Företag i fokus:

VM i fotboll – då vabbade största andelen män

Barn-sjuk.-foto-Kelly-Sikkema-Unsplash-

Foto: Kelly Sikkema, Unsplash

Trenden har vänt. Pappor stannar allt mer sällan hemma när barnen är sjuka. Även i Nykvarns och Södertälje kommun tar mammor betydligt fler dagar än pappor.

November är den månad då vabbsäsongen drar igång på allvar. Föräldrar i Södertälje kommer vara hemma med sjuka barn över 8 800 dagar bara den här månaden, i Nykvarn 1 400 dagar samma period, och enligt rapporter kommer mammorna att dra det största lasset.

I en typisk svensk familj är de mer sannolikt att det är mamman som stannar hemma än pappan. Papporna har tagit allt ett större ansvar under det senaste decenniet, men under sedan 2021 har kurvan vänt. Pappornas andel av vabbdagarna minskat i riket som helhet.

Artikeln fortsätter efter annonsen

(Annonslänk)

Under de senaste tolv månaderna har männen stått för nästa 40 procent av vabb i kommunerna. En pikant detalj är den enskilda månad då svenska män tagit ut störst andel av vabbdagarna var i juli 2006 – en månad då fotbolls-VM avgjordes i Tyskland. 

Samtidigt färgas statistiken av att kvinnor är överrepresenterade bland ensamstående föräldrar. Det finns drygt 300 000 ensamstående mammor, jämfört med knappt 100 000 ensamstående pappor. Om vabbandet skulle vara helt jämn fördelat i hushåll med två föräldrar skulle kvinnor på totalen stå för omkring 55 procent av alla vabbdagar, på grund av överrepresentationen i ensamhushåll. 

Verkligheten är alltså något mer jämställd än siffrorna kan ge sken av, men även om vi beaktar att det finns fler ensamstående mammor än pappor så kvarstår en skevhet i fördelningen av vabbdagar.

Kraftigt ökat vabbande
En annan trend är föräldrar generellt vabbar mer nu än tidigare. Sedan slutet av 00-talet har vabbuttaget nästan fördubblats i riket som helhet. Dock är skillnaderna inom landet är stora. Ingen kommun i landet når 50–50-fördelning. 

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 november 2023 05:00
Senast uppdaterad: 7 november 2023 23:52

Bedrägeri mot äldre kvinna i Nykvarn – Smycken stulna

Äldre hemtjänst

Arkivbild

En äldre kvinna i Nykvarn blev utsatt för bedrägeri när en man utgav sig för att vara från ett inkassobolag och stal hennes smycken.

Tidigt på tisdagsmorgonen den 8.20 blev en äldre kvinna i Nykvarn offer för ett bedrägeri. En man knackade på hennes dörr och påstod sig representera ett inkassobolag. Genom att framföra övertygande argument lyckades mannen övertyga kvinnan om att lämna ifrån sig sina smycken.

Händelsen har lett till att en anmälan om bedrägeri har upprättats, och polisen har inlett en utredning för att identifiera och gripa gärningsmannen.

(Annonslänk)

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 februari 2024 15:04
Senast uppdaterad: 27 februari 2024 15:08

DEBATT: Majoriteten driver en handelsfientlig parkeringscirkus

IMG_9139

Parkeringen vid centralstationen
Foto Alexander Isa

Förra året var det möjligt för Södertäljeborna att parkera avgiftsfritt i två timmar på tre parkeringsplatser: Tom Tits, Torekällskolan och Centralstationen. Då beräknades den avgiftsfria parkeringen kosta 6 miljoner i uteblivna parkeringsintäkter för kommunen. 

(Annonslänk)

Den första januari skulle den avgiftsfria parkeringen enligt socialdemokraterna, moderaterna och miljöpartiets gemensamma majoritetsbudget, försvinna från Södertälje från alla parkeringar. Detta möttes av stor befogad kritik från media, opposition och framförallt Södertäljes invånare.

Panikartat la majoriteten därför fram ett nytt förslag bara veckor efter att budgeten antagits där gratisparkeringen fanns kvar men bara vid Centralstationen och Torekällskolan. Tom Tits parkering, som är den största av de tre och den enda som täcker den norra stadskärnan fick inte fortsätta vara avgiftsfri I det nya beslutet, som bara skulle gälla fram till sista mars, räknades kostnaderna om igen. Vad de räknades om till, går inte längre att se eftersom att dokumentet försvunnit från både kommunens diarium och från kommunens system för möteshandlingar. 

I fredags fick vi däremot nya besked. Den politiska majoriteten har ändrat sig igen. Den här gången är det Torekällskolan och Sorbonne som får två timmar avgiftsfri parkering. Nu vet vi också vad kostnaden beräknas vara för kommunen: fyra miljoner per år. Hela härvan med alla turer fram och tillbaka har slutat i besparingar för totalt två miljoner kronor och hundratals färre avgiftsfria parkeringsplatser, med mindre trafik in till stadskärnan och sämre förutsättningar för cityhandeln som resultat. 

”Varje år får kommunen in över sju miljarder kronor i intäkter”

Varje år får kommunen in över sju miljarder kronor i intäkter. Det är svårt att acceptera att denna politiska parkeringscirkus för att spara två enstaka miljoner har varit värt det för Södertäljeborna

Det är snurrigt, oproffsigt och slarvigt av den så kallade “stabila” politiska majoriteten. Det hade varit bättre om de kunde stå för sitt ursprungliga förslag att ta bort all gratis parkering. Då hade det i alla fall blivit tydligt för väljarna vad Moderaterna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill. Ännu bättre hade det varit om Liberalernas förslag om att behålla två timmar avgiftsfri parkering på samma platser som invånarna vant sig vid hade röstats igenom när budgeten beslutades i november. 

Södertäljes invånare förtjänar tydlighet och öppenhet. Inte en velande politisk ledning som inte vet vad den vill.

Metin Hawsho,
Gruppledare (L)

Alvin Hanna,
Ledamot i tekniska nämnden (L)

Läs även: – Nya gratis parkeringsregler i Södertälje från april

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 februari 2024 08:00
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 12:57

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors