Företag i fokus:

INSÄNDARE: Lärandet får inte anpassas bort

Klass-Elever-Skola-FOTO-Liza-Simonsson

Metin Hawsho, gruppledare (L)

Sverige befinner sig i en läskris där ungefär var femte elev inte lär sig läsa ordentligt. Det är en allvarlig utveckling som måste vändas.

Liberalerna tar nu tillbaka skolan till grunderna, det innebär fler speciallärare och mindre särskilda undervisningsgrupper, bemannade skolbibliotek och riktiga böcker. Nya läroplaner där läsinlärning uppvärderas, samtidigt som lärarutbildningen reformeras. Nu är det dags att ta nästa steg.

Tidigare var utgångspunkten i skolan att elever med behov av extra stöd fick det i en mindre undervisningsgrupp. Den som till exempel hade svårt att knäcka läskoden fick i tidig ålder intensiv extra träning och stöd av en speciallärare tills läsförmågan satt.

Men svensk skola har som en del av 90-talets pedagogiska strömningar gått i motsatt riktning. Det ansågs som elakt att peka ut vissa elever med särskilda behov och ge dem särskild undervisning, i stället blev inkludering och individualiserad undervisning norm.

Ansvaret för att kompensera för elevers olika förutsättningar och behov har till stor del överlåtits till klassläraren, som idag förväntas anpassa och individualisera undervisningen. I vissa fall har lärare förväntats genomföra över 70 anpassningar under en och samma lektion. Samtidigt har de specialpedagogiska insatserna fått en alltmer rådgivande karaktär. Den här utvecklingen accelererade efter 2014 när regleringen kring extra anpassningar infördes i skollagen.

”Resultatet har varit förödande, särskilt för de elever som behöver skolan som mest”

Det har skapat en orimlig arbetssituation för lärare. Systemet med extra anpassningar riskerar även att leda till försämrat lärande, att undervisningens innehåll förenklas och att svårighetsgraden sänks. Idén att inkludera alla elever i samma klassrum och regleringen om extra anpassningar gjordes med goda intentioner, men resultatet har varit förödande, särskilt för de elever som behöver skolan som mest, och för lärares arbetssituation.

Det finns givetvis elever som har behov av hjälpmedel för att exempelvis kunna tillgodogöra sig tryckta texter eller för att skriva, och de ska få det stöd de behöver, men de allra flesta elever hade haft bättre förutsättningar att lära sig att läsa ordentligt om de hade fått intensivträning och stöd i mindre grupp.

Liberalerna menar därför att regleringen om extra anpassningar bör avskaffas och arbetet med stödinsatser förbättras, samtidigt som den överdrivna individualiseringen av en i grunden kollektiv verksamhet måste upphöra. Skolan behöver fler speciallärare som arbetar med eleverna och färre specialpedagoger med rådgivande uppdrag. Skollagen behöver skrivas om – lärandet får aldrig anpassas bort.

Metin Hawsho,
gruppledare (L)

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 januari 2024 12:46
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 13:21

Här är företagen som hyllades under galan

7A2416ED-DE15-4872-ACB1-BD2621FD6A4C

Foton: Södertälje kommun

I veckan hyllades flera lokala företag under Södertäljegalan, allt från unga entreprenörer till Årets Cityföretag, som tidigare nämnts blev ICA Kringlan.

(Annonslänk)

I början av veckan ägde Södertäljegalan rum på Science Park, arrangerad av kommunens näringslivsavdelning tillsammans med Företagarna Södertälje/Nykvarn. Under evenemanget tilldelades totalt fem utmärkelser: Årets Cityföretag, Årets Företagare, Årets Unga Företagare, Årets Nyföretagare, samt det nya priset Årets Kringelställe, vilket syftar till att förhöja kommunens dragningskraft.

Årets Nyföretagare-priset gick till Happy Dogs Daycare AB, som drivs av systrarna Alekzandra Wallin och Isabelle Ryberg. De har etablerat sin verksamhet på Täppgatan vid Badparken, där de erbjuder ett modernt hunddagis med en tillhörande butik.

Trots en utmanande start med förseningar i att erhålla nödvändiga tillstånd har de snabbt etablerat sig som en framträdande aktör inom hundomsorg i Södertälje.

Juryns motivering lyder:
”Företaget har även visat en exceptionell förmåga att anpassa sig och växa, genom att introducera nya tjänster som hundfrisering, vilket inte bara möter utan också överstiger kundförväntningarna. Denna flexibilitet och innovationskraft har möjliggjort för dem att expandera verksamheten inom en kort tidsram och det utan att kompromissa med kvalitet. Deras engagemang i samhället, genom samarbeten med lokala skolor och Arbetsförmedlingen, visar på ett djupt ansvarstagande. Framtidsplanerna att utvidga tjänster som hunddagis och valpkurser, tillsammans med att optimera butikserbjudandet, visar på en klar vision. HD Daycare AB är en förebild för både affärsetik och samhällsinsats, vilket gör dem till en självklar mottagare av titeln Årets Nyföretagare i Södertälje.”

Happy Dogs Daycare AB, Årets Nyföretagare
Foto: Södertälje kommun

Årets Kringelställe tilldelades Anders Eldö och Kristina Holmsen som driver ”smultronstället” Vildvux i Järna.

”Här råder genuin matglädje när ekologiska och närodlade råvaror tillagas med kärlek. Med mat av hög kvalitet och en trevlig atmosfär är det ett lunchställe som många Södertäljebor är stolta över. Anders och Kristina med personal är kunniga och engagerade och ordnar aktiviteter som höstmarknad, julmarknad och yogapass. Vildvux är en pärla på landsbygden som erbjuder en gastronomisk upplevelse utöver det vanliga.”, skriver juryn i motiveringen.

Kristina Holmsen och Anders Eldö, Årets Kringelställe
Foto: Södertälje kommun

Priset Årets Unga Företagare går till Stig Joel Karlsson, en av grundarna av Järna Ved & Entreprenad AB. Detta pris erkänner unga företagare under 35 år som har uppnått framstående resultat med sitt företagande under det senaste året. Karlssons företag, som är verksamt inom flera branscher, har på kort tid visat både god omsättning och lönsamhet.

Juryns motivering lyder:
”Han lärde upp sig till smed och har sedan breddat sig inom entreprenad och ved. Genom effektivt arbete har hans verksamhet inom vedförsäljning blomstrat och han har många nöjda kunder som får varmt tack vare detta. Till årets unga företagare har utsetts Stig Joel Karlsson, Järna Ved & Entreprenad AB.

Årets Unga Företagare, Stig Joel Karlsson
Foto: Södertälje kommun

Årets Företagare-priset gick till familjeföretaget Skyab AB, drivet av ägarna Timo och Jonas Hacksell. Företaget, som grundades 1988, började med import och försäljning av liftar innan de övergick till uthyrning. Idag har Skyab AB en omsättning på över 40 miljoner och uppvisar hög lönsamhet.

”Företaget har genomgått ett generationsskifte på ett föredömligt sätt och sönerna driver idag företaget med stor framgång. De har mycket framgångsrikt utvecklat sina tjänster och sortiment, allt för att stödja sina kunder. Företaget har fokus på både kunder och medarbetare och säkerställer hög nivå för hållbarhet, arbetsmiljö, kvalitet och miljö. De har även ett starkt engagemang i föreningslivet och det kommunala näringslivet. Företaget är en god förebild till ett framgångsrikt företagande och en värdig vinnare till årets företagare.”, skriver juryn i motiveringen.

Skyab AB, Årets Företagare
Foto: Södertälje kommun

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 april 2024 07:21
Senast uppdaterad: 19 april 2024 07:21

DEBATT: Starkare Europa, starkare Södertälje

Liberalerna-

Simona Mohamsson (L), Toppkandidat till Europaparlamentet
Pressbild

”Få svenska städer har lika stort behov av ett välfungerande och starkt EU som Södertälje.”, det skriver debattörerna Simona Mohamsson (L) och Metin Hawsho (L)

(Annonslänk)

Det europeiska samarbetet har gett Europa fred, frihet och framgång. Genom samarbete har länderna kunnat lösa gemensamma utmaningar. Tack vare EU kan tusentals ton gods fraktas in och ut ur Södertälje hamn utan tullavgifter och handelshinder. Tusentals Södertäljebor kan resa till släktingar, vänner och familj som bor i Europa utan att behöva visa pass. Väldigt mycket med EU är väldigt bra men det finns saker som kan bli bättre.

  • Gängen måste bekämpas med en ny EU-polis
    Södertälje drabbas hårt av det fruktansvärda gängvåldet, medan gängledarna solar på spanska solkusten, utom räckhåll för svensk polis. EU måste öka samarbetet för att bekämpa brott. Det behövs en EU-polis som kan bekämpa brottsligheten över hela EU och ta fast gängledarna.
  • Möjliggör studier i fler länder genom Erasmus+.
    Erasmus+ gör det möjligt för ungdomar att studera utomlands och upptäcka världen. Vi vill att EU ökar budgeten till Erasmus för att fler ska kunna delta. Vi vill också att fler länder inkluderas, särskilt bör EU inleda förhandlingar med Storbritannien om återanslutning till Erasmus+.
  • Byt ut den svenska kronan mot Euro
    Sverige och Södertälje är beroende av handel och export med andra länder i Europa och många Södertäljebor har vänner och släkt nere på kontinenten. Det hade underlättat för både handel och relationer om Sverige blev fullvärdiga medlemmar i EU och införde Euro istället för svenska kronan.


Få svenska städer har lika stort behov av ett välfungerande och starkt EU som Södertälje. För att kunna stoppa gängkriminaliteten, förbättra handeln och öppna portarna till Europa för Södertäljes elever behöver du rösta för ett starkare Europa. 

Den 9:e juni har du chansen att rösta för mer europeiskt samarbete. Med Liberalerna får du ett starkare Europa och ett starkare Södertälje. 

Simona Mohamsson (L)
Toppkandidat till Europaparlamentet

Metin Hawsho (L)
Gruppledare Liberalerna Södertälje 

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 april 2024 05:00
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 12:57

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors