Företag i fokus:

Här är företagen som hyllades under galan

7A2416ED-DE15-4872-ACB1-BD2621FD6A4C

Foton: Södertälje kommun

I veckan hyllades flera lokala företag under Södertäljegalan, allt från unga entreprenörer till Årets Cityföretag, som tidigare nämnts blev ICA Kringlan.

(Annonslänk)

I början av veckan ägde Södertäljegalan rum på Science Park, arrangerad av kommunens näringslivsavdelning tillsammans med Företagarna Södertälje/Nykvarn. Under evenemanget tilldelades totalt fem utmärkelser: Årets Cityföretag, Årets Företagare, Årets Unga Företagare, Årets Nyföretagare, samt det nya priset Årets Kringelställe, vilket syftar till att förhöja kommunens dragningskraft.

Årets Nyföretagare-priset gick till Happy Dogs Daycare AB, som drivs av systrarna Alekzandra Wallin och Isabelle Ryberg. De har etablerat sin verksamhet på Täppgatan vid Badparken, där de erbjuder ett modernt hunddagis med en tillhörande butik.

Trots en utmanande start med förseningar i att erhålla nödvändiga tillstånd har de snabbt etablerat sig som en framträdande aktör inom hundomsorg i Södertälje.

Juryns motivering lyder:
”Företaget har även visat en exceptionell förmåga att anpassa sig och växa, genom att introducera nya tjänster som hundfrisering, vilket inte bara möter utan också överstiger kundförväntningarna. Denna flexibilitet och innovationskraft har möjliggjort för dem att expandera verksamheten inom en kort tidsram och det utan att kompromissa med kvalitet. Deras engagemang i samhället, genom samarbeten med lokala skolor och Arbetsförmedlingen, visar på ett djupt ansvarstagande. Framtidsplanerna att utvidga tjänster som hunddagis och valpkurser, tillsammans med att optimera butikserbjudandet, visar på en klar vision. HD Daycare AB är en förebild för både affärsetik och samhällsinsats, vilket gör dem till en självklar mottagare av titeln Årets Nyföretagare i Södertälje.”

Happy Dogs Daycare AB, Årets Nyföretagare
Foto: Södertälje kommun

Årets Kringelställe tilldelades Anders Eldö och Kristina Holmsen som driver ”smultronstället” Vildvux i Järna.

”Här råder genuin matglädje när ekologiska och närodlade råvaror tillagas med kärlek. Med mat av hög kvalitet och en trevlig atmosfär är det ett lunchställe som många Södertäljebor är stolta över. Anders och Kristina med personal är kunniga och engagerade och ordnar aktiviteter som höstmarknad, julmarknad och yogapass. Vildvux är en pärla på landsbygden som erbjuder en gastronomisk upplevelse utöver det vanliga.”, skriver juryn i motiveringen.

Kristina Holmsen och Anders Eldö, Årets Kringelställe
Foto: Södertälje kommun

Priset Årets Unga Företagare går till Stig Joel Karlsson, en av grundarna av Järna Ved & Entreprenad AB. Detta pris erkänner unga företagare under 35 år som har uppnått framstående resultat med sitt företagande under det senaste året. Karlssons företag, som är verksamt inom flera branscher, har på kort tid visat både god omsättning och lönsamhet.

Juryns motivering lyder:
”Han lärde upp sig till smed och har sedan breddat sig inom entreprenad och ved. Genom effektivt arbete har hans verksamhet inom vedförsäljning blomstrat och han har många nöjda kunder som får varmt tack vare detta. Till årets unga företagare har utsetts Stig Joel Karlsson, Järna Ved & Entreprenad AB.

Årets Unga Företagare, Stig Joel Karlsson
Foto: Södertälje kommun

Årets Företagare-priset gick till familjeföretaget Skyab AB, drivet av ägarna Timo och Jonas Hacksell. Företaget, som grundades 1988, började med import och försäljning av liftar innan de övergick till uthyrning. Idag har Skyab AB en omsättning på över 40 miljoner och uppvisar hög lönsamhet.

”Företaget har genomgått ett generationsskifte på ett föredömligt sätt och sönerna driver idag företaget med stor framgång. De har mycket framgångsrikt utvecklat sina tjänster och sortiment, allt för att stödja sina kunder. Företaget har fokus på både kunder och medarbetare och säkerställer hög nivå för hållbarhet, arbetsmiljö, kvalitet och miljö. De har även ett starkt engagemang i föreningslivet och det kommunala näringslivet. Företaget är en god förebild till ett framgångsrikt företagande och en värdig vinnare till årets företagare.”, skriver juryn i motiveringen.

Skyab AB, Årets Företagare
Foto: Södertälje kommun

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 april 2024 07:21
Senast uppdaterad: 19 april 2024 07:21

Pensionär krävs på stort belopp för felaktiga utbetalningar

äldre hemtjänst 1 Pixabay

Foto: Pexels

Pensionsmyndigheten har beslutat att kräva tillbaka över 360 000 kronor från en pensionär i Södertälje efter att felaktiga utbetalningar upptäckts.

(Annonslänk)

En pensionär i Södertälje måste återbetala totalt 361 874 kronor till Pensionsmyndigheten efter att ha fått felaktiga utbetalningar av garantipension och bostadstillägg under perioden november 2021 till februari 2024. Enligt myndigheten har pensionären vistats utomlands under en längre tid utan att anmäla detta, vilket ledde till att ersättningarna betalades ut felaktigt.

Totalt handlar det om felaktiga utbetalningar på 230 562 kronor i garantipension och 131 312 kronor i bostadstillägg.

Pensionsmyndigheten mottog information från Försäkringskassan och Södertälje kommun som tydde på att pensionären inte längre var bosatt i Sverige. Efter vidare utredning och kontroller hos Migrationsverket, som visade att pensionären reste ut ur landet den 2 oktober 2021 utan att återvända, beslöt myndigheten att stoppa utbetalningarna från och med mars 2024.

Trots att pensionären fick möjlighet att lämna synpunkter på utredningen, inkom inga sådana synpunkter. Därför har Pensionsmyndigheten nu beslutat att kräva tillbaka det felaktigt utbetalda beloppet och överlämnat ärendet till Försäkringskassan för vidare hantering.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 02:00

Södertälje kommun fastställer framtiden för hemtjänsten

Undersköterska Vård Hemtjänst Pressbild: Vardaga

Pressbild: Vardaga

Från och med 2025 kommer hemtjänsten i Södertälje att utföras av kommunen och två privata leverantörer, med en fördelning där kommunen står för 60 procent och de privata leverantörerna för 40 procent av tjänsterna.

På kommunstyrelsens möte den 17 maj 2024 beslutades att framtidens hemtjänst i Södertälje ska delas mellan kommunen och två privata leverantörer. Kommunen kommer att ansvara för 60 procent av hemtjänsten, medan de privata leverantörerna kommer att stå för 40 procent.

Det nuvarande ramavtalet med privata hemtjänstutförare kommer inte att förlängas när det löper ut i december 2025. En ny upphandling ska genomföras innan dess för att säkerställa en smidig övergång.

(Annonslänk)

Från 2018 till 2022 verkade kommunen själva som utförare tillsammans med Attendo, Aros och Eveo. I dagsläget bedrivs hemtjänsten av kommunen, Eveo och Saand, men med en justerad fördelning som inte alltid har kunnat genomföras fullt ut på grund av svårigheter att få in kvalificerade anbud och avtal som har hävts, vilket har lämnat två platser lediga.

Med den nya fördelningen ges de privata leverantörerna en större andel av tjänsterna jämfört med tidigare. Istället för fyra utförare som tidigare planerat blir det nu enbart två från och med 2025 som får större andelar.

– Det är viktigt att vi har en fortsatt stabil hemtjänst i Södertälje. Att vi nu ger en större andel till respektive privat utförare kan bidra till just det, säger Karin Björkryd, omsorgsdirektör i Södertälje kommun.

Kommunens beslut att justera andelarna för hemtjänsten syftar till att förbättra tjänsternas kvalitet och säkerställa att både kommunala och privata aktörer kan bidra till vården av kommunens invånare på ett effektivt sätt.

Läs även – Attendo lämnar hemtjänsten i Södertälje

Karin Björkryd, omsorgsdirektör Södertälje kommun.
Foto: Liza Simonsson

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 maj 2024 05:00
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 01:42

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors