Företag i fokus:

Eskander utsedd till kommittén för regeringens kulturkanon

5EECA681-B9A7-4555-9471-63F759DF7538

Kulturministern, Parisa Liljestrand och Södertäljebon Marlen Eskander.
Foto: Regeringskansliet/Shamash Oyal

I fjol beslutade regeringen om direktiv för att forma en svensk kulturkanon. Nu har kulturminister Parisa Liljestrand beslutat att tillsätta Södertäljebon Marlen Eskander i kommittén, där hon därmed får en nyckelroll i arbetet.

– Jag känner mig hedrad att få vara med och bidra med mina kunskaper och perspektiv till det arbetet, säger Eskander till Telgenytt.

Här kommer ett citat från kommande pressmeddelande hos oss

Regeringen har nyligen offentliggjort att Marlen Eskander från Södertälje kommer att vara en av ledamöterna i den nybildade kommittén med uppdraget att ta fram en svensk kulturkanon samt vilka ämnesområden som ska ingå.

– Nu har vi en kompetent kommitté på plats. Jag ser fram emot att följa deras arbete med att ta fram en kulturkanon som ska bli ett levande och användbart verktyg för bildning, gemenskap och inkludering. Att ta fram en kulturkanon handlar om att göra svensk kultur tillgänglig för fler, säger kulturminister Parisa Liljestrand.

(Annonslänk)

Eskander, som är verksamhetsledare för Läsfrämjarinstitutet i Södertälje, kommer tillsammans med andra framstående kulturpersonligheter som journalisten Gunilla Kindstrand, chefredaktören PJ Anders Linder och litteraturvetenskapens docent Peter Luthersson, att bidra till att definiera vilka konst- och kulturområden som ska representeras i kulturkanonen. Kommittén står inför uppgiften att fastställa kriterier för urvalet av verk, utse experter med relevant sakkompetens, och sammanställa de verk som expertgrupperna väljer ut.

Ett viktigt mål för kommittén är att skapa en öppen och inkluderande process där allmänheten ges möjlighet att delta med förslag. Dessutom ska kommittén föreslå strategier för att säkerställa att den svenska kulturkanonen förblir relevant över tid.

Med sin breda kompetens och erfarenhet förväntas Marlen Eskander spela en central roll i arbetet med att forma en kulturkanon som speglar Sveriges rika och mångfacetterade kulturarv.

– Kulturkanon lyfter vikten av kultur , litteratur och konstens betydelse för Sveriges gemensamma vetande som viktig del av allas rätt till kunskap och bildning. Jag känner mig hedrad att få vara med och bidra med mina kunskaper och perspektiv till det arbetet. Jag ser fram emot att samlas med kommittén och påbörja arbetet, säger Södertäljebon till Telgenytt.

Lars Trägårdh, professor och historiker, som utsetts till ordförande för kommittén, ska presentera sina slutsatser till Kulturdepartementet senast den 31 augusti 2025.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 mars 2024 10:42
Senast uppdaterad: 1 mars 2024 10:42

Så många får rösta för första gången i EU-valet 2024

Södertälje kommun, Nykvarn. Montage Alex Ataseven

Foto: Alexander Isa

I det kommande EU-valet den 9 juni 2024, står en ny generation svenska väljare redo att lägga sina röster för första gången, med över en halv miljon unga som tar klivet in i den europeiska demokratiska processen.

– Förstagångsväljarna röstar i lägre utsträckning i Europaparlamentsvalet än riksdagsvalet, säger Maria Solevid, docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till Nyhetsbyrån Siren.

(Annonslänk)

Enligt en nyligen publicerad rapport från Nyhetsbyrån Siren och Statistiska centralbyrån (SCB), kommer cirka 560 000 unga svenskar att få rösta i ett Europaparlamentsval för första gången. Dessa nya väljare representerar en betydande grupp bland de 7,6 miljoner preliminärt röstberättigade svenska medborgarna.

I lokal sammanhang, utgör förstagångsväljarna sedan det senaste EU-valet 2019, en siffra på 5 314 personer i Södertälje och 733 i Nykvarn. När det gäller de som har blivit röstberättigade sedan det allmänna valet 2022, rör det sig om 279 personer i Nykvarn och ytterligare 1 961 i Södertälje.

Föräldrarnas valdeltagande spelar en betydande roll.

– Förstagångsväljare som bor hemma röstar oftast i mycket högre utsträckning än förstagångsväljare som har hunnit flytta hemifrån. Det är ett tydligt mönster, säger Solevid.

I det kommande Europaparlamentsvalet kommer cirka 560 000 unga väljare att delta för första gången, vilket utgör en del av de 7,6 miljoner som är preliminärt röstberättigade i Sverige enligt prognoser från SCB.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 mars 2024 12:05
Senast uppdaterad: 18 mars 2024 12:05

Olycka på E4 – Bil körde av vägen

Olycka brandbild räddninstjänst

Arkivbild

En bil körde av vägen på E4 nära Hölö under måndagsmorgonen, vilket ledde till utryckning av räddningstjänsten och påföljande trafikstörningar.

Tidigt på måndagen, vid 07:13, rapporterades en trafikolycka på E4 i höjd med trafikplats Hölö. En personbil hade av okänd anledning kört av vägen, vilket omgående ledde till en snabb respons från flera räddningsenheter. En bärgningsbil skickades även till platsen för att hantera det avåkande fordonet.

Händelsen orsakade inte bara en snabb insats från räddningstjänsten, utan medförde även betydande trafikstörningar under morgonens rusningstid.

Enligt polisens uppgifter har inga personskador rapporterats, och orsaken till olyckan är fortfarande oklar.

(Annonslänk)

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 mars 2024 08:57
Senast uppdaterad: 18 mars 2024 09:01

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors