Företag i fokus:

Scania inför krav på gröna leveranser

Scania

Foto: Scania/Alexander Isa

För att driva på skiftet till ett hållbart transportsystem omvandlar Scania nu sin målsättning om gröna inköp av batterier, stål, aluminium och gjutjärn till krav och kontrakt.

Scania, som tillverkar lastbilar och bussar, har en branschledande strategi för att minska utsläppen i leverantörskedjan. Företaget har som mål att uppnå 100 procent gröna inköp av dessa fyra material till sin europeiska produktion till 2030. Dessa ”hotspots” står för cirka 80 procent av klimatutsläppen från Scanias produktionsmaterial. ”Grönt” definieras som att de viktigaste utsläppskällorna elimineras genom att använda ny teknik, grön el och/eller återvunnet material.

Nu inför Scania krav på sina leverantörer att använda sådana gröna teknologier. Kraven är en del av förhandlingar om både framtida kontrakt och översyn av befintliga.

Engagemang från leverantörer är avgörande för den gröna omställningen, och viktiga framsteg görs. Scania har lagt sin första order på grönt stål från H2 Green Steel och har ett gemensamt mål med SSAB om full övergång till gröna stålleveranser 2030.

– Vi arbetar nu med att utöka omfattningen av målet om gröna leveranser till vår produktion, så att strategin så småningom omfattar hela den globala leverantörskedjan, säger Scanias VD Christian Levin i ett pressmeddelande på Scania.

Skrivent: Lucas T.

Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Tryck på bilden för att anmäl er till julkassen

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 9 december 2023 18:58
Senast uppdaterad: 9 december 2023 18:58

Södertälje värd för prestigefylld stadsutvecklingskonferens

Sveriges-centrumutvecklare2

Styrelsen för Sveriges Centrum & Platsutvecklare på plats i Södertälje. Foto: Södertälje City

Södertälje stod nyligen som värdstad för Key City Group årskonferens, där fokus lades på framtidens stadskärna och utveckling med deltagande av Sveriges ledande städer. – Södertälje är på rätt väg inom branschen, säger Aljosa Lagumdzija, VD på Södertälje City. 

Södertälje har cementerat sin plats som en nyckelspelare inom stadsutvecklingssektorn genom att nyligen vara värd för årskonferensen för Key City Group, ett framstående nätverk som samlar Sveriges största städer, däribland Södertälje. Detta markerade första gången staden välkomnade konferensen, vilket ytterligare stärker dess ställning inom branschen.

Konferensen, som sträckte sig över två dagar, samlade experter och beslutsfattare från Malmö, Stockholm, Göteborg, Norrköping, Linköping, Västerås, Uppsala och Helsingborg. De deltog i djupgående diskussioner och workshops om en mängd ämnen, inklusive AI-trender, platssamverkan, trygghet och fastighetsutveckling, vilket bidrog till en inspirerande och tankeväckande atmosfär.

Aljosa Lagumdzija, VD på Södertälje City.

– Det är en bekräftelse på att Södertälje är på rätt väg inom branschen och inom stadsutvecklingsforumet. Vi är stolta över att vara en destination som drar till sig uppmärksamhet och samtidigt aktivt bidrar till utvecklingen av framtidens städer, säger Aljosa Lagumdzija, VD på Södertälje City. 

Styrelsen för Sveriges Centrum & Platsutvecklare deltog också och engagerade sig i produktiva samtal.

De fick även en unik möjlighet att uppleva Södertäljes stadskärna genom en guidad tur, där de bland annat kunde se pågående projekt som det nya hotellet vid Marenplan, initiativ för vinterbelysning samt olika aktiviteter och evenemang. Denna insyn i samarbetet mellan kommunen, fastighetsägare och näringslivet gav värdefulla perspektiv på stadens utvecklingsarbete.

Under den två dagar långa konferensen besökte gruppen även Stora Torget i centrum.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 februari 2024 05:00
Senast uppdaterad: 31 januari 2024 17:41

Ovanligt billig el i Södertälje och Nykvarn idag

Skarmavbild-2024-02-01-kl.-02.46.57

Martin Olsson, Newsworthy

Elpriset i elområde 3, som Södertälje och Nykvarns kommun tillhör, ligger i idag på 8 öre per kWh. Det är ovanligt lågt för den här tiden på året. 

Dygnspriset på el är idag, den 1 februari, 0,08 kronor i elområde 3 på den nordiska elbörsen Nordpool. Det är ett anmärknigsvärt lågt pris om vi jämför med hur det sett ut under motsvarande tid på året sedan 2019. Jämfört med i dag sjunker elpriset med 0,13 kronor per kilowattimme. 

(Annonslänk)

Hushåll och företag i Södertälje och Nykvarn med timdebiterade avtal betalar som mest 0,46 kronor per kilowattimme mellan klockan 19 och 20 då timpriset är som högst. 

Elen är som billigast mellan klockan 04 och 05. Då är priset rentav negativt: −2,8 öre per kilowattimme. 

Minuspriser på el är ovanliga, men har börjat förekomma allt oftare de senaste åren. Minuspriset påverkar framför allt elkunder med timavtal. Konsumenter betalar även energiskatt och moms på elpriset. Det innebär att den billigaste minustimmen inte kommer att ge några pengar tillbaka i praktiken.

Även om elpriserna i morgon alltså är förhållandevis låga så har de stigit under de senaste två åren. År 2020 låg snittpriset vid den här tiden på året på 0,24 kronorper kilowattimme och nådde aldrig högre än 0,50 kronor någon enskild timme. 

De senaste 30 dagarna har snittet legat på 0,80 kronor per kilowattimme, alltså ungefär tre gånger så högt som 2020. Förra året var motsvarande siffra 0,94 kronor per kilowattimme.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 februari 2024 05:00
Senast uppdaterad: 1 februari 2024 02:51

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors