

Anders-Onback_press_utomhus_1_webb

Anders Önbäck avgår.
Pressbild

Kommunstyrelsens ordförande i Nykvarns, Anders Önbäck, avgår. Det meddelade kommunen i ett pressmeddelande under torsdagen.

Anders Önbäck avgår från sin post i maj. Detta besked gavs i ett pressmeddelande från kommunen under torsdagen, med hänvisning till de senaste tidens diskussioner mellan Socialdemokraterna och deras samarbetspartier som bakgrund till beslutet.

– Det har under den senaste tiden förekommit diskussioner mellan Socialdemokraterna och våra samarbetspartier där mitt sätt att leda kommunstyrelsen har ifrågasatts. Nykvarnsborna förtjänar ett välfungerande samarbete i kommunhuset och jag väljer därför att avsäga mig min roll som gruppledare för Socialdemokraterna i Nykvarns kommunfullmäktige och därmed som kommunstyrelsens ordförande, säger Anders Önbäck.

(Annonslänk)

Frågan om vem som ska efterträda Anders Önbäck som kommunstyrelsens ordförande är nu upp till Socialdemokraterna i Nykvarn att besluta om. Partiet planerar att inom kort kalla till ett medlemsmöte för att välja en ny gruppledare samt kommunstyrelseordförande. Detta möte kommer att vara avgörande för vem som tar över rodret efter Önbäck och leder kommunstyrelsen framåt.

– Jag har uppskattat att arbeta med Anders Önbäck under den tid jag hittills varit i Nykvarn och tycker det är tråkigt att vi inte kan fortsätta. Men jag respekterar självklart hans beslut och ser fram emot att få lära känna hans efterträdare, säger kommundirektör Steinunn Ásgeirsdóttir.

Önbäck kommer att lämna sina uppdrag i samband med kommunfullmäktiges möte i maj, men behåller sin plats som ledamot.

– Jag är glad att han behåller sin plats som ledamot och att hans engagemang i vårt parti fortsätter, säger Tommy Rova, ordförande för Socialdemokraternas Arbetarekommun i Nykvarn.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 11 april 2024 14:46
Senast uppdaterad: 11 april 2024 14:46

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors