Företag i fokus:

LISTA: Föreningarna som deltog i Föreningskampen 2023

pant

Foto: Alexander Isa

Pantameras årliga miljötävling, Föreningskampen, har i år rekordinsamlat över 15 miljoner burkar och flaskor. Bland deltagarna utmärkte sig Enhörna Idrottsförening genom att samla in över 26 000 pantade flaskor och burkar.

Föreningskampen 2023, Pantameras initiativ för att stödja miljön och föreningslivet, har avslutats med en imponerande insamlingsrekord. Över 2 400 föreningar deltog i tävlingen, där de samlade in mer än 15 miljoner burkar och PET-flaskor. Detta resulterade i en total summa på över 13,7 miljoner kronor som kommer att fördelas till Sveriges idrottsföreningar.

– Det är fantastiskt att så många idrottsföreningar väljer att samla in pant som ett sätt att få in pengar till föreningskassan, samtidigt som de gör en fin insats för miljön. Det känns riktigt bra att vi på Pantamera kan vara med och bidra till det engagemang som finns i svenskt föreningsliv, säger Carita Classon, produktchef för Pantamera på Returpack.

Sotenäs Fältrittklubb från Västra Götaland utsågs till årets Sverigevinnare genom att samla in hela 225 000 burkar och flaskor, vilket förutom pantpengarna även inkluderar en extra check på 7 700 kronor. Tack vare det stora antalet insamlade förpackningar har föreningarna även bidragit till att öka storleken på den totala prispotten.

I tävlingen deltog även föreningar från Nykvarn och Södertälje, där Enhörna Idrottsförening imponerade med en insamling av 26 850 burkar och PET-flaskor och hamnade på en hedrande 114:e plats.

PlaceringFörening Antal
114ENHÖRNA IDROTTSFÖRENING26 850 st
751JÄRNA SK FOTBOLL2 250 st
769SÖDERTÄLJE ATLETKLUBB2 050 st
1193BRASILIANSK JIU-JITSU – SÖDERTÄLJE148 st
1255NEW MILL INDIANS FLICKOR 05/0669 st
127708 BEACHVOLLEY – BEACHVOLLEY FÖRENING45 st
1304ASSYRISKA FF P201018 st

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 januari 2024 05:00
Senast uppdaterad: 18 januari 2024 21:02

SENASTE NYTT: 17-åring gripen för skjutning mot lägenhet

polis

Arkivbild

En person har gripits efter att flera skott avlossats mot en lägenhet i Hammarby Sjöstad. Nu rapporterar flera medier att pojken är skriven i Södertälje.

(Annonslänk)

Vid 22-tiden på fredagskvällen mottog polisen ett larm om en skottlossning i Hammarby Sjöstad i södra Stockholm. Skott avfyrades mot en lägenhetsdörr där flera personer befann sig, men ingen skadades.

En stor polisinsats genomfördes och på lördagsmorgonen meddelade polisen att en person hade anhållits i samband med händelsen. Enligt tidiga uppgifter till Aftonbladet rör det sig om en tonåring med kopplingar till ett kriminellt nätverk i Södertälje. Senare rapporterade LT att tonåringen, som är 17 år gammal, är skriven i Södertälje.

Tonåringen dömdes förra året för förberedelse till synnerligen grov misshandel och vapenbrott. Tillsammans med en medbrottsling greps de med en skarpladdad pistol i bilen och misstänktes för att begå ett allvarligt brott, men som stoppades av polis innan de kunde fullborda planerna.

Polisen utreder händelsen i Hammarby Sjöstad som ett mordförsök och misstänker att skjutningen kan ha varit en del av ett utpressningsförsök. I ett fordon kopplat till tonåringen upptäckte polisen handskar, balaclavas, rengöringsmedel och motorbränsle, vilket åklagaren menade var avsett att användas vid brottstillfället.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 maj 2024 20:27
Senast uppdaterad: 13 maj 2024 23:06

Kommunen riskerade böter för dröjsmål i vårdinsatser

Sodertalje-kommun-scaled-1

Foto: Alexander Isa

RÄTTELSE: I en tidigare version av denna artikel framgick det felaktigt att kommunen hade bötfällts, vilket inte var fallet.

Inspektionen för vård och omsorg vände sig till förvaltningsrätten med en begäran om att Södertälje ska betala en straffavgift på grund av långsam handläggning.

Inspektionen för vård och omsorg vände sig till förvaltningsrätten i Stockholm med ett krav om att Södertälje kommun skulle betala en särskild avgift på grund av allvarliga fördröjningar i verkställandet av biståndsbeslut. Enligt IVO hade kommunen låtit bli att inom rimlig tid verkställa ett beslut om växelvård, vilket är en form av stöd som tillhandahålls för att avlasta närstående som vårdar personer med fysiska eller kognitiva svårigheter.

(Annonslänk)

Kommunen beviljade växelvården den 11 mars 2022, men dröjde med verkställigheten fram till den 12 oktober samma år, vilket IVO bedömde som oskäligt lång tid. Detta dröjsmål, som varade i nästan sju månader, har haft direkta konsekvenser för den enskilde och dennes närstående som behövde avlastning.

Södertälje kommun har som försvar anfört platsbrist, ett argument som IVO inte accepterar som giltig ursäkt för den långa väntetiden. Inspektionen framhåller att sådana insatser som växelvård borde kunna planeras och verkställas mer effektivt av kommunen, speciellt med tanke på det växande behovet bland äldre.

I slutet av april drog IVO tillbaka sin ansökan, vilket leder till att Förvaltningsrätten avskriver målet från vidare handläggning.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 maj 2024 19:16
Senast uppdaterad: 8 maj 2024 13:01

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors