Företag i fokus:

DEBATT: Misstänkliggöra en stor del av Södertälje skapar större klyftor

Södertälje kommun

Arkivbild

Initiativet tryggare Södertälje har tidigare lyfte behovet av samverkan mellan föreningsliv, kommun och kyrkor i syfte att få till ännu fler förebyggande insatser för att hejda ungdomsvåldet. Initiativet pekade också på behovet av att lyfta allt det positiva som sker i vår stad. Trots detta har tonläget trappats upp, vi ser tyvärr en trend där politiker, tjänstemän och enskilda poliser svepande och stigmatiserande pekar ut södertäljebor som presumtiva kriminella.

Att misstänkliggöra en stor del av Södertälje skapar större klyftor och är definitivt inte till gagn för samverkan eller för den delen till polisens hjälp för att bekämpa kriminalitet.

Södertälje har fortsatt att förknippas med dödskjutningar, gängkriminalitet och handel med droger. Vi ser också en annan otrygghet, än den fysiska, växer sig allt starkare. Denna dubbla otrygghet ger de tre modiga skribenterna Hulya Koc, Sanny Shamoun och Yelda Hadodo uttryck för i sina insändare – å ena sidan hotet från den organiserade brottligheten å andra sidan konsekvenserna av stigmatisering av assyrier/syrianer som spridit sig.

Man ska naturligtvis inte förringa eller tiga ihjäl problem med kriminalitet. Det vill ingen! Samtidigt måste även konsekvenserna av en negativ bild av Södertälje och gruppen assyrier/syrianer som sprids börja belysas, analyseras och ifrågasättas. Vi möter många medlemmar som vittnar om samma utsatthet och exkludering som skribenterna ovan. Ungdomar av assyriskt/syrianskt ursprung, som på förhand känner sig utpekade som kriminella, stigmatiserade och utsatta, får begränsade livsval. 

”Man inte tycka annat än att det är märkligt och kan vara ett uttryck för strukturell diskriminering”

En oroväckande utveckling är också att allt fler blivit tysta, så väl enskilda som representanter för föreningar och organisationer, vågar inte ifrågasätta eller uttrycka sin åsikt offentligt. Det för tankarna till den tystnadskultur som fanns i våra hemländer och som alltjämt finns där.

Vi ser också att den assyrisk/syrianska representationen inom politiken och bland högre chefer i kommunen är nästintill obefintlig. Med tanke på att vi utgör 30-40 procent av södertäljeborna kan man inte tycka annat än att det är märkligt och kan vara ett uttryck för strukturell diskriminering. 

Kommunen har även svårt att marknadsföra sig som en bra plats att leva, arbeta och verka i. Att så mycket fokus och uppmärksamhet ges åt en klick som ägnar sig åt brott är inte konstruktivt och konsekvensen kan bli att brott och kriminalitet normaliseras och det är en farlig väg som vi bör undvika. Vi behöver oftare lyfta allt det goda och positiva som sker i Södertälje. För vilka andra kyrkor och föreningar kan samla flera hundra barn i regelbundna aktiviteter och flera tusen barn och deras familjer till ett jul- och luciafirande nyligen?

Ett varumärkesarbete bygger på att se, värdesätta och förmedla en identitet som är unik för Södertälje. Vad är mer unikt än Södertäljes befolkning, dess moderna historia, religionen och det rika unika natur- och kulturutbudet som finns här. 

Det pågår enorma ideella insatser varje dag för att ge barn och unga en meningsfull fritid. Vi behöver en dialog om hur vi tillsammans skapar bättre förutsättningar för det goda, för jämlikhet och inkludering som är minst lika viktigt som att bekämpa brottslighet. Nu måste alla goda krafter i vår stad stå enade, sluta smutskasta Södertälje och börja bygga tillit! 

Nedanstående organisationer, som tillsammans representerar en betydande andel av stadens medborgare, vill fokusera på det goda och kommer därför att bjuda in de politiska partierna till ett dialogmöte. 

För Initiativet tryggare Södertälje

Besim Aho,
ordf. S:t Jacobs församling

Birgitta Kaya,
ordf. S:t Afrem församling

Polin Shahho,
ordf. S:t Gabriel församling

Sonya Aho,
ordf. Assyriska föreningen

Siros Melkemichel,
ordf. Syrianska föreningen

Läs även: – Sluta svartmåla Södertälje Godner – Börja se det unika

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 9 januari 2024 12:24
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 12:57

Ytterligare två begärs häktade för brandattentat mot bilfirmor

Kriminalvården

Tre misstänkta personer gripna.
Foto: Kriminalvården

Sedan tidigare sitter en 23-årig man från Rävlanda utanför Göteborg häktad, misstänkt för flera brandattentat mot bilfirmor i Södertälje. Nu har ytterligare två män begärts häktade för det senaste brandattentatet.

(Annonslänk)

Föregående vecka inträffade en våg av brandattentat mot flera bilfirmor, däribland Fordoncity/Peugeot, Hedin Bil och Bilia Toyota i Weda/Morabergsområdet.

Incidenterna, som är en del av en serie attacker mot lokala bilföretag, inleddes när ett brinnande föremål kastades in genom ett krossat fönster hos en bilhandlare. Kort därefter rapporterades ytterligare bränder vid andra bilfirmor i området.

Tre misstänkta personer gripna.

En 23-årig man, född år 2000 från Rävlanda utanför Göteborg, som greps föregående helg, har häktats misstänkt för mordbrand vid tre tillfällen.

Efter den senaste branden, som inträffade strax efter midnatt på söndagen, greps ytterligare två personer. En 34-årig och en 36-årig, även de från Göteborgsområdet, greps tidigt på måndagsmorgonen. Nu begärs de två männen häktade för brandattentatet mot en av bilfirmorna, medan 23-åringen misstänks för tre bränder mot andra firmor.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 11 april 2024 16:07
Senast uppdaterad: 11 april 2024 16:18

Önbäck avgår som ordförande för kommunstyrelsen

Anders-Onback_press_utomhus_1_webb

Anders Önbäck avgår.
Pressbild

Kommunstyrelsens ordförande i Nykvarns, Anders Önbäck, avgår. Det meddelade kommunen i ett pressmeddelande under torsdagen.

Anders Önbäck avgår från sin post i maj. Detta besked gavs i ett pressmeddelande från kommunen under torsdagen, med hänvisning till de senaste tidens diskussioner mellan Socialdemokraterna och deras samarbetspartier som bakgrund till beslutet.

– Det har under den senaste tiden förekommit diskussioner mellan Socialdemokraterna och våra samarbetspartier där mitt sätt att leda kommunstyrelsen har ifrågasatts. Nykvarnsborna förtjänar ett välfungerande samarbete i kommunhuset och jag väljer därför att avsäga mig min roll som gruppledare för Socialdemokraterna i Nykvarns kommunfullmäktige och därmed som kommunstyrelsens ordförande, säger Anders Önbäck.

(Annonslänk)

Frågan om vem som ska efterträda Anders Önbäck som kommunstyrelsens ordförande är nu upp till Socialdemokraterna i Nykvarn att besluta om. Partiet planerar att inom kort kalla till ett medlemsmöte för att välja en ny gruppledare samt kommunstyrelseordförande. Detta möte kommer att vara avgörande för vem som tar över rodret efter Önbäck och leder kommunstyrelsen framåt.

– Jag har uppskattat att arbeta med Anders Önbäck under den tid jag hittills varit i Nykvarn och tycker det är tråkigt att vi inte kan fortsätta. Men jag respekterar självklart hans beslut och ser fram emot att få lära känna hans efterträdare, säger kommundirektör Steinunn Ásgeirsdóttir.

Önbäck kommer att lämna sina uppdrag i samband med kommunfullmäktiges möte i maj, men behåller sin plats som ledamot.

– Jag är glad att han behåller sin plats som ledamot och att hans engagemang i vårt parti fortsätter, säger Tommy Rova, ordförande för Socialdemokraternas Arbetarekommun i Nykvarn.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 11 april 2024 14:46
Senast uppdaterad: 11 april 2024 14:46

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors