Företag i fokus:

Regeringens satsning – 115 miljoner till kommunala skolor

Biblotek bok böcker

Foto: Pexels

I ett steg mot att främja läsning och utbildning har regeringen avsatt betydande medel för inköp av läroböcker. För 2024 är 658 miljoner kronor öronmärkta för detta ändamål, varav Stockholms läns kommunala skolor kan ansöka om totalt 115 miljoner kronor.

– I många skolor saknar elever och lärare tillgång till läromedel av hög kvalitet. Genom det här statsbidraget får skolorna i Stockholms län möjlighet att köpa in omkring 230 000 läroböcker. Det är ett viktigt steg i vår strävan mot principen om en lärobok per elev och ämne, säger skolminister Lotta Edholm.

Under 2023 infördes ett statsbidrag riktat mot inköp av läromaterial, en satsning som fortsätter expandera in i 2024. Skolverket har nyligen meddelat hur dessa pengar kommer fördelas bland Sveriges kommuner och fristående skolor, med ett specifikt fokus på Stockholmsregionen där kommunala skolor har möjlighet att erhålla en betydande summa för att förstärka sina läromedelsbibliotek.

(Annonslänk)

Med dessa resurser kan skolhuvudmän söka medel för att förvärva förlagsproducerade läroböcker till ett brett spektrum av utbildningsnivåer, inklusive förskoleklass, grundskola, anpassad grundskola, specialskola och sameskola. Dessutom inkluderas möjligheten att ansöka om medel för lärarhandledningar, vilket ytterligare stärker lärarnas verktygslåda för effektiv undervisning.

– Tyvärr har det funnits en ogenomtänkt digitalisering av skolan som har inneburit fler skärmar och färre böcker, även långt ner i åldrarna. Detta trots att det finns vetenskapligt stöd för att elever lär sig grundläggande färdigheter – som att läsa, skriva och räkna – bäst med traditionell undervisning med böcker, papper och penna, säger skolminister Lotta Edholm.

I detalj kan exempelvis Södertäljes kommunala skolor ansöka om nästan 4,9 miljoner kronor, medan Nykvarn kommun har möjlighet att erhålla över 880 000 kronor. Denna ekonomiska injektion är tänkt att direkt påverka elevers lärande genom tillgång till uppdaterade och relevanta läromedel.

Denna finansiella satsning speglar regeringens ambition att lyfta utbildningsstandarden och göra kvalitativa läromedel mer tillgängliga över hela landet. Genom att ge skolorna de resurser som krävs för att uppdatera och utöka sina läromedelsbibliotek, siktar man på att skapa en mer jämlik och kvalitativ utbildningsmiljö för alla elever.

Läs även: – KRÖNIKA: Kunskapsbrist när elever förlitar sig på teknologin

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 februari 2024 08:30
Senast uppdaterad: 28 februari 2024 00:56

Ska du ha en privat fest – Det här behöver du veta

Öl skål beer fest

Foto: Pexels

Ska du ha en privat fest? Nu påminner Södertälje kommun om vikten av att söka tillfälligt serveringstillstånd i god tid inför vårens och sommarens fester i hyrda lokaler där alkohol ska serveras.

– Många glömmer bort eller inte känner till att de behöver ansöka om serveringstillstånd, och då kommer ansökningarna in för sent, säger Paula Lindström, tillståndshandläggare i Södertälje kommun.

(Annonslänk)

När våren och sommaren närmar sig ökar antalet festliga tillställningar som bröllop, dop och studentfiranden. För de som planerar att hålla sina fester i hyrda lokaler, där alkoholservering är önskvärd, påminner Södertälje kommun om vikten av att ansöka om tillfälligt serveringstillstånd. Detta gäller särskilt om lokalen normalt används för försäljning av livsmedel, som en restaurang eller ett café, och inte redan har ett befintligt serveringstillstånd.

Privatpersoner som vill servera alkohol på sina privata tillställningar måste ansöka om tillståndet för slutna sällskap hos kommunen. Även de som redan innehar ett stadigvarande serveringstillstånd men behöver göra tillfälliga ändringar, som förlängd serveringstid, måste göra en ny ansökan. Handläggningstiden för dessa tillstånd uppgår normalt till mellan tre och fyra veckor, så det är viktigt att ansöka i god tid för att undvika komplikationer och förseningar.

– Vi råder dig som ska ha fest att kolla upp vad som gäller i den lokal där du ska vara. Och du får gärna ringa eller mejla till oss för att fråga om råd, säger Paula Lindström.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 16 april 2024 08:00
Senast uppdaterad: 16 april 2024 00:59

DEBATT: Liberalerna satsar en halv miljard på skolan

2022_05_Skola-bok

Foto: Alexander Isa

En bra skolgång stärker barns och ungas framtidsutsikter och möjligheter att leva ett meningsfullt liv efter egna villkor. Det förebygger utanförskap, kriminalitet och ohälsa. Men skolan fungerar inte utan lärare som varje dag arbetar för att ge barn kunskaperna som krävs för att bygga sitt eget liv.

(Annonslänk)

Den ekonomiska situationen i samhället har pressat skolorna hårt och runt om i landet larmas det om varsel. Därför prioriterar Liberalerna skolan med ett av de största tillskotten i en vårändringsbudget under de senaste 20 åren: 500 miljoner kronor. Det motsvarar drygt 1300 lärartjänster i ett halvår.

Skolan står inför stora utmaningar och det kräver resurser. Andra partier kan prioritera annat men vi kommer alltid att sätta skolan först. Det finns ingen bättre investering än att investera i nästa generation. För Södertälje kommer detta innebära cirka 4-5 miljoner kronor att investera i skolan. 

”Kanske kan dessa nya pengar gå till södertäljeeleverna”

Det är särskilt tacksamt eftersom att majoriteten i Södertälje lyckats slarva bort ett tidigare statsbidrag av liknande storlek för skolböcker. Kanske kan dessa nya pengar gå till att södertäljeeleverna får nya skolböcker ändå. 

Gång på gång täcker regeringen upp för att Socialdemokraterna, Moderaterna och Miljöpartiet inte satsar tillräckligt på skolan i Södertälje. Det är inte hållbart. Södertäljes elever måste kunna räkna med en välfinansierad skola även om olyckan skulle inträffa och utbildningsdepartementet hamnar under kontrollen av ett annat parti än Liberalerna. 

För att återuppbygga kunskapsnationen Sverige behöver svensk skola återgå till grunderna. Vi behöver stärka lärarnas auktoritet i klassrummen och se till att vi får bort stöket i klassrummen. Den vansinniga digitaliseringshetsen måste upphöra och skolböckerna måste tillbaka in klassrummen. 

Vi vet att detta inte är tillräckligt. Det är inte en mirakelkur som kommer att lösa alla problem, men det är ett tillskott som kan lätta på den ekonomiska bördan. Framöver fortsätter Liberalerna som Sveriges skolparti vårt arbete med att återupprätta en stark kunskapsskola med fokus på faktakunskaper och förmågor som att läsa, skriva och räkna.

Metin Hawsho,
gruppledare Liberalerna Södertälje

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 16 april 2024 05:00
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 12:57

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors