Företag i fokus:

DEBATT: Skilda världar och långt ifrån lika för alla

1FFB133D-91A5-47E6-94C6-D6B3DD1A0388

Joakim Granberg, Realistpartiet
Foto: Alexander Isa

Vi har följt dramat och pajkastningen mellan fotbollslaget Assyriska FF och Södertälje kommun och anser att samtalsklimatet bör sansas och inte hänga upp oss på vem som har rätt eller fel i varje detalj, det är dags att vända blad i debatten och se till helheten och vad som är viktigast – nämligen våra ungdomar!

De fyra fotbollslagen (tre herrlag och ett damlag) som huserar i Södertälje fotbollsarena engagerar tillsammans fler än tusen ungdomar, kanske fler än någon annan sport i Södertälje, och när politiken motiverar jakten på fotbollslag med att det ska vara lika för alla så tar vi det på lika stort allvar som när de säger att det är ordning och reda i kommunens verksamheter och affärer… – Det vill säga inte alls!

Låt oss titta på detta med lika för alla och vad man faktiskt gör eller inte för fotbollslagen i arenan som byggdes 2005 för att just Assyriska FF tog sig upp till Allsvenskan samma år.

Intill Södertälje fotbollsarena ligger Scaniarinken, SSK:s hemmaarena, och låt mig vara tydlig med att jag riktar ingen som helst kritik mot SSK, min (Granbergs) pappa spelade i nr 11 innan Glenn Johansson, jag skulle aldrig säga ett ont ord om SSK som bara förtjänar det bästa!
Men båda arenor ägs av kommunen, så en jämförelse är rimligt.

”Möjligheter som fotbollslagen endast kan drömma om”

Scaniarinken har nyligen rustats med en gigantisk LED-skärm på utsidan för sina sponsorer, ny trombonskärm och ljudsystem på insidan för att ge SSK de bästa möjligheterna att både synas och tjäna pengar. – Det är möjligheter som fotbollslagen endast kan drömma om!

På fotbollsarenan har kommunen plockat bort LED-skärmarna och ljudsystemet vilket är under all kritik, speakern kan inte ens nå ut till publiken vid brand.

Den enda ledskärm som klubbarna har haft kvar för att visa upp sina sponsorer på har gått sönder, och i stället för att reparera den så erbjuder man en ”tvättlina” att hänga upp sponsorerna på. Så i stället för en USB sticka där lagen byter sponsorer beroende på vilket av fotbollslagen som spelar så måste lagen nu hänga upp plastbanderoller med silvertejp som blåser bort och sponsorerna vill ha pengarna tillbaka.

Banderoller som hängs upp inför varje match och plockas ned efteråt.
Foto: Assyriska FF

Vi får även höra att fastighetsförvaltaren, kommunen och kultur & fritid kan ta månader på sig innan man svarar på frågor, eller så kommer man med bristfälliga svar för att sedan sluta svara på följdfrågor. 

”Kommunen drog bristen på bokförd skuld till PAX som i sin tur drog det till ekobrottsmyndigheten”

Huruvida Assyriska FF fått ut underlagen för sin skuld till sin bokföring komplett i tid eller ej låter vi vara osagt, kommunen påstår att de lämnat ut underlagen, och ja Assyriska FF säger de fått underlagen, men för sent och bristfälliga där kommunen sedan inte svarat på följdfrågor.
Men oavsett så drog kommunen bristen på bokförd skuld till PAX (arbetet mot organiserad brottslighet) som i sin tur drog det till ekobrottsmyndigheten som inledde en brottsutredning som nu efter drygt ett år inte hittat någon organiserad brottslighet i fotbollslaget…

Det hela känns lite som att kalla in flygvapnet för att det sitter en katt i ett träd i stället för att hämta en stege och hjälpa till. 

En annan märklig händelse är att trots att Assyriska FF har hyrt sina kanslilokaler i arenan sedan 2005 och att det inte finns något i deras hyresavtal som säger att de inte får ha sina familjer där och arrangera en middag så ordnar kommunen med att väktare och polisen kommer och slänger ut dem ur sina egna lokaler på nyårsafton… PÅ NYÅRSAFTON! – Skulle du blir arg? 

(Annonslänk)

Utan att försvara att det då uppstod bråk så kan jag förstå att man blir förbannad över att bli utslängd ur en lokal man hyr när man dessutom inte stör någon.
Och det var EN individ som bråkade när sällskapet motvilligt blev utslängda, och nu lägger kommunen skulden på hela föreningen och alla dess medlemmar!? Det är i sådant fall kollektivbestraffning som avskaffades 1949 med ett tydligt förbud i Genèvekonventionen.

Låt oss vara tydliga med att vi föringar inte att Assyriska FF har en skuld till kommunen på ca 1,6 miljoner kronor, men om man verkligen ville hjälpa klubben att göra rätt för sig så finns det ju några åtgärder som man enkelt skulle kunna göra för att hjälpa till:

Ge fotbollsklubbarna fungerande led skärmar att marknadsföra sina sponsorer på och dessutom så ser vi inget hinder för att de får hyra ut sin del av lokalerna till sällskap som betalar en slant, då får klubben ytterligare en intäkt till hyran. 

Sedan kan vi faktiskt inte låta bli att ställa dessa pengar på 1,6 miljoner i skuld som kommunen anser är så förfärlig att man vill skicka inkasso på klubben i relation till hur kommunen och dess tjänstemän ser på det egna ansvaret gällande betydligt större blunders och onödiga kostnader, som när kommunen nu får böta nära sex miljoner kronor när de drog i handbromsen för bygget av en 30 miljoners lyxkrog i farstanäs som beställdes utan varken budget eller politiskt stöd, kommer ansvariga att skickas till inkasso? – Nej såklart inte! 

Eller haveriet med gjuteriet där man la ca 60 miljoner på en renovering som ingen nu vill betala hyran för, så nu betalar kultur & fritid 400 000 kronor per månad till Telge fastigheter i hyra för en lokal som står tom, vilka ska skickas till inkasso för alla korkade beslut som lett oss hit? 

När SSK spelar match råder det gratis parkering. Men vid fotbollsmatcher tas en avgift.
Foto: Privat

Nu kommer någon säga att vi jämför päron med äpplen, men det är päronen som säger det, för när man talar om en budget på 7.5 miljarder i kommunen så finns det endast en kassa som allt tas ur, och det är politiken bestämmer vad vi ska prioritera eller inte.

Realistpartiet kommer alltid att prioritera våra ungdomar, vi ska komma ihåg att endast EN gängkriminell kostar samhället ca 23 miljoner kronor under 15 års period, uppgiften är hämtat ur en utredning på riksdagens hemsida. 

Fotbollen i Södertälje engagerar tusentals ungdomar, är det någon vuxen i rummet som på fullt allvar tror att vi som kommun tjänar på att ha konflikt med fotbollsklubbar, låta deras arena förfalla, minska deras intäktsmöjligheter och slutligen skicka dem till inkasso?
Låt mig svara på den retoriska frågan, NEJ – det är inte rätt väg att gå!

Vi repeterar, det handlar inte om att vi ska efterskänka några pengar, det handlar om att ge rätt förutsättningar för att skapa intäkter, upprätta en realistisk avbetalningsplan som är anpassad efter vilken intäktsnivå klubben befinner sig på nu, om klubben går upp i seriesystemet och får ökade intäkter så ska även avbetalningarna öka.

Oavsett alla tidigare ställningstaganden i skuldproblematiken så är NU vårt och Realistpartiets förslag att kommunen, fastighetsansvarig, kultur & fritid samt Assyriska FF sätter sig ned och träffas där man för protokoll om en överenskommelse som skrivs under av alla parter så att alla har samma version av verkligheten efter mötet, vilket gör det enklare för oss alla att förhålla oss till vem som har rätt eller fel i framtiden, för nu är det för oss en enda röra av olika påståenden. 

Vi anser att kommunen nu ska ta på sig ledartröjan och se till vad som är viktigast ur ett helhetsperspektiv, och det är våra ungdomars bästa. Vilket innebär att lösa konflikten så snabbt och smidigt som möjligt, det vore att ta ansvar på riktigt.

P.S
Vi har en undran och ett förslag också.
Varför kostar det bara att stå på parkeringen utanför Scaniarinken när det är fotbollsmatcher?
Utanför fotbollsarenan finns det inga APP skyltar eller liknande för när det spelas hockey.

Är detta Sveriges kallaste fotbollsarena? (Den borde stått på andra sidan planen för kvällssol).
Förlaget är att ”glasa in” båda sidorna skulle göra det mysigare och mindre blåsigt på arenans läktare, nu är det ett riktigt blåshål och därmed kallt så snart inte solen skiner och det är vindstilla, en sådan åtgärd skulle sannolikt öka både biljettintäkterna och kundnöjdheten.

Joakim Granberg
Simon Isso

Realistpartiet, Södertäljes lokalparti  

(Annonslänk)


Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 maj 2024 10:41
Senast uppdaterad: 10 maj 2024 11:25

Telia planerar att bygga hög mobilmast i Nykvarn

Skarmavbild-2024-05-11-kl.-17.32.17

Pressbild: Telia

Telia Towers Sweden har ansökt om bygglov för att uppföra ett 48 meter högt mobiltorn och två tillhörande teknikbodar i Nykvarn, vilket LT var först med att rapportera om.

(Annonslänk)

Telia Towers Sweden strävar efter att eliminera alla växthusgasutsläpp från sin verksamhet och leverantörskedja till 2030. I linje med detta mål köper bolaget endast in el från förnybara källor och kompenserar för de oundvikliga utsläppen, som affärsresor och fordon, genom att stödja globala miljöprojekt.

Samtidigt söker nu Telia Towers Sweden bygglov för att etablera en ny mobilbasstation i Nykvarn. Enligt LT är inkluderar planen ett 48 meter högt torn och två teknikbodar, som ska byggas i skogsområdet nära Maskinförarevägen i Sandtorp. Detta projekt syftar till att förbättra mobiltäckningen i området, och den valda designen av tornet, som tar upp mindre plats än traditionella stagade master, är ett steg i rätt riktning mot bolagets miljömål.

Genom detta projekt hoppas Telia förbättra kommunikationstjänsterna för Nykvarns invånare.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 13 maj 2024 11:49
Senast uppdaterad: 13 maj 2024 11:49

70-åring låg på golvet i fyra dygn – Vårdgivare kritiseras

Hemtjänst äldre gammal

Foto: Pexels

IVO, Inspektionen för vård och omsorg, har upptäckt allvarliga brister vid Tveta Hälsocentral i Södertälje, där en patient efter ett fall låg utan nödvändig vård i fyra dagar, oförmögen att öppna sin bostadsdörr.

Ett allvarligt fall av bristande omvårdnad har uppdagats vid Tveta Hälsocentral i Södertälje där en man i 70-årsåldern låg oförsedd på sitt hemgolv i fyra dygn. Mannen, som behövde dagligt insulin för sin diabetes, saknade mat, vatten och medicin efter att ha ramlat och blivit oförmögen att öppna dörren.

Händelsen, som inträffade i oktober 2021, ledde till en anmälan från patientens närstående vilket i sin tur föranledde en utredning av Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Trots upprepade besök av vårdpersonalen under de fyra dagarna, tog det till den fjärde dagen innan någon larmade polisen, vilka sedan bröt sig in i lägenheten.

(Annonslänk)

IVO:s utredning kritiserar vårdgivaren för att inte ha följt sina egna rutiner för informationsöverföring och dokumentation. Denna försummelse bidrog till att patienten inte fick den vård han behövde, vilket resulterade i allvarliga hälsokonsekvenser, inklusive hjärnskador som krävde långtidsvård.

Som svar på utredningen har IVO uppmanat Tveta Hälsocentral att förbättra sina rutiner och inkludera detta fall i sitt systematiska patientsäkerhetsarbete. Det är av yttersta vikt att vårdgivaren tar till sig av denna händelse för att förhindra liknande incidenter i framtiden och upprätthålla en hög standard på vård och säkerhet.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 13 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 12 maj 2024 23:57

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors