Företag i fokus:

VM i fotboll – då vabbade största andelen män

Barn-sjuk.-foto-Kelly-Sikkema-Unsplash-

Foto: Kelly Sikkema, Unsplash

Trenden har vänt. Pappor stannar allt mer sällan hemma när barnen är sjuka. Även i Nykvarns och Södertälje kommun tar mammor betydligt fler dagar än pappor.

November är den månad då vabbsäsongen drar igång på allvar. Föräldrar i Södertälje kommer vara hemma med sjuka barn över 8 800 dagar bara den här månaden, i Nykvarn 1 400 dagar samma period, och enligt rapporter kommer mammorna att dra det största lasset.

I en typisk svensk familj är de mer sannolikt att det är mamman som stannar hemma än pappan. Papporna har tagit allt ett större ansvar under det senaste decenniet, men under sedan 2021 har kurvan vänt. Pappornas andel av vabbdagarna minskat i riket som helhet.

Artikeln fortsätter efter annonsen

(Annonslänk)

Under de senaste tolv månaderna har männen stått för nästa 40 procent av vabb i kommunerna. En pikant detalj är den enskilda månad då svenska män tagit ut störst andel av vabbdagarna var i juli 2006 – en månad då fotbolls-VM avgjordes i Tyskland. 

Samtidigt färgas statistiken av att kvinnor är överrepresenterade bland ensamstående föräldrar. Det finns drygt 300 000 ensamstående mammor, jämfört med knappt 100 000 ensamstående pappor. Om vabbandet skulle vara helt jämn fördelat i hushåll med två föräldrar skulle kvinnor på totalen stå för omkring 55 procent av alla vabbdagar, på grund av överrepresentationen i ensamhushåll. 

Verkligheten är alltså något mer jämställd än siffrorna kan ge sken av, men även om vi beaktar att det finns fler ensamstående mammor än pappor så kvarstår en skevhet i fördelningen av vabbdagar.

Kraftigt ökat vabbande
En annan trend är föräldrar generellt vabbar mer nu än tidigare. Sedan slutet av 00-talet har vabbuttaget nästan fördubblats i riket som helhet. Dock är skillnaderna inom landet är stora. Ingen kommun i landet når 50–50-fördelning. 

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 november 2023 05:00
Senast uppdaterad: 7 november 2023 23:52

Södertäljebo bland sju nya miljonärer i lottodragning

LOTTO

Pressbild: Lotto

En lycklig lottospelare från Södertälje blev en av sju nya miljonärer i Stockholms län efter senaste dragningen av Lotto Andra Chansen.

(Annonslänk)

I en spännande Lotto Andra Chansen-dragning i lördags blev 30 svenskar, från Trelleborg i söder till Umeå i norr, miljonärer över en natt. Bland dessa lyckliga vinnare var sju personer från Stockholms län, inklusive en person från Södertälje. Varje vinnare tog hem en miljon kronor.

Dragningen inkluderade alla som spelat Lotto med Joker under det senaste halvåret, vilket gav en extra chans att vinna stort. Bland de sju vinsterna i Stockholms län fördelades de mellan spelare i bland annat Sollentuna, Norsborg, Nacka, Stockholm och Hägersten, med en vinst som också landade i Södertälje.

Kommunikatören från Svenska Spel Tur lyckades nå en av de chockade vinnarna under kvällen. Mannen i 60-årsåldern, en trogen Lotto-spelare som aldrig tidigare vunnit stort, uttryckte sin förvåning och glädje över telefon.

– Du skämtar med mig? Det känns som en dröm. Mitt liv kommer inte förändras utan jag kommer leva på som vanligt, men pengarna ger mig och frun en ekonomisk trygghet, säger vinnaren till Svenska Spel.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 maj 2024 15:30
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 15:30

450 bostäder planeras – nu kan du tycka till

Skarmavbild-2024-05-01-kl.-11.41.28

Illustration: Arrhov Frick/Södertälje kommun

Invånare inbjuds att lämna synpunkter på det nya bostadsprojektet i Visbohammar, där 450 bostäder planeras.

(Annonslänk)

Samrådsprocessen för det nya bostadsområdet i Visbohammar har nu inletts. Projektet, som ligger strax norr om Riksväg 57 och vid gränsen till Gnesta kommun, inkluderar planer på att bygga 450 nya bostäder, en förskola och ett äldreboende. Bostäderna kommer att variera mellan småhus, radhus och lägenheter i ett område som syftar till att förmedla en genuin bykänsla.

Detaljplaneförslaget är tillgängligt för allmänheten och synpunkter kan lämnas fram till den 5 juni. Invånarna har möjlighet att ta del av planerna och bidra med sina åsikter via brev eller e-post till samhällsbyggnadskontoret.

För de som föredrar att se förslaget personligen finns det tillgängligt på flera platser, inklusive Södertälje Stadshus på Nyköpingsvägen 26, Södertälje stadsbibliotek, Mölnbo bibliotek, och Gnesta bibliotek under deras ordinarie öppettider.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 maj 2024 11:43
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 11:43

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors